Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 19 de febrer de 2009

Nou apartat al blog: Xarxa fenològica

A la columna de la dreta, sota l'apartat "Fórums" he afegit un nou llistat d'enllaços sota el títol "Xarxa fenològica". En aquest apartat es permet el fet de participar i afegir les observacions de les primeres arribades i els darrers avistaments de les diferents espècies d'ocells que visiten les nostres poblacions.

Així doncs, queden inclosos els següents projectes:

Projecte Viatgers de primavera (dirigit especialment per a les escoles):

Cada primavera arriben a Catalunya milions d'ocells provinents d'Àfrica. Alguns es queden a reproduir-se, però la majoria continuen viatge cap al centre i nord d'Europa. Es tracta del major desplaçament animal en massa que afecta les nostres contrades.

Entre el 1 de març i el 30 de maig de 2009, Recerca en Acció farà el seguiment d'aquest procés. Setmana a setmana, el portal anirà explicant quins ocells arriben a Catalunya gràcies a les informacions que ens subministraran diverses estacions d'anellament situades a Catalunya, illes Balears i nord d'Africa. Coneixerem quins són els ocells migradors, quan hi arriben, d'on venen i a on van... Sabrem, per exemple, com pot ser que el mosquiter de passa, amb només 15 grams de pes, pugui desplaçar-se de Sudàfrica fins a Suècia, i quan triga a fer-ho.

També seguirem en directe l'inici de la reproducció primaveral, caracteritzada per l'eclosió dels cants, i aprendrem a reconèixer els més significatius.

L'activitat està co-organitzada per l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i pel portal Recerca en Acció, i compta amb la col·laboració de diverses institucions.

Aves y clima (obert a tothom):

SEO/BirdLife trabaja desde hace 35 años en la recopilación de información fenológica de las aves de España. A través de un grupo de trabajo se encarga de coordinar la red de colaboradores que en todas las provincias de España se dedican a recoger las observaciones de primeras llegadas y últimos avistamientos de determinadas especies migradoras (golondrina común, vencejo común, ruiseñor común, etc). Los primeros resultados fueron publicados en 1971 en la revista Ardeola.

Con el lanzamiento de la Red Fenológica Nacional, se pretende estudiar a escala nacional cómo está afectando el cambio climático a la biodiversidad. Para ello, se utilizarán las aves como principal grupo indicador. La gran novedad ahora va a ser la recopilación de datos por Internet.

El proyecto tiene como objetivo recopilar, a través de Internet (avesyclima.org) las observaciones realizadas por los ciudadanos interesados y así conocer lo que está pasando con nuestra fauna y flora. Para ello se pretende también utilizar la colaboración de colegios e institutos mediante diferentes niveles de participación, pero la posibilidad de que cualquier persona pueda meter datos sobre en la Red es fundamental en este proyecto.

Por su parte el INM mantiene un registro de la fenología de la floración de plantas, así como varias especies de insectos y aves desde los años 40.

Spring alive! (especialment dirigit per a nens):

Spring Alive es una actividad en la que pueden participar los niños de toda Europa. Es muy fácil. Sólo tienes que mandarnos información sobre las cuatro especies de aves (Cigüeña Blanca, Cuco Común, Vencejo Común, y Golondrina Común) que hemos elegido para darles la bienvenida. Sal a la calle, busca estas aves y cuando veas alguna de ellas, registra tus observaciones en esta web. Tendrás la oportunidad de seguir la progresión de estos mensajeros por Europa a través de la página web de Spring Alive y celebrar la llegada de la primavera.

Al registrar tus observaciones sobre el retorno de estas aves en primavera, participas en el mayor evento europeo de observación primaveral de aves, y contribuyes al conocimiento de su migración. Gracias a tus datos será posible comprobar las diferencias en las fechas de llegada año tras año y ver cómo influyen en ellas distintos factores (como por ejemplo los cambios meteorológicos). Además, al participar en nuestro proyecto, también podrás comprobar y seguir estos cambios por ti mismo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada