Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 12 de desembre del 2009

Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: el Torlit (Burhinus oedicnemus)

Exemplar adult de torlit (Burhinus oedicnemus) - Fotografía de David Fajardo

El torlit (Burhinus oedicnemus), conegut també a Mallorca com sebel·lí, és un ocell limícol de la família Burhinidae.

És un au camallarga, de mida mitjana, amb un fort bec de color groc i negre, grans ulls grocs (que li donen un aspecte reptilià i un plumatge adient per al camuflatge. El nom científic fa referència a les prominents articulacions que té a les potes, que són de color groc o verdós. És molt bon volador, amb les ales amb marques blanques i negres.
Tot i estar classificat com un ocell limícol (ordre Charadriiformes), prefereix els hàbitats secs i oberts amb sòl descobert. És predominantment nocturn, especialment quan canta; el seu cant, semblant a gemecs, és fort i es pot detectar a molta distància.

Torlit (Burhinus oedicnemus) en actitut de camuflatge - Fotografía de Víctor Sanz

Torlit (Burhinus oedicnemus) en vol - Fotografía de Tommy Holmgren

La seva alimentació es basa en els insectes i altres petits invertebrats, però també atrapa sargantanes. Diposita 2 o 3 ous en estretes esquerdes del terreny.
Es troba per tot Europa, el nord d'Àfrica i el sud-oest asiàtic. És un au migratòria que passa els estius a les parts europea i asiàtica de la seva àrea de distribució i els hiverns a Àfrica.

A Catalunya ès una espècie migradora i hivernant, de forma local al litoral, i més àmpliament distribuïda a l'interior. Resident nidificant a la depressió central i rodalies, a l'Empordà, i un petit nucli a la Cerdanya (aquest compost per unes poques parelles) que pot comportar-se com a migrador parcial.

Directiva 79/409/CEE: Annex I (Espècie d'interès comunitari objecte de mesures especials quant a la conservació dels seus hàbitats)
Ley 42/2007: Annex IV (Espècie objecte de mesures de conservació especials quant al seu hàbitat)
Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria C)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada