Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 8 de maig del 2009

Anellament a l'illa de l'Aire - del 02/05/2009 al 07/05/2009 i visita a s'Albufera des Grau i cap de Favàritx el 08/05/2009 (Menorca - Illes Balears)

L'illa de l'Aire

L'illa de l'Aire està declarada Lloc d'Interés Comunitari, juntament amb l'àrea marina circumdant, i Zona d'Especial protecció per a les Aus (ZEPA), dins la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. A més, l'illa està protegida per la Llei d'Espais Naturals de les Illes Balears que la declarà Àrea Natural d'Especial Interès d'alt valor de protecció. També forma part de la declaració de Menorca Reserva de la Biosfera pel programa MAB de la UNESCO.

L'illa de l'Aire, amb poc més de 30 hectàrees té un valor ecològic excepcional.

Hi ha més de cent espècies vegetals registrades a l'illa de l'Aire, algunes de les quals són endèmiques, és a dir, exclusives de Menorca, o compartides amb altres zones del Mediterrani occidental.

A l'illa s'hi reprodueixen nombroses espècies d'aus. Sobretot destaca la presència i cria de totes les espècies d'aus marines que es troben al Mediterrani Occidental entre ells les dues gavines, la camagroga (Larus michahellis), per als catalans és el gavià argentat, i la corsa (Larus audouinii), l'ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus), anomenat a Menorca "marineret" o "bruixa", el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), el virot gros (Calonectris diomedea) anomenada a Catalunya baldriga cendrosa i la baldritja balear (Puffinus mauretanicus) baldriga balear.

La sargantana balear (Podarcis lilfordi), és el vertebrat terrestre més emblemàtic de l'illa de l'Aire. Es tracta de la primera població que es trobar d'aquesta espècie, descoberta l'any 1865 per Lord Lilford i descrita el 1874. És una subespècie endémica de l'illa de l'Aire.


Dissabte, 02/05/2009 - Arribada a l'illa de l'Aire

Sortim de Barcelona a les 7 del matí i arribem prop de les 8 a l'aeroport de Menorca (es triga menys d'una hora en avió). Allà ens esperava l'Óscar García (l'anellador expert que ens acompanyà a l'illa) per dur-nos cap a Mahó i trobar un patró de vaixell que ens hi volgués portar cap a l'illa de l'Aire.

No vam tenir sort aquell matí, ja que degut a la mala mar, per un vent de tramuntana (per nosaltres, moderada, no forta) els patrons dels vaixells no ens van voler dur. Així que ens vam quedar a dinar a Mahó (anomenat "Mô" pels menorquins) i no vam salpar de port fins a les 6 de la tarda passades, que ja va afluixar una mica el vent.

Des de Mahó fins a l'illa de l'Aire en vaixell es triga prop d'una hora, pel camí vam veure vàries baldrigues cendroses (Calonectris diomedea) i baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), a més de les omnipresents gavines corses (Larus audouinii) i gavians argentats (Larus michahellis).

Finalment, després de fer unes quantes maniobres per tal d'atracar correctament i sense perill (encara feia una mica de vent de nord), vam desembarcar a l'illa cap a les 8 del vespre. Aquest va ser l'únic dia que vam poder menjar carn, ja que no hi ha nevera. A la illa hi havíen altres persones anellant, amb les quals vam passar la nit i marxaríen el dia següent.

Aquella nit, a fóra, s'escoltaven els torlits (Burhinus oedicnemus) i les baldrigues cendroses (Calonectris diomedea), que nidifiquen a l'illa.

Diumenge, 03/05/2009 - Illa de l'Aire

Un dia força bo a l'illa de l'Aire, tot i que amb una mica de vent de nord, que sens dubte va afavorir l'aparició d'ocells migradors, cosa que es va notar en les captures d'anellament, tot destacant dos cucuts (Cuculus canorus), dos capsigranys (Lanius senator), i una raresa per a la península Ibérica: un tallarol xerraire (Sylvia curruca).


També es van anellar un gran nombre de mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus) amb 65 anellaments, mastegatatxes (Ficedula hypoeluca) amb 57 anellaments, i tallaretes vulgars (Sylvia communis) amb 29 anellaments.

Van sortir també, i per centenars, les sargantanes balears (Podarcis lilfordi lilfordi).

Xarxes d'anellament instal·lades en un bosquet de tamarius a l'illa de l'Aire

Llistat d'anellaments del dia:

- Tallarol xerraire (Sylvia curruca): 1
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica): 1
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli): 2
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): 57
- Mosquiter comú (Phylloscopus trochilus): 1
- Papamosques gris (Muscicapa striata): 21
- Bitxac rogenc (Saxicola rubetra): 2
- Tallarol de garriga (Sylvia cantillans): 5
- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): 65
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris): 1
- Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus): 10
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): 1
- Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus): 2
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 29
- Cucut (Cuculus canorus): 2
- Capsigrany (Lanius senator): 2
- Piula dels arbres (Anthus trivialis): 3
- Passerell comú (Carduelis cannabina): 3
- Tórtora (Streptopelia turtur): 1

TOTAL: 19 espècies i 213 anellaments


Tallarol xerraire (Sylvia curruca)

Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)

Papamosques gris balear (Muscicapa striata balearica)

Cucut (Cuculus canorus) mascle

Mosquiter de passa siberià (Phylloscopus trochilus yakutensis)

Piula dels arbres (Anthus trivialis)

Dilluns, 04/05/2009 - Illa de l'Aire

Avui ha estat el dia més productiu i en el que s'han fet més anellaments des que va començar la campanya d'anellament a l'illa de l'Aire el passat mes d'abril. En total s'han anellat 254 ocells, dels quals 108 eren mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus) i 61 eren mastegatatxes (Ficedula hypoleuca). Un fet força excepcionals si tenim en compte que bufava un vent de tramuntana bastant fort.

Destaca l'anellament de 10 mosquiters xiulaires (Phylloscopus sibilatrix), 7 tórtores (Streptopelia turtur) 2 cucuts (Cuculus canorus), 3 abellerols (Merops apiaster), 2 cueretes grogues (Motacilla flava) femelles i 1 bosqueta icterina (Hippolais icterina).

També, aprofitant una batuda de pocs ocells al migdia, ens vam apropar al penya-segat proper al far a anellar els polls falcó pelegrí (Falco peregrinus), d'una parella que nidifica a l'illa. Eren unes enormes boles de plomissol blanc, força pesants i que feien una pudoreta molt característica. En total es van anellar els tres polls que hi havíen al niu (2 femelles i 1 mascle).

Anellant els polls de Falcó pelegrí (Falco peregrinus)

A la nit, havent sopat i feta la darrera batuda (a les 22:00 hores) ens vam a apropar a veure les baldrigues cendroses (Calonectris diomedea) als seus nius. A l'illa de l'Aire hi ha una població nidificant d'unes 200 parelles i es ténen en estudi 50, els quals estàn marcats amb una placa i un número. Els nius de les baldrigues cendroses són grans esquerdes sota les roques. En vam visitar 3 nius i en tots ells vam detectar al mascle a dins, que durant la nit emet el seu crit característic per atrare una femella i que aquesta accepti el niu per cobar l'ou i criar el poll. D'un dels nius, l'Óscar va poder treure un dels mascles, que precisament estava anellat i vam anotar l'anella. Dels altres dos vam veure els altres mascles ajeguts i un d'ells va poder ser fotografiat.

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea) mascle

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea) mascle, al niu

Llistat d'anellaments del dia:

- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): 108
- Pit-roig (Erithacus rubecula): 1
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita): 2
- Merla (Turdus merula): 1
- Passerell comú (Carduelis cannabina): 5
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 5
- Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus): 8
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): 1
- Cadernera (Carduelis carduelis): 1
- Cucut (Cuculus canorus): 2
- Tallarol de garriga (Sylvia cantillans): 2
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 3
- Bitxac rogenc (Saxicola rubetra): 1
- Cuereta groga (Motacilla flava): 2
- Tórtora (Streptopelia turtur): 7
- Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus): 3
- Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix): 10
- Papamosques gris (Muscicapa striata): 23
- Falcó pelegrí (Falco peregrinus): 3 (polls al niu)
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): 61
- Tallarol gros (Sylvia borin): 3
- Abellerol (Merops apiaster): 3
- Bosqueta icterina (Hippolais icterina): 1

TOTAL: 23 espècies i 254 anellaments


Bosqueta icterina (Hippolais icterina)

Cuereta groga (Motacilla flava) femella

Bitxac rogenc (Saxicola rubetra) femella jove

Cucut (Cuculus canorus) mascle

Abellerol (Merops apiaster) femella

Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix)

Tallareta vulgar (Sylvia communis) femella

Tallarol de Moltoni (Sylvia cantillans moltonii)

Dimarts, 05/05/2009 - Illa de l'Aire

Un nou dia i amb vent fort, i aquesta vegada sí que s'ha notat una davallada en les captures.


Destaca peró l'anellament de 2 colltorts (Jynx torquilla), 1 cucut (Cuculus canorus), 1 boscarler pintat gros (Locustella naevia), 1 oriol (Oriolus oriolus) i 1 escorxador (Lanius collurio).

A la tarda, l'Óscar ens va portar a la part del darrere del far, on antigament nidificaven les baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), i també vam localitzar alguns nius d'ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus) i de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis).

Niu de corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)

A la nit el vent va afluixar i vam anar a fer un cop d'ull als nius de les baldrigues cendroses (Calonectris diomedea).

Llistat d'anellaments del dia:

- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): 20
- Pit-roig (Erithacus rubecula): 1
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 2
- Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus): 9
- Piula dels arbres (Anthus trivialis): 1
- Colltort (Jynx torquilla): 2
- Cucut (Cuculus canorus): 1
- Boscarler pintat gros (Locustella naevia): 1
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 5
- Tórtora (Streptopelia turtur): 8
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): 14
- Balquer (Acrocephalus arundinaceus): 1
- Tallarol gros (Sylvia borin): 4
- Oriol (Oriolus oriolus): 1
- Escorxador (Lanius collurio): 1

TOTAL: 15 espècies i 71 anellaments
Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) mascle

Boscarler pintat gros (Locustella naevia)
Colltort (Jynx torquilla)

Oriol (Oriolus oriolus) mascle

Escorxador (Lanius collurio) mascle

Dimecres, 06/05/2009 - Illa de l'Aire

El vent continua bufant amb força des de primera hora del matí, tot i així, i per curiós que sembli, el nombre d'anellaments va augmentar respecte al dia anterior.

Hi destaca l'anellament d'1 martinet menut (Ixobrychus minutus), 1 tallarol emmascarat (Sylvia hortensis) i 1 xoriguer comú (Falco tinnunculus).

Ja que era la darrera nit que passàvem a l'illa de l'Aire, vam anar a fer un cop d'ull als nius dels ocells de tempesta (Hydrobates pelagicus), a veure si trobavem algun exemplar i si en podíem extreure'n un. Sota una gran roca, en un laberint d'escletxes, primerament es va localitza aquesta espècie per la olor característica que emanen els seus nius, i efectivament hi havíen exemplars ja que els vam sentir reclamar lleument, però estaven molt ficats entre les escletxes i no en vam veure cap.

Llistat d'anellaments del dia:

- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): 33
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala): 1
- Passerell comú (Carduelis cannabina): 3
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 2
- Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus): 12
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): 1
- Piula dels arbres (Anthus trivialis): 1
- Capsigrany (Lanius senator): 2
- Tallarol de garriga (Sylvia cantillans): 4
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica): 1
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 6
- Bitxac rogenc (Saxicola rubetra): 2
- Tórtora (Streptopelia turtur): 6
- Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix): 2
- Papamosques gris (Muscicapa striata): 1
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): 9
- Tallarol emmascarat (Sylvia hortensis): 1
- Balquer (Acrocephalus arundinaceus): 1
- Tallarol gros (Sylvia borin): 8
- Bosqueta vulgar (Hippolais polyglotta): 1
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 1
- Oriol (Oriolus oriolus): 1
- Martinet menut (Ixobrychus minutus): 1

TOTAL: 23 espècies i 100 anellaments
Martinet menut (Ixobrychus minutus) mascle

Tórtora (Streptopelia turtur)
Comparació entre el capsigrany (Lanius senator senator), a l'esquerra, i el capsigrany balear (Lanius senator badius), a la dreta; a la foto superior es compara la franja blanca de la base de les primàries, i a la inferior l'amplada del bec

Tallarol emmascarat (Sylvia hortensis) mascle

Xoriguer comú (Falco tinnunculus) mascle jove
Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) mascle
Oriol (Oriolus oriolus) femella
Dijous, 07/05/2009 - Sortida de l'illa de l'Aire

Malgrat que no vam acabar tot el dia sencer anellant, va ser, tret de la primera batuda a les 7 del matí, bastant fluix pel que fa a anellaments, es van capturar peró molts controls d'aquell mateix dia.

El més destacable va ser la sorpresa que em vaig emportar mentre que, mig mort de son, anava traient de la xarxa mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus), en que vaig veure un ocell enorme atrapat a la xarxa, i quina sorpresa em vaig endur quan vaig comprobar que era un torlit (Burhinus oedicnemus). Aquesta espècie és sedentària i nidificant a l'illa de l'Aire, però és un fet excepcional capturar-ne amb xarxa japonesa per a passeriformes (normalment es capturen per al seu estudi científic amb xarxa de terra).

Ens vam pendre un relaxant bany al mar i cap al final de la tarda vam salpar cap a Mahó, on vam llogar un cotxe i vam dormir en una acollidora pensió. Com que demà l'avió surt a les 7 de la tarda, ens va bé aprofitar el dia per visitar espais de Menorca.

Llistat d'anellaments fins a les 19:00 hores:

- Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): 52
- Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca): 2
- Tallarol de garriga (Sylvia cantillans): 4
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita): 2
- Papamosques gris (Muscicapa striata): 2
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos): 3
- Torlit (Burhinus oedicnemus): 1
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 2
- Passerell comú (Carduelis cannabina): 2
- Bosqueta icterina (Hippolais icterina): 1
- Cuereta groga (Motacilla flava): 1 (ssp. feldegg)
- Cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus): 1
- Tórtora (Streptopelia turtur): 1
- Pit-roig (Erithacus rubecula): 1


Torlit (Burhinus oedicnemus)
Torlit (Burhinus oedicnemus) en actitud de camuflatge
Cuereta groga balcànica (Motacilla flava feldegg) mascle
Poll de gavià argentat (Larus michahellis) d'uns dos dies d'edat, encara massa petit per anellar-lo
Altres espècies observades a l'illa de l'Aire durant aquests díes:

- Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea) - nidificant a l'illa
- Baldriga balear (Puffinus mauretanicus) - nidificant a l'illa
- Ocell de tempesta (Hydrobates pelagicus) - nidificant a l'illa
- Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) - nidificant a l'illa
- Martinet blanc (Egretta garzetta)

- Bernat pescaire (Ardea cinerea)
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
- Falcó pelegrí (Falco peregrinus) - nidificant a l'illa
- Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)
- Àguila pescadora (Pandion haliaaetus)
- Garsa de mar (Haematopus ostralegus)
- Torlit (Burhinus oedicnemus) - nidificant a l'illa
- Corriol gros (Charadrius hiaticula)
- Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) - nidificant a l'illa
- Remena-rocs (Arenaria interpres)
- Becadell sord (Lymnocryptes minimus)
- Gavina corsa (Larus audouinii) - nidificant a l'illa
- Gavià argentat (Larus michahellis) - nidificant a l'illa
- Colom roquer (Columba livia) - salvatge i nidificant a l'illa
- Enganyapastors (Caprimulgus europaeus)
- Falciot pàl·lid (Apus pallidus) - nidificant a l'illa
- Terrerola vulgar (Calandrella barchydactyla)
- Còlit gris (Oenanthe oenanthe)
- Merla blava (Monticola solitarius)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) - nidificant a l'illa
- Passerell comú (Carduelis cannabina) - nidificant a l'illa

Gavià argentat (Larus michahellis)

Gavines corses (Larus audouinii) a la colònia de cria

Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)

Corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) mascle

i també...

- Conill (Oryctolagus cuniculus)
- Sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi)
- Dragó rosat (Hemidactylus turcicus)

Sargantana balear (Podarcis lilfordi lilfordi)

Divendres, 08/05/2009 - S'Albufera des Grau i cap de Favàritx

Al matí vam decidir anar a visitar s'Albufera des Grau. El Parc Natural de s'Albufera des Grau engloba el que és l'Albufera des Grau propiament dita, l'Illa d'en Colom i el Cap de Favàritx. Està situat al nord-est de l'illa de Menorca, a uns dos quilòmetres de Maó. És la zona més humida de Menorca.

S'albufera des Grau i els seus voltants

Població d'es Grau

Es van detectar les següents espècies d'ocells:

- Trobat (Anthus campestris)
- Tórtora (Streptopelia turtur)
- Rossinyol (Luscinia megarhynchos)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Cruixidell (Emberiza calandra)
- Cotoliu (Lullula arborea)
- Fotja (Fulica atra)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Puput (Upupa epops)
- Gavià argentat (Larus mihcahellis)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Merla (Turdus merula)
- Cuereta groga (Motacilla flava)
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
- Bernat pescaire (Ardea cinerea)
- Falciot pàl·lid (Apus pallidus)
- Hortolà (Emberiza hortulana)
- Camesllargues (Himantopus himantopus)
- Agró roig (Ardea purpurea)
- Trist (Cisticola juncidis)
- Rascló (Rallus aquaticus)
- Polla blava (Porphyrio porphyrio)
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Martinet blanc (Egretta garzetta)
- Gavina corsa (Larus audouinii)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Piula dels arbres (Anthus trivialis)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Àguila calçada (Hieraaetus pennatus)

Fotja vulgar (Fulica atra) alimentant els polls

i també...

- Sargantana italiana (Podarcis sicula)
- Dragó comú (Tarentola mauritanica)

Cleopatra (Gonepteryx cleopatra) mascle

i al cap de Favàritx:

- Milà reial (Milvus milvus)
- Capsigrany (Lanius senator)
- Territ becllarg (Calidris ferruginea)
- Corriol gros (Charadrius hiaticula)
- Corriol petit (Charadrius dubius)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Gavina corsa (Larus audouinii)


Far de Favàritx

Les formacions rocoses de l'entorn de cap de Favàrtitx recordaven el paisatje més aviat típic de les illes Canàries


Cap de favàrtix, amb un punt geodèsic al fons

Dues espècies de peixos trobats a les basses marines del cap de Favàrtix

Medusa al cap de Favàrtix

Petita gamba al cap de Favàritx


Llacuna propera al far de Favàritx en la que es trobaven diverses espècies d'ocells limícols

Territs becllargs (Calidris ferruginea)

Corriols grossos (Charadrius hiaticula

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada