Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dilluns, 20 d’abril de 2009

Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: el Cucut reial (Clamator glandarius)

Cucut reial (Clamator glandarius) adult - Fotografía de Adolfo Ventas

El cucut reial (Clamator glandarius) és un ocell de la família dels cucúlids d'uns 40 cm de llarg. De la mateixa forma que el seu parent, el Cucut (Cuculus canorus), també té una estratègia reproductora basada en el parasitisme, tot i que és una mica més complexa en l'espècie que ara tractem.

Les parts superiors són de color marró fosc tacades de blanc; en canvi per sota és de color blanc crema.El cap per sobre és gris i té una petita cresta. La cua és llarga i fosca, amb la part final blanca. El bec és fort i de color gris fosc. Les potes són fosques.

Els cucuts reials joves tenen el cap i el clatell negres i un tint rogenc a les ales.

Menja insectes, cargols, sargantanes i petits mamífers. És un gran menjador d'erugues de la procesionària del pi (Thaumetopoea pityocampa).

La femella pon un o dos ous de color verd blavós amb taques marronoses en el niu de garses, de cornelles i d'altres córvids. En total pot pondre fins a 18 ous en diferents nius. Els ous són covats pels pares adoptius durant uns 15 dies. Un cop neixen conviuen perfectament amb els pollets propis del niu. Marxen del niu uns 24 dies més tard.

Cucut reial (Clamator glandarius) polls - Fotografía de Sara Pilar Anyeto Lázaro

Viu en zones obertes amb arbres esparsos, sobretot a les comarques de la plana de Lleida (El Segrià, El Pla d'Urgell L'Urgell, La Noguera, Les Garrigues), si bé també se'l pot veure per tot Catalunya.

Es capaç d'estar moltes hores immòbil, vigilant, espiant els moviments de les garses. Un cop aquestes fan els seus nius, el cucut reial es prepara per parasitar-los.
S'ha descobert també, que quan ponen els ous en el niu de l'hoste, es queden un temps vigilant-los i, si l'hoste, pel fet de no reconèixer aquells ous com a seus (recordem que els còrvids són els ocells més intel·ligents) i els fa fóra del niu, llavors el cucut reial, en acte vengatiu, fa malbé els ous originals de l'hoste.

És un ocell que podem trobar a Catalunya durant la primavera i l'estiu; els mesos freds migra a l'Àfrica, al sud del desert del Sàhara.

1 comentari:

  1. Bona feina, blog interessant.
    Si no et sap greu m'he endut el teu cucut amb el meu mussol :D

    Estic preparant la ressenya d'un llibre i l'he inclòs (especificant l'enllaç)..

    Demà 25/07 la publicaré a http://quaderndemots.blogspot.com/

    si tens cap inconvenient ja m'ho faràs saber. Gràcies.

    ResponElimina