Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 9 de gener del 2010

Montserrat - 09/01/2010

Vistes des d'un altiplà al Pla de les Taràntules

En el dia d'avui, en Paco Martínez i jo, vam decidir de fer una senyora excursió per Montserrat, centrant-nos bàsicament en localitzar un bon nombre d'espècies d'ocells, d'entre els quals esperàvem veure 2 espècies en concret: el pela-roques (Tichodroma muraria) i el pardal d'ala blanca (Montifringilla nivalis); la primera, la que en realitat esperàvem veure sense problemes no va aparèixer, i en canvi, la que menys possibilitats creiem, sí que la vam poder localitzar.

L'itinerari va començar a l'aparcament al peu del camí de les coves del Salnitre, dins del terme municipal de Collbató, i el punt final era a l'esglèsia de Sant Joan, tot seguint durant un bon tros el GR-172/5/6, amb un desnivell total d'uns 600 metres, fins arribar al punt més alt uns 1000 metres

Pel serrat de les Garrigoses cap a les coves del Salnitre

Cercavores (Prunella collaris) a l'entrada de les coves del Salnitre (veure més fotos a baix de tot)

Durant el primer tram de pujada, tot seguint la carretera que pujada a les coves del salnitre ja vam començar a detectar diverses espècies, força comunes, destacant peró un falcó pelegrí (Falco peregrinus) que anava seguint per dalt de tot, el serrat de les Garrigoses.

Ens vam aturar al final de la pista asfaltada, que hi ha un aparcament, abans de començar a fer escales cap a les coves del Salnitre, a fer un repàs de les parets de roca més nues, per tal d'intentar trobar el pela-roques (Tichodroma muraria), peró no hi va haber sort; de tota manera vam localitzat algunes merles blaves (Monticola solitarius), diversos tallarols (Sylvia sp.) i cotxes fumades (Phoenicurus ochruros).

De sobte ens va cridar l'atenció un reclam desconegut peró que tot i així ens resultava familiar, l'ocell que l'emitia no els vam veure, peró ens va sobrevolar per sobre i voltava per la zona, ja que en cara se'l sentia. Vam sospitar que podria ser el pardal d'ala blanca (Montifringilla nivalis), després de revisar unes grabacions de veus d'ocells ho vaig comfirmar.

A l'entrada de les coves del Salnitre vam fer una aturara per observar un petit grup de cercavores (Prunella collaris) que picotejaven, confiats davant la nostra presència, el terra.

Vista aèria de Collbató

Enfilant la Serra Llarga

Els Pirineus ben nevats al rerefons

Tot pujant i aturant-nos ocasionalment per gaudir de les vistes així que anavem guanyant alçada, especialment del Pirineu ven nevat, ja que per sort, tot i que durant la primera part del matí hi havia una mica de núvol, la visibilitat no era pas dolenta.

Arribem llavors, ja cap als 800 metres d'alçada, potser una mica menys, a veure les primeres clapes i enfarinades de neu als marges del camí i a la vegetació dels voltants, que així que continuavem pujant s'anava veient encara més, malgrat que no hi havia una gran acumulació, tenint en compte que durant la nit s'havia fos una mica.

Primeres neus a partir dels 800 m aproximadament

Arribem finalment al camí ample i encimentat que puja cap a Sant Joan, o més ben dit, una veritable i perillosa pista de gel, ja que estava quasi tota ella congelada, peró anant amb compte i poc a poc es podia pujar trepitant la neu dels marges, i n'hi havia un bon gruix.

Vam arribar quasi a l'estació del funicular de Sant Joan, peró ja anavem una mica justos de temps i, com la baixada per aquesta pista gelada sería encara més lenta que la pujada, doncs vam decidir fer mitja volta i tornar.

Camí tot gelat de pujada cap a Sant Joan (relliscava de mala manera)

Algunes vistes en una zona elevada a prop de Sant Joan

En aquesta ruta també esperavem veure alguna cabra salvatge (Capra pyrenaica), que en aquest punt de la serralada de Montserrat no són rares, peró no em vam veure cap. Així com el pela-roques (Tichodroma muraria) que durant tota la baixada, ja que donava més el sol a les parets, no em vam veure ni un de sol. S'haurà de probar més sort en una propera ocasió.

Pel camí de baixada vam poder veure algunes marques de petjades a la neu força interessants.

Marques d'ales impreses a la neu, algun petit ocell que ha sortir volant des de terra

Petjades de perdiu roja (Alectoris rufa) a la neu

Espècies d'ocells detectades:

- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Tallareta cuallarga (Sylvia undata)
- Pardal d'ala blanca (Montifringilla nivalis): 1 exemplar en vol sobre el camí de les coves del Salnitre
- Falcó pelegrí (Falco peregrinus): 1 exemplar en vol sobre el serrat de les Garrigoses
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Lluer (Carduelis spinus)
- Merla blava (Monticola solitarius): un mínim de 3 exemplars al serrat de les Garrigoses
- Pardal de bardissa (Prunella modularis)
- Cercavores (Prunella collaris): 3 exemplars a l'entrada de les Coves del Salnitre
- Passerell comú (Carduelis cannabina)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Perdiu roja (Alectoris rufa): rastres de petjades a la neu
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Corb (Corvus corax): 2 exemplars junts sobre el camí de les Coves del Salnitre

Merles blaves (Monticola solitarius) mascles

Cercavores (Prunella collaris)

divendres, 8 de gener del 2010

De Can Torrella al Pla del Fideuer - 08/01/2010

Amb les notícies que corren darrerament i segons la previsió meteorològica, m'esperava que Can Torrella (terme de Vacarisses) estigués ben nevat o, com a mínim, enfarinat. La realitat era una altra, no n'hi havia ni gota de neu, ni tant sols a les parts més altes de la zona, tan sols s'apreciava Montserrat una mica enfarinada. Tot i així, la imatge era ben maca.

El dia s'ha mantingut completament ennuvolat i molt fred, amb llocs que, segons com estiguès orientat, hi bufava un vent encara molt més fred. No hi va caure ni gota de pluja, i encara menys, ni un floc de neu.

De Can Torrella cap al Pla del Fideuer

La principal activitat de la fauna, és a dir dels ocells que ès l'únic que ara es pot veure, se centrava sobretot als camps conreats, amb un bon nombre de titelles (Anthus pratensis) i pinsans comuns (Fringilla coelebs), amb algun alàudid barrejat, com ara cogullades vulgars (Galerida cristata) i cotolius (Lullula arborea). En algunes zones, barrejant-se amb els pinsans comuns, hi havien gratapalles (Emberiza cirlus) i algun que altre sit negre (Emberiza cia), entre el més destacable.

Pel camí van sortir un parell de tords ala-rojos (Turdus iliacus) emetent el seu reclam característic.
A les zones de matollar, l'activitat era més reduïda, en realitat hi regnava un gran silenci, trencat tímidament per alguna tallareta cuallarga (Sylvia undata). Sobre el Puigventós, abans de fer la pujada forta cap al pas que duu al Pla del Fideuer, es van observar 2 corbs (Corvus corax) que feien unes atractives acrobàcies aèries amb el vent.


El Pla del Fideuer

Al pla del Fideuer no hi havia ni un ànima, no se sentia ni es veia absolutament res, tan sols el vent, que no era massa fort, ja provocava una escàndol eixordador. Vaig gaudir una breu estona de les vistes de Montserrat i de Sant Salvador de les Espases i vaig fer mitja volta.

De tornada es va deixar veure un mascle de xoriguer comú (Falco tinnunculus) que es va aturar dalt d'un arbre a la cresta del Puigventós.

Montserrat des del Pla del Fideuer, amb Sant Salvador de les Espases al centre en primer terme

Montserrat enfarinada

Espècies d'ocells detectades:

- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Garsa (Pica pica)
- Picot verd (Picus viridis): 1 mascle a l'entorn de la masia de Can Torrella
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Pardal de bardissa (Prunella modularis): 5 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Titella (Anthus pratensis)
- Cogullada vulgar (Galerida cristata)
- Cotoliu (Lullula arborea)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Merla (Turdus merula)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Tord ala-roig (Turdus iliacus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Gratapalles (Emberiza cirlus)
- Sit negre (Emberiza cia): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Tallareta cuallarga (Sylvia undata)
- Corb (Corvus corax): 2 exemplars junts en vol sobre el Puigventós
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 1 mascle al Puigventós

Titella (Anthus pratensis)

Sit negre (Emberiza cia)


Pardal de bardissa (Prunella modularis)

Pit-roig (Erithacus rubecula) a l'esquerra i pardal de bardissa (Prunella modularis) a la dreta

Xoriguer comú (Falco tinnunculus) mascle

dijous, 7 de gener del 2010

Riu Llobregat (Sant Andreu de la Barca) - 07/01/2010

S'ha acabat, un altre cop, la treva per part del bon temps. Avui novament cel gris, pluja a partir de mig matí, i amb la temperatura en clar descens.

Aquest temps no animava gaire als ocells a sortir d'allà on s'arreceraven. Molts d'ells, sobretot les espècies mes grosses, romanien inactives i en posició de repós. Com a més destacable hem d'esmentar encara la presència del cabusset (Tachybaptus ruficollis) i de 2 becadells comunes (Gallinago gallinago) junts. Sembla ser que els xarxets comunes (Anas crecca) ja han marxat definitivament, malgrat que hi ha hagut presència desde començaments de novembre de l'any passat.

Espècies d'ocells detectades:

- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Garsa (Pica pica)
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos)
- Bernat pescaire (Ardea cinerea): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Corb marí gros (Phalacrocorax carbo): 7 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Blauet (Alcedo atthis): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
- Tudó (Columba palumbus)
- Fredeluga (Vanellus vanellus): un grup de 15 exemplars en una illeta de códols
- Xivitona vulgar (Actitis hypoleucos): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Becadell comú (Gallinago gallinago): 2 exemplars junts detectats en tot l'itinerari
- Repicatalons (Emberiza schoeniclus): 1 sol exemplar detectat en tot l'itinerari
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis): 1 exemplar descansant al marge dret del riu
- Titella (Anthus pratensis)
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Trist (Cisticola juncidis)
- Martinet blanc (Egretta garzetta): 1 exemplar a prop de la palanca de Castellbisbal

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Fredelugues (Vanellus vanellus)

Becadells comuns (Gallinago gallinago)

Cabusset (Tachybaptus ruficollis) descansant

Pinsà comú (Fringilla coelebs) femella

Bernat pescaire (Ardea cinerea) descansant

Polla d'aigua (Gallinula chloropus)