Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

diumenge, 8 de març del 2009

Les tortugues d'aigua dolça amenaçades

Més informació aquí: Manual de identificación de los Galápagos Autóctonos y Exóticos

Els quelonids o tortugues es classifiquen en tres grans grups segons el medi en el que naturalment viuen: tortugues marines, tortugas terrestres i tortugues d'aigua dolça. A la Península Ibérica, Illes Balears i Illes Canàries, les tortugas terrestres queden enquadrades a la família testudínids, les espècies marines es troben a les famílies quelónids i dermoquélids i per últim les espècies d'aigua dolça, s'enquadren a la família dels emídids.

A Sant Andreu de la Barca, i concretament al riu Llobregat, s'ha localitzat, tot i que en baix nombre, la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans), espècie exótica alliberada deliberadament.


Els dos únics representants autóctons de les tortugues d'aigua dolça que viuen a Catalunya són la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga d'estany (Emys orbicularis). Pel que fa a les tortugues terrestres, podem trobar poblacions aïllades a l'Albera i al Garraf de tortuga mediterrània (Testudo hermanni). Pel que fa a les tortugues marines, es poden veure diverses espècies, pero només la tortuga babuaba (Caretta caretta) ha criat recentment a les costes catalanes, concretament a Premià de Mar.

Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)

Tortuga d'estany (Emys orbicularis)

Malgrat aixó no és rar veure exemplars escapats o posats en llibertad per aquelles persones que van decidir desfer-se'n d'aquelles tortuguetes a les que els seus fills mai canviaven l'aigua i que feien mala olor, fet que ha provocat un seriós desajustament ecològic, especialment per l'esmentada tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans). Dit desajustament va propiciar que la Comissió Europea prohibís la seva importació i venda en tot el territori de la Unió Europea (Reglament (CE) No 252/2005 del 14 de febrer de 2005). La mateixa prohibició existeix respecte a la tortuga pintada (Pseudemys picta).

Peró els traficants d'animals exòtics van trigar poc en substituir les importaciones de dita subespècie per la molt similar tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta). Juntament amb ella, una altra dotzena d'espècies de tortugues exòtiques es comercialitzen, en qualitat d'animals de companyia, amb absoluta impunitat, i els seus exemplars apareixen posteriorment abandonats per diferents llocs de la geografía catalana, provocant els posteriors danys a la fauna autòctona.

Tortuga d'orelles grogues (Trachemys scripta scripta)

Actualment a Catalunya hi ha almenys 4 espècies de tortugues exòtiques que estàn aconseguint establir-se en colònies permanents de cria. Es reprodueixen de forma incontrolada ja que no tenen paràsits ni depredadores específics, sent també grans oportunistes amb una enorme capacitat d'adaptació a noves latituds.

L'espècie més estesa és la tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans) originària dels Estats Units. Prohibida avui la seva venda, aquestes tortuguetes s'importaven en grans quantitats per a la venda al públic i amb frequència quan algú es cansa de tenir-les a casa, les deixa anar al primer riu o estany que troba. Així, resulta, que al riu Llobregat i encara més al seu delta, tenim tortugues de Florida a tort i a dret. Aquestes tortugues es diferencien bé de les nostres tortugues d'aigua dolça perque tenen la regió ventral de color groc amb taques arrodonides fosques ben definides i als costats del cap mostren una taca rectangular de color rogenc. La seva elevada taxa de reproducció es el factor que està provocant el deesplaçament de les tortugues d'aigua dolça autòctones.

Tortuga de Florida (Trachemys scripta elegans)

Mai s'ha de deixar anar cap animal fora del sitio del lloc on es va recollir, fins i tot encara que sapiguem que l'espècie en qüestió viu allà, ja que podríem provocar canvis genètics en les poblacions, amb conseqüències poc desitjables.

Si algú es troba algun exemplar d'aquestes espècies pot avisar al COMAM (Centre de recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya - C.R.A.R.C.) ubicat a Masquefa.

Aprofito per recordar que quasi totes las espècies d'amfibis i rèptils estàn protegides, i per tant, sancionada la seva captura.

Capítol del programa de TV3 "El Medi Ambient" emés el 15/01/2008, amb el títol: Tortugues, de mascota a amenaça

2 comentaris:

  1. Per saber si una tortuga és mascle o femella mirali la panxa i si la té plana és femella i si no,és mascle

    ResponElimina
  2. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina