Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 14 de febrer del 2009

Webcam en directe en un niu d'àguila cuabarrada (Hieraaetus fasciatus) al Parc Natural del Garraf

Parella d'àguiles cuabarrades (Hieraaetus fasciatus), amb el mascle a l'esquerra (més petit) i la femella a la dreta (més gran). Fotografía de Andrés Miguel Domínguez (extreta de la web de Fotonatura).


Programa del Pla de seguiment i conservació de l'àliga cuabarrada

L'àguila perdiguera o cuabarrada (Hieraaetus fasciatus), classificada espècie vulnerable per la UICN, és un rapinyaire diürn que necessita d'espais oberts per alimentar-se. De les 65 parelles que hi ha Catalunya, 3 viuen al Parc del Garraf.

Des de l'Àrea d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona es desenvolupa el Pla de seguiment i conservació de l'àliga perdiguera que inclou fonamentalment les següents línies de treball: la millora d'hàbitat, el seguiment del procés reproductiu, l'anàlisi de la dieta i el radioseguiment d'exemplars.

L'any 2003, i dins el programa del Pla de seguiment i conservació d'aquesta espècie, es va dur a terme la nstal·lació d'una càmera en un niu amb l'objectiu de conèixer millor quin és el comportament, la dieta i els costums d'aquesta espècie durant l'època de nidificació, incubació i criança dels polls. L'any 2006 es va instal·lat una càmera en un altre niu dins l'àmbit del parc. Ambdues càmeres han permès observar el procés reproductiu d'aquesta espècie.

El radioseguiment es porta a terme conjuntament amb el Departament de Biologia Animal de la Universitat de Barcelona i el Ministerio de Medio Ambiente. La instal·lació de les càmeres als nius és possible gràcies a la col·laboració dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i el visionat de les imatges en l'exposició de l'àliga perdiguera, a l'Oficina del Parc a la Pleta, gràcies a la col·laboració de Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA).

Primer pla d'una àguila cuabarrada adulta. Fotografía de Ricardo Perarlta Ayala (extreta de la web de Fotonatura).

Vídeo resum del seguiment i conservació de l'àliga cuabarrada

En el següent vincle us oferim un vídeo on es resumeix el seguiment que se'n fa d'aquest rapinyaire, on es pot veure la instal·lació de càmeres, la preparació del niu, el naixement i la criança dels polls, la presa de dades biomètriques, el marcatge i el radioseguiment.



Vídeo resum del seguiment i conservació de l'àliga cuabarrada.

Per veure, per mitjà de la webcam, el niu de l'àguila cuabarrada en directe, feu click en el següent enllaç:

http://www.diba.cat/parcsn/parcs/aliga.asp?parc=0&m=164&s=1239

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada