Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

diumenge, 29 de novembre del 2009

Estudi dels Micromamífers a la serra de Galliners - 26, 27 i 29/11/2009

Marcatge d'una musaranya comuna (Crocidura russula)

Aquests díes s'ha dut a terme un programa d'estudi i marcatge de micromamífers en un punt de la serra de Galliners, dins del terme municipal de Sant Quirze del Vallés (comarca del Vallés Occidental), monitorejat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers (programa SEMICE) i coordinat pel dr. Ignasi Torre. En total les captures s'efectuaràn durant 3 dies seguits.

Dijous, 26/11/2009

Es va procedir a primera hora de la tarda a repartir les trampes en els diversos punts senyalitzats amb un total de 36, repartides en 6 feixes i 6 files, amb una distància d'uns 15 metres cadascuna. Les trampes consisteixen en unes caixes d'alumini, que quan entra el micromamífer fa saltar la porta i queda tancat a dins fins que se'l va a recollir per examinar-lo i marcar-lo. Era dia de caça i vam haver de portar roba reflectant.

Instal·lació de les trampes

Divendres, 27/11/2009

Vam arribar al punt de trobada a les 7:30 del matí i a les 8:00 ja erem a l'àrea d'estudi. Pel camí vam trobar una salamandra (Salamandra salamandra) i li fam fer algunes fotos, després la vam cambiar de lloc, en un prat d'herba, per evitar que fos trepitjada per vianants o mossegada per algun gos que passejen per la zona amb els amos; més endavant ens va passar volant un astor (Accipiter gentilis), poc freqüent en aquestes contrades.

Salamandra (Salamandra salamandra)

El procés consisteix en localitzar les trampes que s'han tancat, senyal de que hi ha algun micromamífer a dins (tot i que algunes poden saltar sense haver-hi res), llavors després s'obre i es fa caure l'animal dins d'una bossa de plàstic per tal de poder identificar-lo amb facilitat, dins de la bossa es comproba el pes amb una pesola, després amb compte s'agafa l'animal amb compte (per evitar mossegades) per la pell del clatell, es comprova el sexe mitjançant l'observació dels genitals i se li posa una anelleta numerada a la orella (que li queda talment com una arracada i no li fa gens de mal); per acabar s'allibera l'individu.

La majoria dels animals sortíen molls, ja que a les caixes trampa, que són d'alumini, s'acumula molta condensació durant la nit, i més aquesta passada nit que va ploure una mica. De tota manera tots els exemplars capturats es trovaben en perfecte estat.

Manipulació d'un micromamífer dins de la bossa de plàstic

Ratolí mediterrani (Mus spretus) a la bossa

Marcatge de l'anella a l'orella, mitjançant unes alicates especials

Ratolí mediterrani (Mus spretus) amb l'anella posada

Només arribar, a la primera trampa ja hi havia un ratolí mediterrani (Mus spretus) el qual no va donar temps a pesar, ja que es va escapar saltant de la bossa. Després, a la mateixa línia, ja al final, es va capturar un ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), el qual es va poder pesar i extreure de la bossa, peró va mossegar el dit del qui el manipulava i el va deixar anar amb l'espant, que hi farem. D'aquí endavant va caure també una musaranya comuna (Crocidura russula), més tranquila que els ratolins, la qual vam poder pesar, sexar i marcar. Després més ratolins mediterranis, dues musaranyes comunes més i un altre ratolí de bosc.

La primera jornada ha estat sens dubte molt enriquidora. Veurem que passa amb els díes següents, tot i que no hi aniré fins diumenge.

Espècies capturades:

- Ratolí mediterrani (Mus spretus): 4 exemplars
- Musaranya comuna (Crocidura russula): 3 exemplars
- Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus): 2 exemplars

En total 3 espècies i 9 individus capturats.


Musaranya comuna (Crocidura russula)

Detall del cap d'una musaranya comuna (Crocidura russula) i amb l'anella posada

Ratolí mediterrani (Mus spretus)

Diumenge, 29/11/2009

No he redactat res respecte al dissabte 28/11/2009 perque no hi vaig ser, peró si sé que es van fer 14 captures.

El diumenge vam tornar al mateix lloc i es va fer exactament el mateix nombre de captures que el dia anterior (14) sumant també les recuperacions d'exemplar marcats els dies anteriors, que no van ser gaires. Aquest és el darrer dia i ja es van recollir les trampes. A més vam tornar a posar-nos la roba reflectant ja que hi havien molts caçadors a prop.

Les dades recollides s'anoten en unes fitxes específiques

Més o menys el nombre captures de ratolí mediterrani (Mus spretus) amb el de ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) s'igualen força, tot i que, pel tipus d'hàbitat, el primer és més freqüent. En tercer lloc queda la musaranya comuna (Crocidura russula), en que s'agafen menys exemplars. S'han detectat algunes femelles de ratolí de bosc prenyades, amb la panxa ben grossa i les mamelles molt desenvolupades.

Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) femella prenyada

Espècies capturades en aquest darrer dia:

- Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus): 5 exemplars
- Musaranya comuna (Crocidura russula): 3 exemplars
- Ratolí mediterrani (Mus spretus): 6 exemplars

En total 14 exemplars de 3 espècies diferents.

Ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus) de bona mida

Ratolí mediterrani (Mus spretus)

Alguns exemplars mostraven una diferenciació clara de l'aparell reproductor, que ens ha permés sexar-los, aixó ès ben visible en els ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus) i els mediterranis (Mus spretus) especialment si estàn sexualment actius. En les musaranyes comunes (Crocidura russula) costava més de veure.

Mascle de ratolí de mediterrani (Mus spretus) amb el penis ben distanciat de l'anus

Femella de ratolí mediterrani (Mus spretus) amb la vagina molt a prop de l'anus

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada