Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 28 de gener del 2009

Gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla) al riu Llobregat

Simplement impressionant.

Després del temporal de vent del passat dissabte s'han començat a observar espècies estrictament marines terra endins. En aquest cas cal destacar la espectacular presència de gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla), una espècie de gavina que nidifica en grans colònies en penya-segats costaners del nord d'Europa i que hiverna a alta mar, sent força nombrosa a l'oceà Atlàntic i regular al mar Mediterrani en nombre variable segons els anys. Ès per aixó que trobar aquesta espècie terra endins ès un fet del tot excepcional.

En un tram de riu Llobregat que va des de Sant Andreu de la Barca fins a Molins de Rei, he detectat 5 exemplars de Gavineta de tres dits, totes elles exemplars adults. Els exemplars vius mostraven una aparença molt afeblida, tot i que estaven a l'aguait de les possibles amenaçes.

- 2 exemplars junts davant de Sant Andreu de la Barca.
- 1 exemplar davant de la riera de Rubí.
- 1 exemplar davant de Pallejà.
- 1 exemplar mort sobre una illeta davant de Molins de Rei.








Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) adulta, al riu Llobregat davant de la desembocadura de la riera de Rubí.

Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) adulta, trobada morta en una illeta del riu Llobregat, al seu pas per Molins de Rei.
------------------------------------------------------------------------------

Us adjunto l'article afegit al blog de "Birds in Spain" referent a aquest tema:

27.1.2009

A raíz de la tormenta severa de vientos del E del dia 24.1.2009 a partir del día siguiente se están produciendo observaciones de aves pelágicas en el interior peninsular, particularmente gaviotas tridáctilas (Rissa tridactyla) que han llegado incluso a Aragón e interior de Catalunya procedentes del Atlántico! [en la zona no había salido casi ninguna en el reciente censo invernal].

A fecha de hoy, Martí Rodríguez entre otros está por ejemplo recopilando los datos aparecidos en Catalunya para luego pasárselos a Andy Paterson, de Málaga, que acertadamente pronosticó el impacto que esta tormenta tendría sobre la fauna.

En Catalunya hasta el 27.1 se han observado al menos 74 ejemplares diferentes en el interior (55 adultos, 6 de 1w; 4 adultos muertos y 2 1w muertos) en más de 16 sitios diferentes. Por contra sólo se han detectado sobre veinte en la costa, entre el sur de Barcelona y la Costa Brava.

Cabe destacar que no es la primera vez que pasa un fenómeno de éstos dado que Ferrer et al (1986: Història Natural dels Països Catalans) ya citan la especie como propicia a parecer en zonas interiores coincidiendo con tormentas como sucedió en febrero de 1954 y 1957 cuando aparecieron en los Pirineos o en otras fechas posteriores y sitios diversos del interior hasta la última -hasta 1986- de 1983-1984 en Issona, Pallars Jussà. Sin embargo sí sería la vez con más aves implicadas.

En Francia se han observado Paíños de Leach en el interior. Será interesante monitorizar que sucede los próximos dias y si aparecen nuevas especies.

---------------------------------------------------------------------------------

També s'han observat algunes altres espècies d'interès:

- Esplugabous (Bubulcus ibis): 6 exemplars al riu al seu pas per Molins de Rei
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis): 2 exemplars davant de la desembocadura de la riera de Rubí
- Perdiu roja (Alectoris rufa): 1 exemplar mascle al riu al seu pas de Molins de Rei
- Fredeluga (Vanellus vanellus): 26 exemplars al riu Llobregat al seu pas per Pallejà

Xivita (Tringa ochropus), als aiguamolls de Molins de Rei

Perdiu roja (Alectoris rufa) mascle, al riu al seu pas per Molins de Rei

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada