Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.
divendres, 3 d’abril del 2009
Marxo a Extremadura
Fins aviat!!!
Àguila marcenca (Circaetus gallicus) sobre Sant Andreu de la Barca
dimecres, 1 d’abril del 2009
Concert d'amfibis a la riera del Palau
Anellament al Remolar Filipines (RN Delta del Llobregat) - 01/04/2009
dimarts, 31 de març del 2009
Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: l'Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica)

L'oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica; també anomenada Cecropsis daurica) és una espècie d'ocell de la família del Hirundínids molt escassa com a nidificant i regular com a migradora a les nostres contrades.
La seva distrinbució mundial és força àmplia i que assoleix des del sud d'Europa i Àfrica fins a l'Àsia, on es troba el gruix de la població. Les poblacions septentrionals són només estivals mentre que les meridionals són residents. A Catalunya la trobem en tres nuclis de cría principals: la primera és a les comarques de Girona, especialment al nord del Cap de Creus, a la serralada de l'Albera; la segona a les comarques del sud de Tarragona; i el tercer se centra a La Noguera, l'Alt Urgell i el Solsonés. Existeixen 11 subespècies, a nosaltres ens correspon la subespècie Hirundo daurica rufula.
És bastant semblant a l’Oreneta vulgar (Hirundo Rustica) també anomenada Oreneta de pagès i que tots coneixem, però se’n diferencia bàsicament perquè té les plomes del clatell d’un color rovellat així com també la base superior de la cua, també anomenat carpó, d’aquest mateix color (d’aquí li ve el nom de cua-rogenca).
Prefereix ambients menys humanitzats que les altres orenetes, i se la pot trobar a penya-segats litorals, pendents de muntanyes poc elevades amb força roques, coves i balmes on pugui niar i formar fins i tot petites colònies. Construeix un niu de fang tancat, perllongant la seva entrada amb un túnel que el converteix sens dubte en el més el.laborat de tots els nius d’oreneta. A vegades el pot fer en llocs tant curiosos com barraques abandonades, en búnquers, sota dels ponts d’algunes carreteres, etc.Pel mes de maig pon de 3 a 5 ous que coven tant el mascle com la femella i solen tirar endavant dues pollades a l’any.


Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) adulta en vol - Fotografíes de Tomi Muukkonen
Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) al riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca
Aquests díes plujosos són ideals per detectar espècies d'ocells migradors que, generalment baixen i s'aturen a esperar l'arribada del bon temps.
Aquest fet s'ha notat especialment al riu Llobregat. Aquest matí hi havía un bon nombre d'orenetes volant arran d'aigua, capturant insectes que emergeixen de la seva anterior vida aquàtica. Algunes orenetes, fins i tot, s'aturaven a les canyes. Es repartíen per tot el recorregut del riu.
Van ser detectades prop d'unes 200 orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i unes 100 orenetes vulgars (Hirundo rustica).
El més destacable va ser la localitació d'una Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica), sent d'aquesta espècie la primera citació per a Sant Andreu de la Barca des que es va iniciar l'estudi dels ocells a la zona. Volaba barrejada amb les altres espècies, però es distingia prou bé.
També es van detectar altres espècies destacables:
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum): més de 200 exemplars en tot l'itinerari
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica): més de 100 exemplars en tot l'itinerari
- Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica): 1 exemplar en vol sobre el riu
- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): un mínim de 4 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Titella (Anthus pratensis): 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Corb marí gros (Phalacrocorax carbo): 4 exemplars (2 adults i 2 joves) en una illeta del riu
- Blauet (Alcedo atthis): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
Entre d'altres més habituals....
El ilegal 'parany' logra apoyos de PP y PSPV para que sea patrimonio cultural

El parany es un método de caza masivo y no selectivo, un método ilegal, tal como han dictado el Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valenciana, el Supremo y el Tribunal de Justicia de la Comunidad Europea. Sin embargo, los paranyers, debido al arraigo que esta tradición tiene, sobre todo, en la provincia de Castellón, y a la gran cantidad de personas que la practican, han logrado no sólo el apoyo del PP sino también del PSPV.
Pese a que este sistema de caza ha sido prohibido por los tribunales, son muchas las instalaciones en las que anualmente se sigue ejerciendo este método. Aunque la Generalitat ha abierto expedientes sancionadores, los ecologistas consideran que la vigilancia sobre los cazadores es prácticamente inexistente. Así, el Grupo para el Estudio y Conservación de los Espacios Naturales (Gecen) presentó una denuncia ante la fiscalía de Castellón en la que adjuntó un listado de más de un centenar de paranys y las coordenadas en las que se encontraban, con el objetivo de buscar y encontrar a los responsables de esta práctica ilegal y a quienes la permiten. Aún así, la Consejería de Medio Ambiente se reunió con el colectivo de paranyers y les prometió la búsqueda de una solución.
El PP, en su último congreso provincial, fue el primer partido que expuso abiertamente su apoyo al parany. Después, la Diputación de Castellón, gobernada por los populares, aprobó una declaración institucional en la que se insta a la Consejería de Cultura a declarar este método de caza como elemento de la cultura tradicional valenciana, con lo que pasaría a ser permitido. La declaración insta además a las Cortes Valencianas a que, "de forma urgente", adecuen la ley de caza para que se regule la práctica del parany. El texto, presentado por el PP, contó con el apoyo de todo el grupo del PSPV, pese a que algunos de sus diputados se mostraban contrarios al apoyo a esta práctica ilegal.
Ahora son los ayuntamientos los que están debatiendo y aprobando la declaración. De momento, el escrito ya ha salido adelante en municipios como L'Alcora, Vinaròs, Traiguera, Sant Jordi, Peñíscola, Herbés, Montanejos, Burriana, Vila-real y Onda.
El colectivo de Acció Ecologista Agró ya ha criticado este apoyo de las instituciones y considera que no es más que un intento de "colar por la puerta de atrás" este método ilegal en Europa. Aún así, pronostican que la "maniobra" será rechazada por el Parlamento Europeo.
Article original:
Més informació a la web de SVO (Societat Valenciana d'Ornitología):
http://www.mediterranea.org/cae/parany.htm
dilluns, 30 de març del 2009
Les restes de la ventada de gener?
El fet és que totes aquestes restes vegetals (i no vegetals també) triturades s'acumulen per tal de produïr compost. Ja que s'ha comprobat que aquestes matèries són sovint carregades en camions, suposadament per adobar. Sens dubte que el procés de compostatge és completament efectiu (descomposició produïda per bacteris, protozous, etc...), en díes freds surten fumeroles dels monticles i la olor que fan és bastant forta (emissió de CO2).
No tinc coneixement de si aquesta zona és adecuada per tenir aquesta mena de "planta de compostatge" o si, pot ser, l'Ajuntament té coneixement i ha donat permís per tal de fer-la. Destaco que els jardiners que normalment treballen als jardins municipals són regularment vistos en aquesta àrea carregant compost o descarregant més material de poda. Fins aquí ho podríem definir com a "correcte", tot i que no m'acaba de fer el pes.

Es quedaràn aquí aquestes restes?
Tot i aixó, sembla que es va aprofitar la "confusió" de les feines de neteja, per llençar altra matèria que té poca utilitat com a compost.
El tenir una petita planta de compostatge...bé, es un sistema força ecològic.
Però que passa quan trobes un abocador de runa al costat???
Sembla ser que les restes vegetals acumulades aquí també poden ser interpretades que han estat abocades allà amb la única intenció d'embrutat el medi.
De tota manera caldrà anar veient que es fa amb tot aixó, si es que s'en fa alguna cosa.
diumenge, 29 de març del 2009
Rareses anellades a Catalunya
Primers falciots negres (Apus apus) a Sant Andreu de la Barca
A dins de la vila s'han localitzat orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i orenetes vulgars (Hirundo rustica) a les seves àrees de nidificació. Entrant i sortint contínuament dels nius. Els ballesters (Tachymarptis melba) també volten per la zona, tot i que, encara, en baix nombre i ja començen a investigar els forats dels edificis alts.