Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 8 d’agost del 2009

Cordulegaster boltonii, a fons... (Riera de Mas Mitjans - 08/08/2009)

Aquest matí han estat observats un màxim de 4 exemplars de Cordulegaster boltonii a la riera de Mas Mitjans i 2 més a la riera del Palau (un d'aquests darrers exemplars fou capturat per fer-li fotografíes i posteriorment alliberat).

Aspecte general en mà

Detall del cap i del tórax

Cap vist de front

Detall de la base de les ales (es veu el color groc característic dels marges davanters de les ales)

Vista de la part superior del tórax

Abdomen (l'exemplar capturat és un mascle)

Tant els mascles com les femelles de Cordulegaster boltonii presenten el cos de color negre amb taques grogues seguint un patró característic. Aquestes taques poden ser més o menys amples. Els ulls són verds, i en visió dorsal es toquen en un punt.

El comportament ens pot ajudar també a la seva identificació. Els mascles acostumen a patrullar pel mig del corrent on viuen amb un vol ràpid, a pocs centímetres de l’aigua, preferentment per zones ombrejades. Es mostren agressius entre ells. De tant en tant poden aturar-se sobre una ranqueta o tija de la vegetació de ribera, però rarament ho fan sobre una roca. Les femelles realitzen la posta d’una forma força espectacular, adoptant una posició d’uns 45º respecte de la vertical i introduint l’ovipositor entre la sorra de la llera del riu o rierol.

Més informació a: http://www.oxygastra.org/ob/documentacio/fitxa_cordulegaster_adults.pdf

1 comentari:

  1. Per casualitat he arribat al teu bloc. Vull felicitar-te per la qualitat que hi he trobat.
    Al darrera de cada article hi ha l'observació i el desig de difondre-la. I això s'agraeix.
    Salutacions.

    ResponElimina