Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimarts, 30 de juny del 2009

Nous nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum)


S'ha localitzat enguany una nova ubicació de nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), concretament al carrer Aneto i la masia de Can Archs, a la colònia del Palau.
En total han estat localitzats dos nius junts a la cantonada dels carrers i un altre de sol. Els polls són ja prou grans peró encara romanen a dins del niu.

Són els primers nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) que es localitzen dins dels límits del que la colònia del Palau, ja que les edificacions que hi ha són cases unifamiliars i, normalment, amb una sola planta (que aquestes sí són ocupades per la oreneta vulgar (Hirundo rustica) i que tenen una estructura que no permet la nidificació de la oreneta cuablanca.

A tota la població compten amb una població nidificant anual d'entre 400 i 450 parelles.

En canvi, els edificis (fets fa pocs anys i que van reemplaçar les antigues cases del Palau, cosa que personalment, no ho trobo bé) on són ubicats aquests nius nous, ténen 3 plantes i la seva infraestructura (façanes) permet que hi pugui nidificar aquesta espècie. Sembla haber també una bona acceptació per part dels residents de les vivendes de cara als nius.

De tota manera, cal recordar que la oreneta cuablanca (Delichon urbicum), de la mateixa manera que la oreneta vulgar (Hirundo rustica), són espécies incloses dins de la categoria D (Espècie d'Interés Especial), per la seva capacitat de regular les poblacions d'insectes, i per tant es tracta d'espècies protegides i trencar els seus nius en època de nidificació és una falta greu que pot ser denunciada.

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Agrupació de 2 nius

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Poll crescut demanant menjar des de l'entrada del niu

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Adult entrant al niu

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Adult aturat a la paret, davant del niu

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Un exemplar juvenil (de la posta anterior?) aturat davant de l'entrada del niu (notéu els marges blancs a les terciàries, típiques dels exemplars joves d'aquesta espècie)

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Adult aturat a l'entrada de l'altre niu

Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). L'altre niu amb l'adult a l'entrada i el poll a punt de sortir-hi

Orenetes vulgars (Hirundo rustica) joves

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada