Vull remarcar que aquí, a Sant Andreu de la Barca, no es realitza cap CBMS, peró sí que es duu a terme un control i seguiment de les papallones.
Papallona dels cards (Cynthia cardui). Fotografía de Elsa Martin de Rodrigo López
Hola a tots,
Com tothom ha pogut comprovar aquesta primavera, la migració de Cynthia cardui està sent excepcional. Les arribades més fortes es van enregistrardurant la segona quinzena d'abril, però també al mes de maig hi ha hagut migracions molt importants. Estem davant d'un any històric per l'espècie, possiblement el millor de tots els que s'hagin pogut documentar.
Els milions de papallones que han arribat a les nostres latituds s'han reproduït amb molt d'èxit i ara hi ha emergències massives d'aquesta espècie. El nombre de larves que hi ha sobre els cards i malves des de fa un mes és espectacular, i des de fa aproximadament un parell o tres de setmanes ja es comencen a veure Cynthia cardui emergides aquí, de colors brillants, que passen llargues estones libant a les flors (a diferència de les d'abril, que predominantment volaven en direcció nord i molts cops es veien velles i desgastades). Aquesta emergència ha coincidit amb un nombre inusual d'observacions als països del centre i nord d'Europa, ja que aquestes papallones emergides aquí ara s'estàn desplaçant cap el nord.
L'excepcionalitat de la migració fa que aquest any sigui idoni per entendre més coses de com funciona. Molts de vosaltres, a part dels comtpatges del BMS, m'heu comentat que aquests darrers dies esteu veient concentracions espectaculars de Cynthia cardui en diferents llocs. També shan vist passos molt forts per colls de muntanyes dels Pirineus, que sens dubte són l'inici de la migració de les emergències locals cap al nord d'Europa.
Aprofito aquest missatge per demanar-vos que m'envíeu les observacions que haguéu pogut fer sobre aquesta espècie que trobeu remarcable. Estic parlant d'observacions extra BMS, ja que aquestes ja queden perfectament enregistrades a les fitxes de camp. Em refereixo, sobretot, a concentracions inusuals en determinats llocs (tant d'adults com d'erugues), moviments migratoris amb una direcció definida (segurament cap el nord) a través de colls de muntanyes, per sobre el mar, etc. El més important és indicar la data exacta, així com algun comentari sobre el fenomen observat (p. ex. si les papallones es veuen molt noves, una estimació aproximada del nombre d'exemplars, etc.). Totes aquestes dades seran molt útils per acabar de definir la migració i entendre com les papallones emergides localment abandonen el nostre país i s'en van cap al nord.
Més avançat l'estiu, a l'agost i setembre, esperem també tornar a detectar un pas cap el sud. Aquest any servirà per comprovar si aquesta migració de retorn passa pel nostre país o segueix una altra ruta. Les evidències en favor duna hipòtesi o altra són fins ara força contradictòries.Res més per ara i gràcies per la vostra ajuda,
Constantí Stefanescu
Butterfly Monitoring Scheme
Museu de Granollers-Ciències Naturals
Francesc Macià, 51
08402 Granollers
Museu de Granollers Ciències Naturals
F. Macià 51, 08402 GRANOLLERS
Tel/fax: 93 870 96 51
a/e: m.granollers.cn@diba.cat
http://www.museugranollersciencies.org/
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada