Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 23 de maig del 2009

Riu Llobregat (Sant Andreu de la Barca) - 23/05/2009

El matí ha començat molt ennuvolat, fins i tot amb un breu xàfec, malgrat que després les nuvolades s'ha anat alternant amb clarianes. La sensació de xafogor era ben intensa.

Poques novetats al riu Llobregat pel que fa als ocells.
El més destacable ha estat la observació d'una xixella (Columba oenas) que sobrevolaba el riu cap a Sant Andreu, després es va desviar al cap a la vall de la riera de Corbera. Aquesta espècie ha estat citada en dues ocasions més a Sant Andreu de la Barca.
S'han vist també dues cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) joves, nascudes aquest any, a la segona resclosa, prop de la desembocadura de la riera del Palau.

Com cada cap de setmana, bastant trànsit de persones. Al començament del matí bastant poques, entre ciclistes i d'altres que feien footing. A partir de mig matí ja es començaven a veure persones soles, o en parella, que passejen i famílies.

Malgrat que no hi hauríen de circular per aquí, s'han vist també algunes motos de cross, i un sol cotxe, que tampoc pot circular, teòricament, o almenys aixó diu el "projecte de restauració i recuperació ambiental del riu Llobregat", que, amb tot el que han fet, fa riure i ens podem esperar qualsevol cosa.

Avui ja no hi eren les barraques portàtils dels obrers ni la maquinària; voldrà dir aixó que s'han acabat les obres al riu? Esperem que la natura, pel seu compte, tapi tot el desastre d'ajardinament que s'ha fet del riu i, com em passava abans, torni a tenir la sensació de passejar per un espai ferèstec, no manipulat per l'home.

Terres vermelles abocades a un costat del camí

Molt maques les taules, però alguna paperera no quedaria gens malament (mireu com està el terra)

Ja han retirat els barracons de les obres del riu però, en canvi, han quedat aquestes deixalles. Les retiraràn també o formaràn part del projecte?

Plantes en testos, que suposadament s'han de plantar (malgrat que en aquest espai no els hi toca, com per exemple, el baladre (Nerium oleander). De tota manera hi ha testos tirats pel terra, i vull recordar que aixó s'ha comprat amb diners públics

Aquestes són les espècies d'ocells detectades avui al riu:

- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Trist (Cisticola juncidis)
- Falciot negre (Apus apus)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Garsa (Pica pica)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Teixidor (Remiz pendulinus)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Ballester (Tachymarptis melba)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 4 exemplars detectats en tot l'itinerari, 2 dels quals eren joves de l'any
- Bernat pescaire (Ardea cinerea): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Corriol petit (Charadrius dubius): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos)
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Tudó (Columba palumbus)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Xixella (Columba oenas): 1 exemplar en vol sobre el riu
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): 1 exemplar cantant detectat en tot l'itinerari
- Bitxac comú (Saxicola torquatus)
- Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus): 2 exemplars cantant detectats en tot l'itinerari
- Xivitona vulgar (Actitis hypoleucos): 1 exemplar detectat en tot l'itinerari

Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)

Corriol petit (Charadrius dubius)

Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) joves

Trist (Cisticola juncidis)

Conill (Oryctolagus cuniculus) pasturant

dijous, 21 de maig del 2009

Localitzat un exemplar juvenil de sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) al serrat d'en Canals

Aquest matí, durant el cens d'orquídies al serrat d'en Canals, a Sant Andreu de la Barca, ha estat detectat un exemplar jove de sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus).

Sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) jove. Fotografia realitzada per un anònim (extreta de la web de flickr.com)

Aquesta espècie és exclusivament terrestre i es troba sovint en àrees seques i sorrenques, amb vegetació herbàcia, però sobretot arbustiva dispersa i, fins i tot, a pinedes i brolles esclarissades; també és present en àrees quasi nues, com dunes o platges i, més rarament, en substrat rocós.

Habita en punts aïlats a la meitat sud de la península Ibèrica i al nord-oest d'Àfrica.


A Catalunya és escassa i localitzada, sent més "habitual" al sector de la província de Tarragona, especialment a la costa. Hi ha una cita al delta del Llobregat i d'altres, força dubtoses, al parc del Garraf.

La sargantana cua-roja és el sauri més amenaçat de Catalunya i, de fet, ja ha desaparegut en algunes platges del país. Aquesta espècie és responsable de la conservació de l’ecosistema de les dunes de la platja.

Sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) mascle adult. Fotografia realitzada per Eduardo Escoriza Abril

L'exemplar vist avui a Sant Andreu de la Barca, ha estat observat amb claredat, pocs segons ja que ràpidament va fugir. Peró n'hi va haver prou com per a poder identificar-lo sense confondre'l amb cap altra espècie.

Aquesta espècie a les nostres contrades és totalment excepcional i s'ha enviat la cita a la SCH (Societat Catalana d'Herpetología).

La detecció d'un exemplar juvenil, com ha estat avui el cas, podria indicar que aquesta espècie es reprodueix a la nostra zona.

1er cens d'Orquídies a Sant Andreu de la Barca

Donada la varietat i quantitat d'orquídies trobades aquest any, he trobat que val la pena dur a terme un seguiment del nombre d'individus i d'espècies que hi ha a Sant Andreu de la Barca, concretament al bosc de Can Canals.

El cens s'ha dividit en 6 seccions, tenint una mica en compte la superfície del terreny, sense buscar unes dimensions concretes, peró que més endavant servirà per calcular la densitat de cada espècie en cada una d'aquestes subzones.



Cada subzona té les següents superfícies:

- Secció 1: 0,33 ha
- Secció 2: 0,29 ha
- Secció 3: 0,40 ha
- Secció 4: 1,11 ha
- Secció 5: 0,27 ha
- Secció 6: 0,07 ha

- Total superfície censada: 2,47 ha

El cens ha consistit bàsicament en batre cada secció i anotar totes les orquídies que eren localitzades i identificades. Moltes orquídies observades estaven ja pansides, tot i s'han pogut identificar, mentre que d'altres tenien un aspecte realment esplendorós.

Els resultats han estat els següents:

- Anacamptys pyramidalis: 38
- Ophrys fusca: 12
- Ophrys sphegodes: 0
- Ophrys lutea: 2
- Ophrys apifera: 16
- Serapias parviflora: 9
- Serapias vomeracea: 15

Total: 92 exemplars

I el total per seccions:

Alguns gràfics:

Participants en el cens: Víctor Sanz i Paco Martínez

dimecres, 20 de maig del 2009

Darrera visita de l'any al Falcó pelegrí (Falco peregrinus) nidificant a les serres de l'Ordal

Joves de l'any de falcó pelegrí (Falco peregrinus) amb una femella a l'esquerra i un mascle a la dreta (en les aus rapinyaires la femella és sempre més gran que el mascle)

En la visita anterior vam donar quasi per segur que la nidificació d'enguany de la parella de falcó pelegrí (Falco peregrinus) en un punt de l'espai natural del Garraf-Ordal no havia tingut cap éxit reproductor.

Estavem del tot equivocats.

Aquest matí, pels voltants del niu vam trobar primer el mascle adult aturat una bona estona en un torre elèctrica. De lluny se sentía de tant en tant la cridória d'altres individus; el cas es que eren els crits típics dels exemplars joves d'aquesta espècie.

Falcó pelegrí (Falco peregrinus) mascle adult

Al cap d'una estona es localitzen 3 exemplars juvenils, dues femelles i un mascle, desplaçant-se per l'entorn del niu, jugant amb branquetes i empaitant-se entre ells en vol.

Ahir, uns ornitòlegs de Sant Boi de Llobregat, van informar a en Paco Martínez que aquesta parella de falcons pelegrins hi nidifiquen a la zona des de fa 6 anys, i solen cambiar la ubicació del niu, tot i que sense distanciar-se'n gaire de la paret rocosa.

Els polls estàn molt forts i volen perfectament, no trigaràn gaire a abandonar el territori dels pares, per tant hem considerat que no val la pena tornar-hi fins a la propera temporada de cria: l'any que ve.

Més fotografies dels pollets

També alguns videos

dimarts, 19 de maig del 2009

Espai Terra: Resum dels espisodis del 11/05/2009 al 15/05/2009 (4ª setmana)

Espai Terra - 11/05/2009



Durant tota la setmana, al barri vell de Girona les flors són les protagonistes. També coneixem la poesia vinculada al Montseny, i parlem de la gran quantitat de neu que hi ha acumulada al Pirineu.


Espai terra - 12/05/2009



Fa cinc anys que l'Albert López i la Gemma González van posar en marxa el projecte Nimam. Naveguen amb la seva nau buscant el rorqual, un tipus de balena considerat el segon animal més gran del món. En Salvador Sala els acompanya, buscant aquest cetacis i d'altres entre Roses i la frontera francesa. Els últims cinc anys, hi han vist més de 300 balenes. Què passarà avui?


Espai Terra - 14/05/2009



Vinyes i oliveres de branques gruixudes i cargolades són els trets d'identitat de la Terra Alta, una comarca coneguda no només per la qualitat dels seus vins i olis, sinó també per la seva riquesa cultural. Visitem "la catedral del vi" i el celler de Pinell Brai.


Espai Terra - 15/05/2009



Martí Boada ens acompanyarà fins a unes de les zones humides més riques del món: els Aiguamolls de l'Empordà. I fem una connexió webcam des de Dubai amb un empresari català encarregat d'una de les empreses de gestió de residus més importants d'Europa.

dilluns, 18 de maig del 2009

Trobada una orquídia piramidal (Anacamptis pyramidalis) de coloració atípica

Aquest migdia, al serrat d'en Canals s'ha localitzat una variant de coloració força rara en una orquídia piramidal (Anacamptis pyramidalis).
Normalment les flors d'aquesta espécie són de color rosat, malgrat que pot variar d'un to vermell intens fins al un blanc molt pur. Normalment aquestes variacions es consideren subespècies, peró resulta molt complicat diferenciar-les.

diumenge, 17 de maig del 2009

Dues espècies noves d'orquídies per a Sant Andreu de la Barca: el gall longipètal (Serapias vomeracea) i l'abellera fosca (Ophrys fusca)

Al Serrat d'en Canals s'han identificat dues noves espècies d'orquídies per a Sant Andreu de la Barca: el gall longipètal (Serapias vomeracea) i l'abellera fosca (Ophrys fusca).

Gall longipètal (Serapias vomeracea)

Abellera fosca (Ophrys fusca)
Actualment hi ha força controvèrsia per tal d'establir un nom científic definitiu per a l'abellera fosca. Uns diuen que s'ha d'anomenar definitivament Ophrys fusca, mentre que d'altres que hauria de ser Ophrys lupercalis. Malgrat molts autors les diferencien a totes dues com a espècies completament diferents.

Serrat d'en Canals - 17/05/2009

Un matí ben assolellat, amb una brisa fresca ben agradable, que si no fos per aquesta hagués fet una calor asfixiant. Els ocells, els insectes i la flora també han aprofitat aquest dia de bonança.

Pel que fa als ocells, destaca la observació i l'escolta de totes les espècies típicament estivals que podem trobar al nostre municipi, amb els darrers que han arribat: el cucut (Cuculus canorus) i el papamosques gris (Muscicapa striata).
S'ha trobat a faltar al pinsà comú (Fringilla coelebs), que avui no se'l ha sentit cantar ni reclamar. El més probable es que els polls ja es belluguin fóra del niu.

A més, s'han detectat les papallones típiques d'aquesta temporada, com ara Pyronia bathseba, Maniola jurtina i Mellicta deione. També s'observen diversos exemplars de l'ascalàfid Libelloides baeticus, molt freqüent a les zones d'herba alta ben assolellades.

Pyronia bathseba mascle

Libelloides baeticus mascle

Per altra banda, cal destacar la gran quantitat d'orquídies de diverses espècies que han aparegut per tota la zona, no recordo cap altre any en que s'hagin detectat tantes. S'ha localitzat l'orquídia piramidal (Anacamptis pyramydalis), la flor d'abella (Ophrys apifera), l'abellera groga (Ophrys lutea), el gall parviflor (Serapias parviflora), l'abellera fosca (Ophrys fusca) i el gall longipètal (Serapias vomeracea). De les quals les dues darreres són noves espècies per a Sant Andreu de la Barca.

Orquídia piramidal (Anacamptis pyramydalis)

Flor d'abella (Ophrys apifera)

Gall longipètal (Serapias vomeracea)

Abellera fosca (Ophrys fusca)

I com sempre, s'hi acaben trobant altres coses no tan maques...

Terreny erosionat degut al pas de les motos de cross

Encara romanen arbres a terra, fruit de la ventada del passat mes de gener. Es té cap intenció de retirar-los per tal d'evitar incendis?

Imatge actual de "l'abocador de Sant Andreu de la Barca", el qual cada cop es fa més gran

Son aquestes imatges gens pròpies d'un municipi que es ven com a "saludable i sostenible"!!!

Aquestes són les espècies d'ocells detectades avui:

- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Garsa (Pica pica)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Tórtora turca (Streptopelia turtur)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Falciot negre (Apus apus)
- Ballester (Tachymarptis melba)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Tudó (Columba palumbus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Picot verd (Picus viridis)
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)
- Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos)
- Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta): 2 exemplars cantant detectats en tot l'itinerari
- Merla (Turdus merula)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Cucut (Cuculus canorus): 1 mascle cantant detectat en tot l'itinerari (1ª citació prenupcial)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Tórtora (Streptopelia turtur): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Papamosques gris (Muscicapa striata): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari (1ª citació prenupcial)
- Oriol (Oriolus oriolus): 1 exemplar cantant detectat en tot l'itinerari
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 1 exemplar a la font de Can Canals

- Verdum (Carduelis chloris)


Tórtora turca (Streptopelia decaocto)


Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta)

Oreneta vulgar (Hirundo rustica)

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris) mascle