Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 21 de maig del 2009

Localitzat un exemplar juvenil de sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) al serrat d'en Canals

Aquest matí, durant el cens d'orquídies al serrat d'en Canals, a Sant Andreu de la Barca, ha estat detectat un exemplar jove de sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus).

Sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) jove. Fotografia realitzada per un anònim (extreta de la web de flickr.com)

Aquesta espècie és exclusivament terrestre i es troba sovint en àrees seques i sorrenques, amb vegetació herbàcia, però sobretot arbustiva dispersa i, fins i tot, a pinedes i brolles esclarissades; també és present en àrees quasi nues, com dunes o platges i, més rarament, en substrat rocós.

Habita en punts aïlats a la meitat sud de la península Ibèrica i al nord-oest d'Àfrica.


A Catalunya és escassa i localitzada, sent més "habitual" al sector de la província de Tarragona, especialment a la costa. Hi ha una cita al delta del Llobregat i d'altres, força dubtoses, al parc del Garraf.

La sargantana cua-roja és el sauri més amenaçat de Catalunya i, de fet, ja ha desaparegut en algunes platges del país. Aquesta espècie és responsable de la conservació de l’ecosistema de les dunes de la platja.

Sargantana cua-roja (Acanthodactylus erythrurus) mascle adult. Fotografia realitzada per Eduardo Escoriza Abril

L'exemplar vist avui a Sant Andreu de la Barca, ha estat observat amb claredat, pocs segons ja que ràpidament va fugir. Peró n'hi va haver prou com per a poder identificar-lo sense confondre'l amb cap altra espècie.

Aquesta espècie a les nostres contrades és totalment excepcional i s'ha enviat la cita a la SCH (Societat Catalana d'Herpetología).

La detecció d'un exemplar juvenil, com ha estat avui el cas, podria indicar que aquesta espècie es reprodueix a la nostra zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada