Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 7 de novembre del 2009

Serrat d'en Canals - 07/11/2009

El dia ha començat fred, amb una mica de vent de ponent a primera hora que encara intensificava més aquesta sensació. Així que avançava el matí el vent afluixava i la temperatura era més agradable tot i que fresca.

L'activitat per part de la fauna era ben notòria avui. Les mallerengues (Parus sp.) de diverses espècies picotejaven les pinyes del pins i les llavors d'altres arbres, de la mateixa manera que ho feien els esquirols (Sciurus vulgaris). Els tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) i els tords comuns (Turdus philomelos) menjaven fruits de diverses espècies de matolls i petits arbres. Els gaigs (Garrulus glandarius) encara transporten les glans al seu rebost hivernal. L'espècie estrella d'avui ha estat el pardal de bardissa (Prunella modularis), espècie que està esdevenient especialment freqüent aquesta tardor durant la seva migració.

No he comentat mai, pero al final de l'itinerari es veu la masia anomenada "Can Preses", encara habitada, i que ès famosa perque hi va viure una nebona del pintor Salvador Dalí: li deien "Dalina".

Can Preses

Matapoll (Daphne gnidium)

Femella d'Orthetrum cancellatum

Esquirol (Sciurus vulgaris)

Espècies d'ocells detectades:

- Tudó (Columba palumbus)
- Garsa (Pica pica)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Cuereta blanca (Motacilla alba): 1 exemplar en vol sobre el dic de contenció d'avingudes
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Merla (Turdus merula)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 2 exemplars en vol detectats en tot l'itinerari
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Rossinyol bord (Cettia cetti): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Picot verd (Picus viridis): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tord comú (Turdus philomelos): 6 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Pardal de bardissa (Prunella modularis): 1 exemplar a prop de la part alta de la Colònia del Palau
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Bruel (Regulus ignicapilla)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) femella

Mallerenga petita (Parus ater)

Esparver vulgar (Accipiter nisus) caçant al Palau / 07-11-2009

Sobre les 8:00 d'aquest matí ha estat observada una femella jove d'esparver vulgar (Accipiter nisus) precipitant-se sobre un pollancre plantat a la zona ajardinada que hi ha entre l'avinguda Constitució, el carrer Empordà i el carrer Maresme (davant del supermercat Mercadona), per intentar caçar un colom domèstic (Columba livia var. domestica) que romania aturat en aquest arbre. L'esparver va fallar la captura i va marxar tot seguint l'avinguda Constitució en direcció a la riera del Palau.

divendres, 6 de novembre del 2009

Els ocells i el canvi climàtic a Catalunya

NOTA DE PREMSA - Institut Català d’Ornitologia. Barcelona, 3 de novembre de 2009

Els ocells ens mostren que el canvi climàtic afecta els ecosistemes de Catalunya a un ritme preocupant

La Conferència de Canvi Climàtic Barcelona 2009 està a punt d’acabar. Més de 4.000 delegats de diversos països i observadors internacionals es reuneixen durant tota la setmana amb l’objectiu d’arribar a un text consensuat per a la decisiva conferència que tindrà lloc el desembre a Copenhaguen.

El Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) acaba de proporcionar un resultat tan espectacular com preocupant: en conjunt, i tot i les oscil·lacions naturals pròpies de totes les espècies, els ocells d’ambients càlids estan augmentant i els d’ambients freds estan disminuint. Aquests resultats suggereixen clarament que el progressiu increment de les temperatures n’és el causant.

Si tenim en compte que l’efecte del canvi climàtic es manifesta alhora en els dos tipus d’espècies, unes perquè pugen i les altres perquè baixen, en conjunt es pot generar un l’Indicador de Canvi Climàtic fent el quocient entre els índexs d’aquests dos tipus d’espècies. Aquest Indicador de Canvi Climàtic ha incrementat un 23% en només 7 anys (període 2002-2008), un resultat que indica que els ocells en particular, i els ecosistemes en general, estan canviant d’acord amb les previsions d’escalfament global del nostre planeta.

En definitiva, els efectes del canvi climàtic no només poden ser dramàtics als pols o a les illes tropicals formades per esculls coral·lins. Si als efectes del canvi climàtic sumem altres impactes derivats de l’acció de l’home, com la destrucció directa dels hàbitats naturals, podem anticipar que els mecanismes que tenen les espècies per adaptar-se als canvis poden ser insuficients. Si no som capaços de disminuir la velocitat amb la que aquest canvi es produeix, segurament provocarà l’extinció de moltes espècies i aquesta pèrdua de biodiversitat pot acabar alterant profundament el mateix funcionament del planeta que ens sustenta.


El Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) és un projecte impulsat des de l'Institut Català d'Ornitologia i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de conèixer les tendències temporals de les poblacions d'ocells comuns a Catalunya. El SOCC és un projecte fonamentat en la participació ciutadana i és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de centenars de voluntaris.



Article clompet a http://www.ornitologia.org/monitoratge/ocells_i_canvi_climatic.pdf

dijous, 5 de novembre del 2009

Dades d'interés trobades a l'Anuari d'Ornitologia de Catalunya 2008

Ja podeu consultar l'Anuari d'Ornitologia de Catalunya de l'any 2008 a la web de l'ICO (Institut Català d'Ornitologia). Tot els fitxes estàn en format PDF.

http://www.ornitologia.org/publicacions/anuari4.htm


Tot consultant-lo he trobat algunes observacions interessants per la nostra vila:

- Cigonya blanca (Ciconia ciconia): Sant Andreu de la Barca 1 ex. sobre l’autovia A-2 el 9.II (MNPA); primera citació prenupcial (F).

- Voltor comú (Gyps fulvus): Castellbisbal 1 ex. en vol en direcció sudoest el 24.I (JPSA); (G).

*Aquest individu de Voltor comú (Gyps fulvus) que va ser observat a Castellbisbal, si va seguir volant en direcció SO, per força va haber de passar per Sant Andreu de la Barca. Esdevé per tant la 1ª citació d'aquesta espècie per al nostre municipi.

- Rossinyol del Japó (Leiotrix lutea): Corbera de Llobregat 5 exs, 3 dels quals són juvenils, al serrat del Vent el 28.VII (CFMA); (R).

* Text extret de l'Atles referent a l'estatus del Rossinyol del Japó (Leiotrix lutea): "L’any 2008 cal destacar l’alt nombre d’exemplars anellats a can Balasc en el marc del projecte SYLVIA i l’expansió geogràfica en dues direccions: cap al nord-est on es detecta a Teià per primer cop, i cap al sud-oest per les serralades delmarge esquerra del Llobregat on ja s’hi detectà el 2007 (Anton 2008) i on, al 2008, es confirma la seva reproducció a Corbera de Llobregat. En conjunt, es pot afirmar que cria de manera consolidada a Collserola i a la serralada de Marina i que està expandint la seva distribució geogràfica.- CFMA." Sembla ser que aviat tindrem observacions regulars d'aquesta espècie a Sant Andreu de la Barca.

Parc Forestal de Can Cases (Martorell) / 05-11-2009

Algunes imatges durant el recorregut

Camps a la part alta del parc

Espècies d'ocells detectades:

- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Tudó (Columba palumbus)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
- Merla (Turdus merula)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Garsa (Pica pica)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Pardal de bardissa (Prunella modularis): 4 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Puput (Upupa epops): 1 exemplar en vol detectat en tot l'itinerari
- Aligot comú (Buteo buteo): 1 exemplar en vol detectat en tot l'itinerari
- Picot verd (Picus viridis)
- Grasset de muntanya (Anthus spinoletta): 1 exemplar al torrent de Llops
- Sit negre (Emberiza cia): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Astor (Accipiter gentilis): 1 exemplar en vol detectat en tot l'itinerari
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Alosa vulgar (Alauda arvensis): 2 exemplar en vol cap al sud sobre uns camps
- Titella (Anthus pratensis)
- Cogullada vulgar (Galerida cristata)
- Gafarró (Serinus serinus)

Merla (Turdus merula)

dimarts, 3 de novembre del 2009

Riera del Palau - 03/11/2009

Durant tot el matí s'ha mantingut un vent fort procedent de l'oest que bufava amb més intensitat a primera hora i cap a la meitat del matí va anar afluixant. El cel es mantigué seré amb alguns núvols alts (cirros) arrosegats pel vent.

S'ha detectat poca activitat per part dels ocells més típicament forestals, ben al contari pel que fa als d'espais més oberts i vegetació herbàcia, com ara els fringil·lids, entre els quals hi abundaven les caderneres (Carduelis carduelis) que es desplaçaven en estols d'una vintena d'individus, amb algun gafarró (Serinus serinus) i verdums (Carduelis chloris) barrejats; els pinsans (Fringilla coelebs) es bellugaven més pel seu compte. També ha estat observada una femella de lluer (Carduelis spinus) refugiada del vent dins d'un lledoner (Celtis australis).

A la zona de matollar del marge de la riera ha estat escoltat un pardal de bardissa (Prunella modularis), que està sent especialment freqüent en aquest punt, i també un jove d'esparver vulgar (Accipiter nisus) que es va aturar momentàniament en uns plataners (Platanus x hispanica) davant del restaurant i va marxar volant al bosc foragitat per les garses (Pica pica).

La sopresa d'avui ha estat la observació de dues grives (Turdus viscivorus) aturades en uns arbres secs del marge esquerre de la riera. Hi han poques citacions d'aquesta espècie a Sant Andreu de la Barca.
Alguns insectes també poden realitzar els seus viatges migratoris, tal i com passa amb algunes papallones i, en aquest cas les llagostes migradores (Locusta migratoria) que, malgrat el vent i les baixes temperatures, s'han observat diversos individus per la zona.

Llagosta migradora (Locusta migratoria)

Espècies d'ocells detectades avui:

- Tudó (Columba palumbus)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Garsa (Pica pica)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): uns 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Picot verd (Picus viridis): 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Gafarró (Serinus serinus)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Rossinyol bord (Cettia cetti): 1 exemplar cantant a la riera
- Titella (Anthus pratensis): 4 exemplars en vol sobre la riera
- Lluer (Carduelis spinus): 1 femella aturada en un lledoner (Celtis australis) en un espai obert al marge esquerre de la riera
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Pardal de bardissa (Prunella modularis): 1 exemplar reclamant a la riera
- Griva (Turdus viscivorus): 2 exemplars aturats en uns arbres morts al marge de la riera
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Esparver vulgar (Accipiter nisus): 1 exemplar jove aturat en uns arbres a la riera, després vola cap al bosc
- Gratapalles (Emberiza cirlus): 1 mascle cantant a la riera

Grives (Turdus viscivorus)

Esparver vulgar (Accipiter nisus) jove

Pinsà comú (Fringilla coelebs) mascle

Caderneres (Carduelis carduelis)

dilluns, 2 de novembre del 2009

Riu Llobregat (Sant Andreu de la Barca) - 02/11/2009

El matí ha començat força ennuvolat a primera hora, peró després aquests núvols van anar pujant i, tot i que cobrien gran part del cel, a estones breus sortia el sol. Sens dubte el protagonista d'avui ha estat el vent, que bufava moderadament de component oest.

S'han observat moltes espècies d'ocells entre les que hi destaquen un parell de repicatalons (Emberiza schoeniclus), també han estat observades dues xivites (Tringa ochropus) i un becadell comú (Gallinago gallinago) que va córrer a amagar-se ràpidament entre el canyissar. Per altra banda s'han detectat un mínim de 2 bec de corall senegalesos (Estrilda astrild) i han estat observats 4 esplugabous (Bubulcus ibis) volant riu amunt.

Resulta excepcional l'escassetat d'enguany pel que fa a les fredelugues (Vanellus vanellus), ja que en hiverns passat s'observaven grups d'uns 10 exemplars i, actualment, només hi han entre 2 i 3 exemplars aïllats.

Espècies d'ocells detectades:

- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Garsa (Pica pica)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos)
- Bernat pescaire (Ardea cinerea): 4 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Teixidor (Remiz pendulinus)
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Blauet (Alcedo atthis): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tudó (Columba palumbus)
- Repicatalons (Emberiza schoeniclus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Trist (Cisticola juncidis)
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Corb marí gros (Phalacrocorax carbo): 8 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Xivitona vulgar (Actitis hypoleucos): 5 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Fredeluga (Vanellus vanellus): 2 exemplars (separats l'un de l'altre) detectats en tot l'itinerari
- Titella (Anthus pratensis)
- Xivita (Tringa ochropus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Martinet blanc (Egretta garzetta): 1 exemplar volant riu amunt
- Becadell comú (Gallinago gallinago): 1 exemplar amagat al marge esquerre del riu
- Bitxac comú (Saxicola torquatus)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Cadernera (Carduelis chloris)
- Bec de corall senegalés (Estrilda astrild): un mínim de 2 exemplars en un canyissar al riu - Esplugabous (Bubulcus ibis): 4 exemplars volant riu amunt
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 1 exemplar caçant a l'alçada del pont de l'AP-7
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Tord comú (Turdus philomelos): un mínim de 3 exemplars detectats en tot l'itinerari

Fredeluga (Vanellus vanellus)

Xivita (Tringa ochropus)

Parella d'ànecs collverd (Anas platyrhynchos) alimentant-se

Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)

Xivitones vulgars (Actitis hypoleucos)

diumenge, 1 de novembre del 2009

Entre bolets i titelles

Recentment s'ha enjardinat amb gespa (tot i que creixen tota mena d'altres espècies vegetals) en una zona ubicada entre el marge esquerre de la riera del Palau al davant i el nou polígon industrial. Val a dir que en aquest lloc ja hi va haver gespa, pero es va deixar de mantenir i es va convertir en una zona erma amb herbes de tot tipus i assecades per la calor estiuenca.

En aquest punt, gràcies als adobs (restes d'escorça de pi triturada) que s'han afegit per facilitar el creixement de la gespa, s'hi han desenvolupat una bona varietat de fongs en un espai relativament petit; fins a 6 espècies diferents han estat trobades, malgrat que només dues han pogut ser identificades correctament i, a més, són espècies comestibles: es tracta del camperol (Agaricus campestris), compte amb aquest primer ja que hi han espècies semblants metzinoses, i el bolet de tinta (Copinus comatus).

Bolets de tinta (Coprinus comatus)

Camperols (Agaricus campestris)

Bolet de la família de les tricolomatàcies (espècie desconeguda)

Bolet d'espècie desconeguda

Una altra espècie de bolet desconegut

Detall de l'espai, al marge esquerre de la riera del Palau

A més en aquesta mateixa zona hi havia un bon nombre d'ocells, entre els quals hi destaquen les titelles (Anthus pratensis) que es repartien per la gespa cercant insectes, tot caminant de forma espasmòdica (com les cueretes) i aturant-se immòbils per observar els possibles depredadors.

També s'han detectat algunes altres espècies hivernants, com el pinsà comú (Fringilla coelebs), la cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) i un grupet de lluers (Carduelis spinus) que volaven riera amunt. En aquest matí de boira ha estat escoltada una xivita (Tringa ochropus), que segurament intentava orientar-se durant el seu desplaçament migratori.

Altres espècies d'ocells detectades a la zona:

- Xivita (Tringa ochropus): 1 exemplar escoltat en vol
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Lluer (Carduelis spinus): 4 exemplars en vol cap al sud
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Titelles (Anthus pratensis)