Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 15 d’abril del 2009

Les muntanyes de Sant Andreu de la Barca, transformades en circuits de BTT

Dos vídeos que ho diuen tot...






L'espai forestal de Sant Andreu de la Barca, des de fa temps, que pateix una forta erosió, tot i que fa uns anys va arribar a patir un cert grau de desertització. Qualsevol activitat que pugui produïr vibracions al sòl fa que, literalment, s'esmicoli l'hàbitat i per tant no es puguin desenvolupar correctament les espècies vegetals (especialment que quedin afectades determinades espècies) i també provoqui l'abandó de territoris de cria per part de la fauna, a causa de les molèsties.

La zona queda afectada, d'entrada greument per les motos de trial i els quads, que fan molt soroll i que, per llei, tenen el deure de circular per pistes amples, no per corriols ni pel mig de rieres com se sol fer. Al llarg dels anys, mitjançant el seguiment de rastres i de territoris, s'ha comfirmat la desaparició d'espècies vertebrades sensibles a l'alteració del seu hàbitat i important per dur a terme un correcte equilibri en l'ecosistema, com per exemplars mamífers carnívors com el gat mesquer (Genetta genetta), la fagina (Martes foina) i la mostela (Mustela nivalis) que han quedat aïllades en altres sectors.
També s'ha comfirmat la desaparició d'algunes parelles nidificants d'aus rapinyaires forestals com l'astor (Accipiter gentilis) i l'esparver (Accipiter nisus).

La erosió i les vibracions produïdes per les bicicletes són menors que les vehicles de motor, tot i així es fan servir petits corriols enlloc dels camins principals, i circulant a més amb una velocitat desproporcionada, posant en risc als vianants i animals, tant domèstics com salvatges, que circulen per aquests camins, ja que les bicicletes els creuen sense disminuïr gens ni mica la velocitat. Molt sovint, i ho explico com a experiència personal, t'has d'aturar en sec quan camines per la muntanya, ja que corres el risc de ser atropellat per una bicicleta.

Ara ja ni tant sols pots badar per la muntanya.

Resulta divertit pensar que Sant Andreu de la Barca té una gran tradició de campionants de descens de BTT amb importants campions internacionals d'origen local, i que fa anys i panys que es demana la creació d'un carril bici per al passeig dels seus habitants, i encara no s'ha fet. ¿O es que l'únic que compta és portar la bicicleta en "plan béstia"?

Comptem amb un magnífic circuit tancat per a les bicicletes que duen a terme aquestes pràctiques extremes. ¿Quina necessitat hi ha de continuar malmetent el bosc i posar en perill a les persones que hi passejen?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada