Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 21 de març del 2009

Invertebrats aquàtics a la riera del Palau

Una forma d'indicar la qualitat de les aigües és mitjançant la preséncia o no de determinats organismes, encara que un aigua plena de petits invertebrats pugui semblar fastigosa, es més que evident que en aigües contaminades, brutes o de baixa qualitat será molt limitat el nombre d'organismes que puguin sobreviure en ella. Així doncs un elevat número d'espècies serà indicatiu d'una qualitat alta de l'aigua.

Aquest exemple el podem trobar a la riera del Palau, en que, especialment, al tram que transcorre entre Can Sunyer (Castellví de Rosanes) i Sant Andreu de la Barca, s'han detectat diversos invertebrats, que hi són presents en elevat nombre: per tant es pot afirmar que l'aigua d'aquesta riera, almenys en aquest tram, és de qualitat bona.

S'han trobat diversos animals, pertanyents a diferents grups, des de sangoneres, passant per sabaters, cargols de riu i larves i nimfes d'insectes.

Aquí hi teniu alguns exemples procedents de la riera del Palau:

PLECÓPTERS. Els plecópters colonitzen de forma general les aigües amb corrent, fredes, ben oxigenades i sense contaminació. Degut a aixó, alguns géneres (Perla i Dinocras per exemple) es troben entre els indicadors més segurs d'una bona qualitat de l'aigua i es tenen molt en compte en el càlcul dels índexs biòtics. Comuna a la riera del Palau.

ODONATS (ANSIÓPTERS). Nimfa de libélula, sospito que de l'espècie Cordulegaster boltonii, present a la zona.

DÍPTERS. La larva de la foto podría ser del génere Typula. Freqüent a la riera del Palau.

HETERÓPTERS. Espècie desconeguda. Freqüent a la riera del Palau.

HETERÓPTERS. Conegut porpularment com a "sabater". L'espècie representada podría tractar-se de Gerris lacustris. Freqüent a la riera del Palau.

AQUETS. En la foto una sangonera de l'espècie Hirudo medicinalis. Es tracta de la típica sangonera que s'agafa a la pell i s'alimenta de sang. Comuna a la riera del Palau

GASTERÓPODES. Molusc del génere Physa. Comú a la riera del Palau.

GASTERÓPODES. Molusc de l'espècie Ancyclus fluviatilis. Comú a la riera del Palau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada