Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 29 de juliol del 2009

Pregadéu (Mantis religiosa) fotografiat al serrat d'en Canals

Aquest matí al serrat d'en Canals, se li ha fet un petit reportatge fotogràfic a una femella de pregadéu (Mantis religiosa), espècie comuna peró difícilment localitzable pel seu camuflatje perfecte.


El pregadéu (Mantis religiosa) és un insecte mantodeu gros, les femelles superen fàcilment els 7 cm de longitud encara que els mascles són més petits. Si els seus tons críptics de colors verd groc o marró clar no ho impedeixen, veurem en indrets assolellats com ara les brolles.
Aquest insecte rep una gran varietat de noms com per exemple plegamans, revolta-campanes, beata, cabra, cavall de serp, cavallet, predicador o pregadéu de rostoll.

Són característics del pregadéus els fèmurs punxosos del primer parell de potes i el cap triangular, amb dos grans ulls i unes mandíbules potents sempre a punt per mossegar. El pregadéu és depredador d'altres insectes. Sovint resta quiet prop d'una flor, a l'aguait dels insectes pol·linitzadors.

Al final de l'estiu, els pregadéus surten a cercar parella per les zones més assolellades dels boscos on viuen. Les femelles són les que dirigeixen la cacera. Són més grans que els mascles i s'encarreguen d'emetre feromones per atreure'ls. El mascle més proper cedirà a la crida silenciosa sense sopitar que, en la majoria dels casos, la còpula acaba amb la mort del mascle entre les mandíbules de la seva parella.

Els ous -n'hi ha fins a dos-cents- romandran tancats dins una coberta anomenada ooteca, unes estructures de contorn el·líptic i consistència esponjosa que contenen els ous i acostumen a trobar-se adherides a la pedra o a la fusta, en un indret prou arrecerat i no naixeran fins l'any següent.

Informació extreta de Viquipèdia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada