Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 9 de setembre del 2009

Gallecs (Mollet del Vallès) - 09/09/2009

Primer de tot...que ès Gallecs?

Gallecs és un espai rural envoltat de grans nuclis urbans a cavall de les comarques del Vallès Oriental i Vallès Occidental. Administrativament pertany als municipis de Santa Perpètua de Mogoda, Mollet del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Parets del Vallès, Montcada i Reixac, Lliçà d'Amunt i Lliçà de Vall.

El seu gran interès paisatgístic es deu al fet que es tracta d'un dels últims espais sense urbanitzar de les comarques abans esmentades. A més, és un connector biològic entre les serres del litoral i els espais naturals de l'interior. És un espai fràgil i vulnerable de gran interès ornitològic per espècies nidificants, migradores i hivernants. A Gallecs s'hi practica l'agricultura sostenible i és a més un espai de lleure. Les masses forestals estan formades per boscos mixts d'alzines i pins amb roures.

Respecte al seu patrimoni cultural destaca l'església de Santa Maria de Gallecs (romànica) i masies com Cal Veira, Ca l'Estany, Can Ferran, Can Cruz, Can Jornet i la Torre d'en Malla.

L'any 1968 el Pla director de l'àrea metropolitana de Barcelona preveia la construcció d'una gran ciutat per uns 130.000 habitants en aquesta zona. Tot i que es van dur a terme algunes expropiacions, la gran pressió popular i l'arribada de la democràcia van impedir la realització d'aquest projecte.

Actualment aquest paratge torna a estar amenaçat per la construcció de (per no variar en aquest país) més carreteres a la zona nord. Al final acabaràn carregant-s'ho tot. Existeix una pàgina on es recullen firmes per evitar que aixó succeeixi: http://www.thepetitionsite.com/1/plataforma-per-la-defensa-de-gallecs

Santa Maria de Gallecs (segle XI)

Ens vam reunir, de bon matí, en Paco Martínez, l'Oriol Baena, en Joan Elias i jo a l'aparcament de davant l'ermita, el matí es va mantenir assolellat i força calorós.

La ruta comença a l'ermita de Santa Maria de Gallecs, molt a prop de la petita vila de Gallecs, pertanyent a Mollet del Vallès. Des d'allà observem espècies d'ocells més típics d'àrees humanitzades, com estornells vulgars (Sturnus vulgaris), tórtores turques (Streptopelia decaocto), orenetes vulgars (Hirundo rustica) i cotorres de Kramer (Psittacula krameri), entre d'altres. Hi va destacar la observació d'un exemplar jove de falcó pelegrí (Falco peregrinus), poc abans d'iniciar l'itinerari.

Al llarg de tot el matí s'observaven moltes cogullades vulgars (Galerida cristata), garses (Pica pica) i grups de perdius roges (Alectoris rufa). De tant en tant es localitzava alguna cuereta groga (Motacilla flava) i algun trist (Cisticola juncidis). Tot caminant vam veure 2 xoriguers comuns (Falco tinnunculus), un altre falcó pelegrí (Falco peregrinus), i entremig dels matolls: rossinyols comuns (Luscinia megarhynchos), tallarols capnegres (Sylvia melanocephala), una tallareta vulgar (Sylvia communis) i, més al descobert, un bitxac rogenc (Saxicola rubetra).

Imatges de l'espai agrícola de Gallecs

Més endavant, quasi a peu de camí, es van aixecar dos trobats (Anthus campestris), emitint el seu reclam característic. Els vam seguir i tot repasant un camp amb els telescopis per tal de veure'ls, vam trobar dos còlits grisos (Oenanthe oenanthe), i també es van observar dos faisans (Phasianus colchicus). Vam veure finalment els trobats en un altre camp, a l'altre banda del camí.

Fent una pausa sota l'ombra d'una figuera, poc abans de veure el corriol pit-roig (Charadrius morinellus)

Quan ja tornavem cap al camí per iniciar la baixada cap al bosquet de ribera que ens portaria novament al punt d'inici, vaig veure una silueta que em va resultar familiar al ben mig del camí. Miro un moment amb els binocles, i veig un ocell amb una cella blanca llarguísima que va fent corredisses, aturant-se i picant a terra, llavors crido: "un corriol pit-roig!!!", efectívament allà hi era, a pocs metres de nosaltres un bonic exemplar de corriol pit-roig (Charadrius morinellus), fins que va ser espantat per una parella de vianants que anava pel camí. Poc després el vam tornar a veure al camp de davant.

Bosquet de ribera a Gallecs

De baixada, entrem en un bosc típic de ribera, amb un petit rierol que el travessa. Allà observarem les principals espècies més típiques d'aquest ambient. Entre les quals hi destacaven petits ocells insectívors en pas migratori, com mastegatatxes (Ficedula hypoleuca), mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus), boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i un mosquiter comú (Phylloscopus collybita).També es va ser sentir reclamar un mussol comú (Athene noctua).

Poc abans d'arribar al final de l'itinerari ens vam aturar a observar un grup de perdius roges (Alectoris rufa) que teniem força a prop, i de sobte sentim que en Joan diu: "una perdiu blanca!", evidentment li vam riure la broma, ja que les perdius blanques (Lagopus muta) habiten a l'alta muntanya per sobre dels 2.200 metres. Evidentment hi havia una perdiu completament blanca, amb els ulls vermells i les potes i el bec rosats, es tractava d'una perdiu roja (Alectoris rufa) albina. Una veritable sorpresa pr acabar la jornada per Gallecs.

Tota aquesta riquesa natural, vista en un sol matí d'un dia qualsevol, pot desaparèixer davant l'urbanisme malaltís que patim. Evitem'ho i conservem aquest espai tan proper i divers.

Espècies d'ocells detectades avui a Gallecs:

- Pardal comú (Passer domesticus)
- Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
- Garsa (Pica pica)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Tudó (Columba palumbus)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Cotorra de Kramer (Psittacula krameri)
- Cogullada vulgar (Galerida cristata)
- Falcó pelegrí (Falco peregrinus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Picot verd (Picus viridis)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Cuereta groga (Motacilla flava): un mínim de 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Perdiu roja (Alectoris rufa): diversos grups detectats en tot l'itinerari, tot i així hi destaca la observació d'un exemplar completament albí
- Còlit gris (Oenanthe oenanthe): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): un mínim de 7 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Bitxac rogenc (Saxicola rubetra): 1 exemplars detectat en tot l'itinerari
- Abellerol (Merops apiaster)
- Faisà (Phasianus colchicus): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos): un mínim de 3 exemplars detectats de tot l'itinerari (2 dels quals cantaven actívament)
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 1 exemplar aturat en un petit arbre
- Cruixidell (Emberiza calandra): un grup de 8 exemplars aturats en uns arbres petits
- Trist (Cisticola juncidis)
- Trobat (Anthus campestris): 2 exemplars en un camp llaurat
- Corriol pit-roig (Charadrius morinellus): 1 exemplar jove en un camp llaurat
- Merla (Turdus merula)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): un mínim de 8 exemplars a l'àrea de ribera de Gallecs
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus): 2 exemplars a l'àrea de ribera de Gallecs
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita): 1 exemplar a l'àrea de ribera de Gallecs
- Rossinyol bord (Cettia cetti): 1 exemplar cantant a l'àrea de ribera de Gallecs
- Mussol comú (Athene noctua): 1 exemplar reclamant a prop de la ribera de Gallecs

Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)

Trist (Cisticola juncidis)

Perdius roges (Alectoris rufa)

Trobats (Anthus campestris)

Còlits grisos (Oenanthe oenanthe)

Corriol pit-roig (Charadrius morinellus)

Perdiu roja (Alectoris rufa) albina

1 comentari:

  1. niñoo
    que estas "acarajotao"
    hahaha
    et pillo la llistiki valens?

    ale ens veiem aviat!

    ResponElimina