Mascle adult a l'estiu de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Armando Aguilera Pérez
Detall del bec del Durbec (Coccothraustes coccothraustes) mascle - Fotografía de Javier Milla López
El durbec (Coccothraustes coccothraustes) és el fringíl·lid més gros de Catalunya. Fa 18 cm de llarg, té un aspecte rabassut, el cap i el bec grossos, i el coll i la cua curts. Quan camina, recorda un ànec, però té un vol ràpid.
Els dos sexes no són gaire diferents, a tots dos el bec se'ls torna de color blau grisenc metàl·lic a la primavera, coincidint amb l'època de cria, però la femella té el plomatge de colors més apagats. Els joves tenen tonalitats groguenques al cap i al pit.
Passa la major part de la seva vida als arbres i cria als boscos caducifolis o mixtos.
A Catalunya se'l coneix principalment per la seva població hivernant, amb irrupcions importants alguns anys, però també és un nidificant, encara que molt escàs. El Durbec s'ha trobat fonamentalment als quadrant nord-est de Catalunya, a l'Albera, la Garrotxa i la zona situada a cavall del Montseny oriental i el Montnegre-Corredor, on arriba molt a prop del litoral. Malgrat, i atès que és una espècie difícil de localitzar en època de cría, no es descarta que pugui nidificar també a les Guilleries i al Prepirineu.
La femella, que és l'única que cova, construeix un bonic niu de branquillons amb algun liquen. El mascle és el principal proveïdor de menjar a l'època de cria, que és principalment al maig.
Els polls són alimentats amb insectes i llavors estovades prèviament dins el pap.
El bec fort i gros del durbec, que pot exercir una pressió de mossegada de 45 kg, fa que aquest ocell sigui un granívor especialitzat capaç d'extreure llavors de dins de pinyols difícils de trencar com, per exemple, els de les cireres. També menja fruits i insectes. Amb el seu bec potent trenca fàcilment la forta cuirassa d'alguns escarabats.
Femella adulta a l'estiu de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Pablo Fernández Pero
Adult a l'hivern de Durbec (Coccothraustes coccothraustes) - Fotografía de Francisco Javier Salas LausínDetall del bec del Durbec (Coccothraustes coccothraustes) mascle - Fotografía de Javier Milla López
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada