Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimarts, 9 de març del 2010

Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: el Pardal roquer (Petronia petronia)

Exemplar adult. Fotografia de Alfonso Samper Lozano

El pardal roquer (Petronia petronia), també anomenat "pardal berberisc" o "pardal torrogà", ès un ocell passeriforme de la família dels passèrids (pardals típics) d'uns 14 cm de longitud.

En l'aspecte s'assembla a una femella de pardal comú (Passer domesticus), però aquest és més rabassut, amb una ampla cella pàl·lida, franja parietal fosca i pit clarament més ratllat. En vol s'observa el cap gran i la cua curta; vol ondulant. Té taques pàl·lides a la punta de la cua, conspíques en aterrar. La taca groga del pap sembla ser visible només quan fan parada nupcial; al mascle aquesta va acompanyada per l'emissió d'un reclam/cant, un sibilant i allargat "vi-viep" o "viep".

Fa un nombre de reclams, la majoria molt semblants als de pardal comú, en vol, per exemple, un nasal "güeip" o "iui", un ofegat i lleugerament piulant "stxrrüe" o "crip", també un "zuii-vü" metàl·lic i específic de l'espècie.

Es troba en àrees rocoses fins, com a mínim, a 2500 m, habitualment a zones més baixes amb petits barrancs erosionats, ruïnes i pobles, i a l'hivern també en planes conreades, sovint juntament amb pardal comú. Nidifica en talussos terrosos, sovint en colònies d'abellerol (Merops apiaster).

Legislació aplicable:

Reial Decret 439/1990: Annex II (Espècie d'Interès Especial)
Decret Legislatiu 2/2008: Espècie protegida (Categoria D)


Detall de la taca groga de la gola en un mascle adult. Fotografia de Uge Fuertes Sanz

A l'entrada del niu, en una colònia d'abellerols (Merops apiaster). Fotografia de Diego M. Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada