Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 31 de maig del 2014

Martinet de nit al riu Llobregat

Aquest matí ha estat observat un exemplar adult de martinet de nit (Nycticorax nycticorax) volant riu Llobregat cap avall des de la palanca nova de Sant Andreu de la Barca. 
La fotografia no es gaire bona, ja que es desplaçava a molta velocitat al tindre vent de cua.

Riera del Palau - 31/05/2014


Espècies d'ocells detectades:

- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tudó (Columba palumbus)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Estornell negre (Sturnus unicolor): un 15 exemplars
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli): 2 mascles cantant
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Garsa (Pica pica): s'observa 1 exemplar portant material al niu
- Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica): destaquen 3 joves
- Verdum (Carduelis chloris)
- Abellerol (Merops apiaster): 4 exemplars en vol
- Merla (Turdus merula)
- Mallerenga carbonera (Parus major): presència d'alguns joves
- Falciot negre (Apus apus)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): 1 mascle cantant
- Pit-roig (Erithacus rubecula): 1 exemplar
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 1 exemplar en vol
- Oriol (Oriolus oriolus): 1 mascle cantant
- Gavià argentat (Larus michahellis): 9 exemplars volant en direcció nord
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Colom roquer (Columba livia var. domestica)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris): uns 2 exemplars
- Gratapalles (Emberiza cirlus): 1 mascle cantant
- Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
- Gaig (Garrulus glandarius)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) mascle
Tudó (Columba palumbus)
Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica) joves

divendres, 30 de maig del 2014

Intensos ruixats de tarda

Entre les 18:10 h. i aproximadament les 19:00 es van acumular fins a 31 l/m2 a Sant Andreu de la Barca. La visibilitat per carretera era funesta, gairebé no es veia a 2 metres de distància i l'aigua s'acumulaba als carrers. Sense dubte, una tempesta per recordar.

Foto de Carlos Lara
Foto de Judith Barrena 

Serrat d'en Canals - 30/05/2014

Flor caputxina (Anacamptis pyramidalis)
Darrerament no redacto gairebé mai les sortides de camp, almenys dins de les prospeccions rutinàries per la zona de Sant Andreu de la Barca, ja que queda tot prou ben il·lustrat en les fotografies.

Confiant en les previsions del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya), vaig sortir a aprofitar l'absència de pluja que ens ha acompanyat durant gran part de dies d'aquesta setmana.

La realitat va ser diferent, molt ennuvolat i als 15 minuts de començar la prospecció em va començar a ploure, sense poder acabar la volta sencera ni poder veure com estan de desenvolupades les orquídies.

Espècies d'ocells detectades:

- Colom roquer (Columba livia var. domestica)
- Cadernera (Carduelis carduelis): observats alguns joves
- Cuereta blanca (Motacilla alba): 1 mascle cantant
- Falciot negre (Apus apus)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Gafarró (Serinus serinus): observats alguns joves
- Pit-roig (Erithacus rubecula): destaca la observació d'1 jove
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Tudó (Columba palumbus): destaca la observació d'1 jove
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Oriol (Oriolus oriolus): 1 mascle cantant
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica): 1 exemplar
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli): 3 mascles cantant
- Merla (Turdus merula)
- Bruel (Regulus ignicapilla): 2 mascles cantant
- Verdum (Carduelis chloris)
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 3 mascles cantant
- Mallerenga emplomallada (Lophophanes cristatus)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes): 1 mascle cantant
- Abellerol (Merops apiaster): 1 exemplar en vol
- Tord comú (Turdus philomelos): 1 mascle cantant
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Perdiu roja (Alectoris rufa): excrements al camí. Espècie molt rara a la zona
- Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta): 1 mascle cantant
- Mallerenga petita (Periparus ater)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)

Gafarró (Serinus serinus) mascle
Tudó (Columba palumbus) jove
Merla (Turdus merula) mascle
Excrements de perdiu roja (Alectoris rufa)

dijous, 29 de maig del 2014

La Tierra desde el cielo: Europa

Un bonic documental (tot i que amb una qualitat de vídeo una mica dolenta) per passar l'estona durant aquests dies de pluja que no deixen sortir al camp.


Neteja del marge dret del riu Llobregat


dimarts, 27 de maig del 2014

Localitzada una foca al litoral català

 
Aquest és un fet realment rar, ja que l’exemplar és de l’espècie atlàntica ‘foca comuna’ Phoca vitulina, que no acostuma a arribar al Mediterrani
Sembla que es tractaria d’una foca adulta i seria la mateixa observada la setmana anterior al litoral de Castelló
Malgrat la raresa de l’observació, cal estar preparats per a una eventual observació de l’amenaçat vell marí, l’única foca mediterrània en perill d’extinció
Un practicant de pesca submarina a pulmó lliure va trobar-se cara a cara, el passat 17 de maig, a les 8 del matí, amb una foca ‘de la mida d’una persona’ a 300 metres de la costa de Sant Andreu de Llavaneres (Maresme). El pescador va identificar clarament que es tractava d’una foca ‘de color gris amb taques clares’ i va contactar amb un altre submarinista que hauria observat una altra foca a les illes Messines a Cadaqués (Alt Empordà) precisament l’endemà, el 18 de maig.
No és el primer cop que la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural rep un avís de la presència d’una foca a Catalunya. De fet, una eventual troballa d’un exemplar té un protocol dins la xarxa (podeu veure la fitxa de recollida de dades davant un eventual rescat aquí http://bit.ly/1hpEoDC). Les últimes referències d’aquesta espècie a Catalunya, les trobem en un exemplar de foca comuna jove que va arribar al delta de l’Ebre, l’any 2000.
Aquestes dues observacions recents, de la primera de les quals tenim informació directa i en donem total credibilitat, coincideixen en el temps amb dues cites recents d’observacions de foca al litoral de Castelló conegudes via internet:
  • Una foto presa el 10.5.2014 a la platja rocosa de "La Renegà", entre Benicàssim i Orpesa, Castelló a les 18 h i a uns 40-50 metres de la costa (Sara Guillamón).
  • Una foca a la platja de Torrenostra, Torreblanca, Castelló, el dia 11.5.2014 (Fernando Basurto), 18 km al nord de l’anterior.
La distribució d’aquestes observacions i les característiques observades en les dues de Castelló i la de Sant Andreu de Llavaneres fan pensar en un mateix exemplar que ha recorregut la costa ibèrica de llevant, de sud a nord. En el supòsit que l’observació de Cadaqués sigui finalment contrastada, la distància mínima entre ambdós punts, 114 km, és perfectament nedable per a un mamífer marí, que pot arribar a nedar a 19 km/h en les 28 hores transcorregudes entre les dues cites. L’exemplar és una foca procedent de l’Atlàntic que hauria entrat a la Mediterrània i ara va costejant ‘direcció nord’. Segurament, l’exemplar estaria cercant la seva àrea de distribució septentrional original i potser desconeix que es va endinsant cada cop més a la Mediterrània.
Des del Departament d’Agricultura, s’ha alertat al propi Cos d’Agents Rurals i als seus homònims del sud de França perquè estiguin alerta davant una possible nova observació d’aquest exemplar.
Per què és important aquesta observació de foca?
A la Mediterrània, hi ha una espècie de foca, el vell marí Monachus monachus, declarada en perill d’extinció en el Real Decreto 139/2011, de 4 de febrero, para el desarrollo del Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial y del Catálogo Español de Especies Amenazadas.
Segons Manel Gazo, professor del Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona i director de SUBMON, hi ha un degoteig constant d’albiraments de vell marí en zones costaneres de les quals havia desaparegut fa més de 50 anys d’Itàlia, Còrsega, Croàcia, Líbia i fins i tot Espanya. A Itàlia, per exemple, en els darrers 15 anys, s’han pogut validar una cinquantena d’albiraments d’aquesta espècie, sobretot en aigües de les illes occidentals al voltant de Sicília i al nord de Sardenya, i també hi ha hagut albiraments confirmats al centre i al nord-oest de la península italiana. A la regió d’Ístria, a Croàcia, han aparegut en els darrers 5 anys exemplars que han pogut fins i tot ser monitoritzats. En el cas d’aigües del mar Balear, cal citar l’albirament confirmat a la Reserva Marina de l’Illa del Toro, a l’oest de Mallorca, on el 2008 es va fotografiar un exemplar sota l’aigua, del qual es va tenir informació durant uns mesos per diferents indrets de l’arxipèlag Balear. Cal, doncs, estar preparats i intentar normalitzar la situació, perquè de ben segur es produirà un albirament de vell marí en aigües catalanes.
La cita recent d’aquesta foca comuna indica que, com altres vertebrats, els marins també exploren àrees fora de la seva àrea de distribució. Això passa regularment amb observacions d’ocells, alguns dels quals acaben incorporant-se a la nostra avifauna regular; altres simplement són divagants per causes climatològiques o de desorientació. Però també ha passat en temps recents amb una cita de balena grisa (Eschrichtius robustus), pròpia del Pacífic i que es va passejar per la Mediterrània fins que va tornar a l’Atlàntic, on podria haver arribat a causa del desglaç del pas del nord-est.
Si algú troba un cetaci, tortuga, foca o tauró protegit al litoral, cal que truqui al telèfon d’emergències 112 o al telèfon del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
Enllaç original:

Riu Llobregat (Sant Andreu de la Barca) - 27/05/2015


Espècies d'ocells detectades:

- Colom roquer (Columba livia var. domestica)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Bitxac comú (Saxicola rubicola)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Tudó (Columba palumbus)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Trist (Cisticola juncidis)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Teixidor (Remiz pendulinus): destaca un grup familiar format per 2 adults i 4 joves
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos): 3 mascles
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Garsa (Pica pica)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Corriol petit (Charadrius dubius): 1 exemplar
- Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus): 2 mascles cantant. Possible nidificant a la zona
- Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus): un estol de 5 exemplars
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Falciot negre (Apus apus)
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 1 mascle cantant
- Bec de corall senegalès (Estrilda astrild): 1 exemplar com a mínim
- Estornell negre (Sturnus unicolor)
- Roquerol (Ptyonoprogne rupestris): 1 parella reproductora sota el pont de l'AP-7

Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
Trist (Cisticola juncidis)
Pardal xarrec (Passer montanus)

dilluns, 26 de maig del 2014

La hombría en la jaula


Aquesta pràctica de captura de fringíl·lids es duu a terme a freqüència a Sant Andreu de la Barca. Però molt més encara la d'agafar polls dels nius, modalitat del tot il·legal. Hi ha massa gent passejant petites gàbies tapades com si fossin "bolsos de noche".
 
Per quina raó s'ha de tenir engabiat un petit ocell fringíl·lid amb l'excusa de sentir-lo cantar, sent espècies que ocupen també ambients urbans i ens envolten amb el seu cant lliure?
 
Article de "El Diario.es".
 
 
En los concursos de pájaros cantores no hay hembras, los pequeños animales cautivos obligados a competir siempre son machos. De hecho, la gracia del asunto está en demostrar que tu pajarito es el más potente, el más valiente, el más resistente y, como ellos mismos dicen, el más “encelado” de todos.

En los concursos de canto apenas hay mujeres. Las pocas que participan son una excepción, un punto de exotismo en un mundo testosterónico, envejecido, anacrónico y profundamente machista.
 
En los concursos de pájaros cantores hay nervios, bromas obscenas y hombres que pasean jaulas diminutas como si fueran bolsos. Jaulas más pequeñas que una caja de zapatos. Cárceles de 19 x 13 x 25cm en las que los animales ni siquiera pueden extender las alas y en las que muchos pasarán el resto de su vida, si han tenido la mala fortuna de “servir para cantar”.
 
La socióloga brasileña Flávia de Mattos ha analizado este fenómeno, llegando a una conclusión sorprendente: “El animal que emite un mayor número de cantos vence en la prueba dejando testimonio de su virilidad y superioridad de macho luchador sobre los demás participantes. Lo interesante es que existe una profunda identificación entre el pájaro y su dueño, y que el desempeño del pájaro repercute sobre la identidad, y particularmente sobre la masculinidad, del propio dueño”.
 
Sólo en Catalunya existen 572 asociaciones “ocellaires”, con unos 8.000 federados. En su mayoría, hombres, señores que refuerzan su masculinidad manteniendo cautivos a seres que apenas pesan 20 gramos. Obviamente, los argumentos que ellos utilizan para defender su entretenimiento son otros, prácticamente idénticos a los usados por los taurinos: pasión por la naturaleza, amor por los animales y, cómo no, tradición. Un amor y una pasión claramente mal enfocados. El amor a la naturaleza y a sus habitantes se expresa a través del conocimiento, la protección y el respeto. Y en cuanto a la tradición, no es una patente de corso para justificar cualquier tipo de práctica cruel. Las sociedades avanzan en progreso moral cuando eliminan las prácticas que causan sufrimiento y dañan a los seres vivos. Encerrar a estas pequeñas aves en una jaula nada tiene que ver con el amor y es un auténtico crimen contra su vida y su especie.
 
Protegidas en sus países de origen, masacradas en España
 
Las aves migratorias recorren miles de kilómetros cruzando Europa hasta llegar al Mediterráneo, en donde pasarán los meses cálidos o repondrán fuerzas para continuar su viaje. Se trata de animales que son protegidos con mimo en sus países de origen, y que se encuentran, al llegar a España, con un destino cruel. SEO/Birdlife estima que, sólo en nuestro país, más de 4 millones de aves son capturadas con métodos ilegales.
No existe un método de caza que no implique un terrible sufrimiento para el animal. La barraca, el parany, pegamento, vesc o liga, la red abatible con su correspondiente cimbel o pájaro vivo como reclamo… todos los métodos conllevan dolor, roturas de alas o patas, caídas, golpes, pérdida de plumaje, intoxicación por las sustancias empleadas, angustia y miedo.
 
Carme Fitó es doctora en antropología social y una de las pocas científicas que ha estudiado el fenómeno de la caza y cautividad de pájaros cantores desde el punto de vista del sufrimiento animal: “Después de la captura, los pájaros son encerrados dentro de una jaula rectangular muy plana llamada jaulón, donde se mantienen a oscuras para que se dañen lo menos posible en su desesperación por huir. Algunos se hieren en la cabeza. A partir de ese momento, seguirán un largo proceso de adaptación al encierro, a la nueva alimentación y al adiestramiento para el canto. Muchos pájaros mueren durante el proceso de adaptación. Estas muertes son debidas a la separación del medio grupal y natural, al cambio alimentario y al estrés del confinamiento, pues su entorno ha sido completamente alterado. Vencidos y debilitados dejan de comer, se acurrucan haciendo una bola y se abandonan a la muerte. Se dice que “mueren de añoranza” y seguramente es cierto”.
 
“En los que sobreviven se puede observar su permanente desazón; se echan contra las rejas sin cesar en un vano intento por escapar, algunos las cogen con el pico intentando separarlas. Debido a este comportamiento, se les suele medicar con sedantes y mantener la mayor parte del tiempo con la jaula enfundada, en penumbra o a oscuras.”
Según datos de los propios cazadores, el 80% de las aves se vuelve a soltar porque “no son lo suficientemente valientes, no se amansan, no le gustan al pajarero o no sirven para cantar”. Pero la liberación se produce a menudo a muchos kilómetros de donde han sido capturados y en medios urbanos. No es extraño que se les suelte enfermos y con la musculatura de las alas debilitada por el cautiverio, hecho que los coloca a merced de los depredadores y de la enfermedad. Nadie sabe si sobreviven.
 
Después de meses, o incluso años en cautividad, la reintroducción a la naturaleza no puede hacerse de forma repentina. En el Centro de Recuperación de Fauna Salvaje de Torreferrusa, cerca de Barcelona, lo saben bien. Los pájaros, traumatizados y desnaturalizados, deben pasar primero por una jaula mediana o intermedia en la que se relacionarán con otros ejemplares. Poco a poco, si la adaptación es correcta, podrán pasar a jaulas más grandes, en las que finalmente se les deja una puerta abierta para que puedan salir si así lo desean.
 
Ausencia de voluntad política
 
Actualmente, la Directiva Europea sobre Aves permite excepciones de caza para casos muy concretos: en “pequeñas cantidades”, “siempre que no exista otra alternativa” y mediante “métodos selectivos”.
Pero las medidas de control son prácticamente imposibles de aplicar, la caza ilegal sigue estando muy extendida y no hay forma de saber si los animales se usarán para concursos, como “stock cautivo” para cría o acabarán fritos en la barra de algún bar. A pesar de que el parany o caza con pegamento ya ha sido prohibida por todas las instancias judiciales posibles (el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana, el Tribunal Supremo, el Tribunal de Justicia de las Comunidades Europeas y el Tribunal Constitucional), el Partido Popular incorpora la defensa de esta práctica ilegal y cruel en su programa electoral para las próximas europeas. La propia comunidad de anilladores científicos de aves aprovechó su último congreso en San Sebastián para hacer un llamamiento unánime de repulsa hacia esta técnica, que se pretende perpetuar en la Generalitat de Valencia con el pretexto de un interés científico.
El pasado mes de febrero se inauguró la Escola de Parany de Villarreal (Castellón) con la presencia del alcalde socialista del municipio, José Benlloch. Qué profunda tristeza considerar como seña de identidad de un pueblo una práctica que se ha probado cruel, no selectiva y que mata seis veces más ejemplares de especies protegidas que el veneno.
 
“Los pájaros nacidos en jaulas creen que volar es una enfermedad” – Alejandro Jodorowski
 
La alternativa propuesta por los legisladores para que los silvestristas puedan seguir practicando su afición es la cría en cautividad. Se entiende que se trata de un mal menor, pero sigue siendo una aberración desde el punto de vista de los derechos de los animales. ¿No será más gratificante proteger nuestro patrimonio natural para poder observar, admirar y escuchar el canto de estas aves en su propio hábitat?
 
Hace pocos días concluía en Alemania la décima edición de la “Hora de los pájaros de jardín 2014 – Stunde der Gartenvögel 2014”, en la que los ciudadanos participan observando y haciendo recuento de las aves de su entorno. Cualquiera que lo desee puede hacerlo, desde el balcón, el jardín, el parque o uno de los numerosos bosques que existen en todas las ciudades. Este año, más de 30.000 aficionados han localizado a más de 740.000 pájaros. Es una actividad que se realiza en familia, pero también se organizan excursiones guiadas para salir en grupos.
 
Y en nuestro país, el Instituto Catalán de Ornitología (ICO) ha puesto en marcha este año una iniciativa similar llamada Pájaros de los Jardines – Ocells dels Jardins. Un estupendo proyecto de ciencia ciudadana abierta a todos los interesados y que se apoya en una plataforma online didáctica y fácil de manejar, cuyos resultados serán posteriormente analizados por expertos ornitólogos. En pocos meses de funcionamiento, el proyecto cuenta ya con 300 usuarios.
 
Por otro lado, con el fin de fomentar entre los ciudadanos el rechazo a la caza ilegal, SEO/Birdlife ha lanzado junto con otras asociaciones internacionales la campaña “Volar, viajar, vivir”, que realizará hasta el año 2015 actividades educativas en aquellas comunidades en las que estas tradiciones están más arraigadas.
 
Los silvestristas y cazadores suelen llenarse la boca hablando del componente social que tiene su actividad, como si la única opción de reunirse para salir al campo fuese a capturar o matar. 
 
Señores pajareros, si necesitan escuchar el canto de los pájaros para reforzar su hombría, no compren jaulas, planten árboles.
 
Enllaç de la notícia original: