Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

diumenge, 3 de gener del 2010

Vall d'Horta (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac) - 03/01/2010

La Vall d'Horta es troba dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, concretament a la zona nord-est d'aquest. Es tracta d'una vall antigament poblada per densos alzinars i pinedes, fins que un incendi ho va cremar tot; actualment és una zona de matollar, amb algunes bosquines i camps de conreu, amb algunes cases aïllades que esquitxen el paisatge.

Durant tot el matí hi vaig estar amb en Paco i alguns companys de Sabadell (de l'ADENC)a veure quins ocells en veiem, malgrat el cel ennuvolat que amenaçava pluja. La temperatura anava baixant lleugarment aixi que avançava el dia. Finalment, per sort, no ens va ploure i, fins i tot, el sol treia el nas en estones breus.

Algunes vistes de la Vall d'Horta

Tot entrant a la vall, des del cotxe vam veure dues cornelles negres (Corvus corone) que s'aixecaven d'un camp llaurat, per aturar-se després en uns arbres propers. Arribem finalment a un voral ample de la carretera habilitat per estacionar els vehicles.

Des d'on vam deixar els cotxes iniciem el camí cap l'escola de natura de "La Muntada". Aquesta escola resulta que és un dels masos més antics de la vall, i que era propietat d'un dels senyors del Castell de Pera (segles XI-XII) i el famós bandoler Joan Muntada en fou fill. Pel camí vam detectar diverses espècies d'ocells, tot i que no hi havia tanta activitat com esperàvem, en que fins i tot "gaudiem" de perllongades estones de silenci.

Primerament, d'entre les espècies més destacades, vam sentir un sit negre (Emberiza cia) que ens va passar volant molt a prop. Tot pujant ens vam aturar per observar breument un picot garser gros (Dendrocopos major) que reclamava des d'uns pins a l'altra banda de la carretera, fins que un cotxe que passava el va espantar. Poc després se sentíen uns ànecs collverds (Anas platyrhynchos) que van sortir volant des de la riera de la Vall d'Horta (sí, realment així es diu la riera), una observació ben curiosa.
Quan ja erem a punt d'arribar a La Muntada ens va cridar l'atenció un ocell aturat en uns cables en la llunyania, i vam descobrir que era un botxí meridional (Lanius meridionalis) i, a prop seu, per darrera de la carena, un aligot comú (Buteo buteo) remuntant-se.
En una petita parcel·la llaurada per conreu es van aixecar 3 possibles gratapalles (Emberiza cirlus), que tot i que no els vam poder veure prou be com per identificar la espècie, feien pinta de ser alguna mena d'emberízid.

Després de pujar una estoneta més, vam decidir fer mitja volta i pujar per l'altre cantó, cap al Castell de Pera, per motius de temps horari i per no allunyar-nos massa per si de cas comencés a ploure.

Escola de natura "La Muntada"

Possible pou de calç

Tornem al creuament d'inici, molt a prop dels cotxes i del restaurant Can Brossa. Començem a caminar i ens endinsem en una zona més boscosa on localitzem espècies més típicament forestals, com la mallerenga emplomallada (Parus cristatus) i el bruel (Regulus ignicapillus). Pràcticament a cada arbre hi havia una caixa niu per a ratpenats, i és evident, perque resulta que el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt acull la major població pel que fa a varietat d'espècies i quantitat d'individus de tota Catalunya i, a més, una de les més importants d'Espanya.

Cambiem sobtadament d'hàbitat i anem a petar a una zona de matollar dens i mitjà, amb una bona densitat de tallaretes cuallargues (Sylvia undata) i alguna titella (Anthus pratensis) en alguns prats propers. Anavem ja una mica justos de temps i no vam pujar fins al Castell de Pera, així que vam fer mitja volta per tornar cap a casa.

Quasi arribant als cotxes, a l'alçada del restaurant Can Brossa, vam poder observar una griva (Turdus viscivorus) i un bon grapat de pinsans comuns (Fringilla coelebs) que s'alimentaven al terra.

Tram inicial de pujada al Castell de Pera

Caixa niu per a ratpenats

Espècies d'ocells detectades:

- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Cornella negra (Corvus corone): 2 exemplars aturats en un camp
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Tudó (Columba palumbus)
- Sit negre (Emberiza cia): 1 exemplar escoltat en vol
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Corb (Corvus corax)
- Picot verd (Picus viridis): 1 femella escoltada de camí a La Muntada
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Picot garser gros (Dendrocopos major): 1 exemplar a l'alçada de La Muntada
- Pardal de bardissa (Prunella modularis): un mínim de 5 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Merla (Turdus merula)
- Botxí meridional (Lanius meridionalis): 1 sol exemplar detectat en tot l'itinerari
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos): 1 parella (mascle i femella) surten volant des de la riera de la Vall d'Horta
- Aligot comú (Buteo buteo): 1 exemplar en vol a l'alçada de La Muntada
- Bitxac comú (Saxicola torquatus)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Titella (Anthus pratensis)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Bruel (Regulus ignicapillus)
- Tallareta cuallarga (Sylvia undata): un mínim de 5 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Griva (Turdus viscivorus): 1 exemplar a prop del restaurant Can Brossa

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Aligot comú (Buteo buteo)

Titella (Anthus pratensis)

Botxí meridional (Lanius meridionalis)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada