Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 26 de febrer del 2009

Els teixidors (Remiz pendulinus) ja començen a refer el niu

Al riu Llobregat hi ha una gran activitat de teixidors (Remiz pendulinus), amb molts mascles cantant, batusses i diversos exemplars recollint material per als seus nius.

Avui día 26/2/2009 s'han localitzat, al riu Llobregat, almenys dos nius de teixidor en construcció (s'observaba com el mascle portava material i l'afegía a l'estructura): un que tot just s'està començant a fer i un altre que pràcticament queda acabat (veure els vídeos).

Fins l'any 2003, el Teixidor era una espècie de la qual es teníen molt poques cites al riu Llobregat a l'alçada de Sant Andreu de la Barca. A partir de llavors, a la zona es manté una població nidificant d'unes 4-6 parelles. Aquest ocell el podrem observar durant tot l'any a la nostra zona, amb observacions gairebé diàries.

Una mica d'informació sobre el niu del Teixidor (Remiz pendulinus)

Els nius dels teixidors són inconfusibles, ja que tenen forma de sac, amb un tub d'entrada i resta penjant de l'extrem d'una branca. D'aquí vénen alguns noms populars españols que se li atribeuixen a aquesta espècie, com ara "bolsero", "botijero" o "pialero" (el darrer nom fa referéncia al "pial", que són uns mitjons que es fan d'una sola peça).

El construeixen de material vegetal tou, com ara les llavors cotonoses de la boga (Typha angustifolia) o del canyís (Phragmites australis), totes dues espècies presents al nostre tram del riu, així com també llana d'ovella i altres fibres vegetals. Els arbres que escullen per ubicar els nius són, preferentment, els àlbers (Populus alba) i el pollancres (Populus nigra), tot i que també ho poden fer sobre salzes (Salix sp.).

El mascle és l'únic encarregat de construir el niu per atraure una femella. Si aquest no té sort, pot fer-ne fins a 3 de seguits, però si la femella l'accepta, llavors aquesta l'ajudarà a enllestir-lo. La construcció d'un niu triga a fer-se en uns 8-16 díes.

El niu està tan ben equilibritat i enganxat a la branca, que pot suportar vents de fins a 80 km/h, però també la pluja intensa. Desfer aquests nius és una feina difícil per lo entreteixits que están. Aixó explica que aguantin any rere any.

La bibliografía consultada diu que els mascles començen a cantar a partir de la segona quinzena de març i començen a construir el niu a l'abril, però ara sembla que s'han avançat força.

Mascle de Teixidor (Remiz pendulinus) cantant

El mateix mascle dels vídeos d'abans, al seu niu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada