Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 25 de febrer de 2009

Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: el Durbec (Coccothraustes coccothraustes)

Aquest migdía, a la riera del Palau, han estat observats i fotografiats 2 exemplars de durbec (Coccothraustes coccothraustes) que estaven aturats en un arbre de la riba de la riera, sent aquesta la primera observació d'aquesta espècie que es realitza a Sant Andreu de la Barca.

Mascle adult a l'estiu de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Armando Aguilera Pérez

El durbec (Coccothraustes coccothraustes) és el fringíl·lid més gros de Catalunya. Fa 18 cm de llarg, té un aspecte rabassut, el cap i el bec grossos, i el coll i la cua curts. Quan camina, recorda un ànec, però té un vol ràpid.

Els dos sexes no són gaire diferents, a tots dos el bec se'ls torna de color blau grisenc metàl·lic a la primavera, coincidint amb l'època de cria, però la femella té el plomatge de colors més apagats. Els joves tenen tonalitats groguenques al cap i al pit.

Passa la major part de la seva vida als arbres i cria als boscos caducifolis o mixtos.

A Catalunya se'l coneix principalment per la seva població hivernant, amb irrupcions importants alguns anys, però també és un nidificant, encara que molt escàs. El Durbec s'ha trobat fonamentalment als quadrant nord-est de Catalunya, a l'Albera, la Garrotxa i la zona situada a cavall del Montseny oriental i el Montnegre-Corredor, on arriba molt a prop del litoral. Malgrat, i atès que és una espècie difícil de localitzar en època de cría, no es descarta que pugui nidificar també a les Guilleries i al Prepirineu.

La femella, que és l'única que cova, construeix un bonic niu de branquillons amb algun liquen. El mascle és el principal proveïdor de menjar a l'època de cria, que és principalment al maig.
Els polls són alimentats amb insectes i llavors estovades prèviament dins el pap.

El bec fort i gros del durbec, que pot exercir una pressió de mossegada de 45 kg, fa que aquest ocell sigui un granívor especialitzat capaç d'extreure llavors de dins de pinyols difícils de trencar com, per exemple, els de les cireres. També menja fruits i insectes. Amb el seu bec potent trenca fàcilment la forta cuirassa d'alguns escarabats.

Femella adulta a l'estiu de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Pablo Fernández Pero

Adult a l'hivern de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Francisco Javier Salas Lausín

Detall del bec del Durbec (Coccothraustes coccothraustes) mascle - Fotografía de Javier Milla López

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada