Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 17 de setembre del 2009

Renaturalitzar el Llobregat

Reportatge del programa "El Medi Ambient" de Televisió de Catalunya emés avui dia 17/09/2009.



Per aquest tram del riu Llobregat, hi passa una part de la llarga canonada construïda per dur aigua des de la dessalinitzadora del Prat fins al diopòsit de la Fontsanta, a Sant Joan Despí. Tot i els intents per evitar que la canonada coincidís amb la llera del riu, en algunes parts passa pel marge esquerre.

Les obres van tenir un lògic impacte en una zona ja força degradada. Per això, l'empresa Aigües Ter-Llobregat va pensar que era una oportunitat no només per pal·liar aquest impacte, sinó per renaturalitzar aquests trams.

En aquest zona, on la canonada està coberta de formigó, entre el talús i el mur de contenció, s'hi va fer, en primer lloc, una hidrosembra. Es tracta d'un sistema basat en la distribució de les llavors amb aigua a pressió i que permet estabilitzar de forma ràpida els talussos. Després s'hi van plantar espècies com llentiscle, tamariu i ginesta. Són plantes arbustives, que creixen amb rapidesa i que oposaran menys resistència a l'aigua en cas que hi hagi avingudes.

Com a substrat d'aquestes plantes, s'hi va posar terra amb còdols, aquests fragments de roca arrodonits. Els còdols formen una làmina que protegeix la terra quan hi ha riuades, reté el substrat i disminueix, així, 'erosió del sòl. Totes aquestes mesures, a més de la tria d'espècies vegetals autòctones, s'han pres per disminuir al màxim els costos de manteniment.

Xavier Baches, dir. ambiental d'obra Aigües Ter-Llobregat:"El manteniment de la plantació i de la hidrosembra només el primer any, que és l'any que la tractem, diguem, amb una mica més de 'carinyo' perquè pugui competir després amb les plantes invasives, com pot ser la canya, que és el nostre enemic..."

Les pluges de la primavera van afavorir el creixement ràpid de les espècies plantades, però també de les males herbes, escampades arreu. La part positiva d'això és que les males herbes també contribueixen a estabilitzar el terreny. El segon any s'haurà de veure com els arbustos plantats s'han consolidat i han passat al davant de les espècies no desitjades. Entre aquestes, les canyes són, probablement, el major obstacle a la replantació. Però eliminar-les seria car i comportaria unes actuacions periòdiques. Llentiscles i tamarius han de ser prou forts per imposar-s'hi.

Les mesures ambientals no sempre es limiten a pal·liar danys, sinó que en alguns casos poden deixar la zona en un estat significativament millor de com era. En total, la canonada tindrà onze quilòmetres i mig i quan s'acabi la recuperació de l'ultim tram, a tocar de Cornellà, s'hauran plantat 18.000 peus. D'aquesta forma s'haurà renaturalitzat una zona castigada per la contaminació, per la freqüentació i per nombroses infraestructures.

Un reportatge de Xavier Duran i Alfons Casado

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada