Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 7 de febrer del 2009

Riu Llobregat (Cornellà de Llobregat) - 07/02/2009

Ja feia poc més d'un mes que visitava el sector del riu Llobregat a l'alçada de Cornellà.

Com sempre, insisteixo en que m'agrada, i amb molta diferència, del sector fluvial que tenim a Sant Andreu de la Barca. Té un aspecte totalment diferent, amb un equilibri perfecte entre la natura i l'urbanisme, on tots dos surten guanyant. En fi, començem amb la crónica...

El camí començava "fredot, ventot i nuvolot"; efectivament, així era. Força vent, molt de fred i molt de núvol. Tot i que van trigar poc els núvols a marxar i deixar sortir el sol, que ajudava força a suportar el fred vent. Des del pont, es veia poca activitat, destacant la presència de dos cabussets i un degoteig continu d'esplugabous que volaven riu amunt acompanyats de gavines vulgars i gavians argentats fent cabrioles aèries degut al vent que teníen de cara.

El riu Llobregat, a l'alçada de Cornellà de Llobregat, des del pont peatonal que el creua

Un cop iniciat el camí, seguint el riu direcció al mar, es començaven a detectar destacables grups mixtes de fotjes, polles d'aigua i ànecs collverds. Algun bernat pescaire romanía ben recollit als marges.

Darrere meu, als camps de cultiu hi havía més activitat, amb una bona concentració d'esplugabous en un teulat d'una barraca de pagès, també vaig detectar algun bernat pescaire amb ells. No gaire lluny d'allà uns gavians argentats foragitaven un aligot comú, que no va trigar en amagar-se entre les branques d'uns fruiters. En una torre elèctrica hi romanía un mascle de xoriguer comú, que de tant en tant sortía volant, inspeccionava el sòl i tornava a la mateixa torre.

Pel camí i al llarg de tota la ruta: caderneres, pinsans, titelles, cueretes blanques, i altres petits ocells es concentraven als camps i als arbres dels voltants.

Més endavant, començo a detectar els primers xarxets, que sobre la marxa, eren cada cop més nombrosos. Alguns mascles havíen format petits grups i festejaven les femelles. També anaven sortint alguns corbs marins. Sento el reclam d'un faisà a l'altre marge del riu.

Passat Can Comas, centre d'informació del Parc Agrari del Baix Llobregat, començo a fer el camí de tornada, però per la part de baix, seguint la tanca que separa els horts. Pardals comuns i xarrecs, caderneres i algun verdum es refugiaven del vent aturats als arbres. M'aturo a inspeccionar unes basses per a amfibis, però no detecto cap posta d'ous ni cap larva.

Can Comas, centre d'informació del Parc Agrari del Baix Llobregat

Bassa artificial per a amfibis

Les titelles com sempre, aixecant-se quan les tinc ben a prop i no tinc temps de fotografiar-les, però ja n'enxamparé alguna. Mentrestant fotografio algunes caderneres i uns bitxacs comuns.

Si no haguès estat per el vent emprenyador, la passejada haguès sigut molt més agradable, peró igualment m'agrada molt aquesta zona del riu per la varietat i la quantitat faunística que té i la diversitat d'espais que la componen.

Aquestes són les espècies d'ocells observades avui:

- Esplugabous (Bubulcus ibis): 28 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Ànec collverd (Anas platyrhynchos)
- Gavina vulgar (Larus ridibundus)
- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Corb marí gros (Phalacrocorax carbo): 7 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Aligot comú (Buteo buteo): 1 exemplar als camps, foragitat per gavians argentats
- Garsa (Pica pica)
- Titella (Anthus pratensis)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Fotja (Fulica atra)
- Xivita (Tringa ochropus): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Faisà (Phaisanus colchicus): 1 exemplar escoltat
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Xoriguer comú (Falco tinnunculus): 1 mascle als horts
- Bernat pescaire: (Ardea cinerea): 8 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Xarxet comú (Anas crecca): 57 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Gafarró (Serinus serinus)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Cotorreta de pit gris (Myiopsitta monachus): diversos exemplars escoltats
- Cogullada vulgar (Galerida cristata): 4 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 2 exemplars junts detectats en vol
- Verdum (Carduelis chloris)

Xoriguer comú (Falco tinnunculus) mascle

Grup de fotjes (Fulica atra) i polles d'aigua (Gallinula chloropus)

Xarxet (Anas crecca) mascle, polla d'aigua (Gallinula chloropus) i fotja (Fulica atra)

Xarxets comuns (Anas crecca) mascles i femelles

Xarxet comú (Anas crecca) mascle

Cadernera (Carduelis carduelis)

Bitxac comú (Saxicola torquatus) femella

Bitxac comú (Saxicola torquatus) mascle

divendres, 6 de febrer del 2009

Breu calamarsada

Aquesta tarda (sobre les 17:30 hores), ha caigut una petita però abundant calamarsada, d'una durada d'uns 3 minuts, a Sant Andreu de la Barca i els seus voltants, especialment per la zona de Castellví de Rosanes, ja que la precipitació s'aproximava per l'oest. Les pedres no eren gaire grosses i es foníen ràpidament tant bon punt va començar a ploure a normalitat. Tot i així ès un fenómen força inusual.

dimecres, 4 de febrer del 2009

Primera escolta de Gamarús (Strix aluco) d'aquest any

Aquest vespre s'han escoltat els primers exemplars de Gamarús (Strix aluco) cantant a la zona forestal de la riera del Palau entre la Colònia del Palau i Can Sunyer. En primer terme s'escoltava un mascle, i una mica més allunyada li responía una femella.

Tudó (Columba palumbus) fotografiat a la Colònia del Palau

Aquesta tarda vaig poder fotografiar un magnífic exemplar de Tudó (Columba palumbus) aturat sobre una xemeneia d'una casa a la Plaça del Bosc de la Colònia del Palau.

L'ocell es mostrava força tranquil davant la meva presència (estaría a uns 50 m de distància), ja que normalment s'espanten de seguida. Tampoc mostrava cap símptoma d'estar malalt, ja que al cap d'una bona estona va marxar volant, simplement feia un relaxant descans al sol de la tarda.

Aquí teniu les fotos:

Tudó (Columba palumbus)

dimarts, 3 de febrer del 2009

Estudi del pardal d'ala blanca (Montifringilla nivalis) a la collada de Toses

Tal i com van anunciar en una entrada anterior d'aquest blog, ahir, 2 de febrer de 2009, el programa de "El Medi Ambient" de Televisió de Catalunya va emtre un reportatge sobre l'anellament i estudi del pardal d'ala blanca (Montifringilla nivalis) a Catalunya.

Per veure l'entrada en que anunciavem aquest reportatge feu click en el següent enllaç

http://naturasab.blogspot.com/2009/01/reportatge-sobre-els-pardals-dala.html



Són les sis del matí a la collada de Toses i el termòmetre marca set graus sota zero. El Grup de Natura Parus, de Lliçà d'Amunt ho prepara tot per capturar pardals d'ala blanca, uns dels ocells hivernants més desconeguts.

dilluns, 2 de febrer del 2009

Protestes contra la caça de fredelugues (Vanellus vanellus) i altres limícols protegits

Captura de fredelugues: una escandalosa postura de França i la Comissió Europea

Passeu aquesta informació a les vostres llistes de contactes: Caçadors i trampers francesos (i també espanyols) tenen carta blanca per a caçar un bon nombre d'espècies protegides.

Un clar exemplo d'aixó és la captura i assasinat de centenars de mil·lers de fredelugues (Vanellus vanellus). Aquesta espécie està desapareixent gradualment de moltes zones humides i terrenys agrícoles a Europa. La "tradicional" pràctica d'instal·lar xarxes abatibles per atrapar fredelugues, daurades grosses (Pluvialis apricaria) i altres espécies d'ocells limícols ès permesa pel Ministeri francès d'Ecología i tolerat per la Comissió Europea.

És hora d'acabar amb aquesta situació.

Per obtenir més informació, incloent un video de la CABS (Center for Applied Biodiversity Science) en que es mostra el mètode de captura de fredelugues a França i un enllaç a un correu electrònic al Proact on podreu enviar la vostra indignació per aquest tema al Ministeri francès d'Ecología i a la Comissió Europea.

Per accedir a Proact campanyes de protesta, visiteu:

http://www.komitee.de/en/index.php?youtube_france

i afegiu el vostre recolçament a la protesta a la Comissió Europea i al Govern francès.



MISSATGE ORIGINAL

[EBN] Lapwing trapping: A scandalous stance by France and the European CommissionPlease pass this information to your lists and contacts:

French (and Spanish) hunters and trappers have ‘Carte blanche’ to hunt and eat declining protected bird species. A particularly crass example of this is the trapping and killing of hundreds of thousands of lapwings (Vanellus vanellus). This species is gradually disappearing from many farmland and wetland habitats in Europe. The ‘traditional’ practice of laying out pond complexes with huge clap nets to trap Lapwings, Golden Plover (Pluvialis apricaria) and other wader species is permitted by the French Ecology Ministry and tolerated by the European Commission.

It is time that this scandalous practice was put a stop to. For more information, including a CABS video clip of lapwing trapping in France and a link to a Proact campaigns protest Email, please visit:

http://www.komitee.de/en/index.php?youtube_france

and add your support to the protest to the European Commission and the French Government.

diumenge, 1 de febrer del 2009

Article sobre el temporal de vent del dissabte 24 de gener a la web de Sant Andreu de la Barca

Sant Andreu, afectat per la ventada del dissabte

L'Ajuntament estima en més d'1 milió d'euros els desperfectes a la ciutat i ja treballa amb altres administracions per estudiar solucions

Sant Andreu de la Barca ha estat greument afectat pel temporal del passat dissabte.

Segons les primeres estimacions, el temporal va provocar danys que superen el milió d'euros.

En aquests moments, l'Ajuntament ja treballa amb la Delegació del Govern i altres administracions i organismes (Generalitat, Diputació de Barcelona) per estudiar com fer front a aquests danys i com solucionar-los.

A més, aquest migdia l'alcalde, Enric LLorca, participarà en una reunió al Consell Comarcal amb la resta d'alcaldes per tal d'analitzar la situació creada arran de les fortes ventades del dissabte.

Les afectacions més importants han estat moltes caigudes d’arbres, amb una especial incidència al parc municipal de Can Salvi (que va quedar sense accés a causa dels nombrosos arbres caiguts a la zona) i a la zona de La Colònia del Palau, carretera de Corbera de Llobregat i Creu de Sussalba, així com un tall de subministrament elèctric.

La ventada va afectar molts arbres, teulades, tendals, postes telefònics, mobiliari urbà (senyals semafòriques, contenidors de recollida selectiva) i va desplomar murs i tanques.

El subministrament elèctric de l’enllumenat públic no es va restablir fins el diumenge.

La gravetat de la situació va provocar que fossin posats en estat l’alerta la Policia Local, Protecció Civil i els serveis tècnics municipals d’obres i serveis, i es va comptar amb un camió del servei de Bombers de la Generalitat de Catalunya.

En total la Policia Local, va efectuar 79 serveis, es va sufocar 2 incendis i hi hagueren 2 ferits.

Hi hagueren prop de 200 trucades telefòniques, majoritàriament per demanar informació sobre el tall de subministrament elèctric.

Entre les afectacions més importants cal mencionar el trencament del globus de les piscines municipals, i que la Benzinera GALP, recentment inaugurada fa uns mesos, va veure com es trencava la teulada.


26/01/2009

En aquest enllaç podreu veure l'article original:
http://www.sabarca.cat/actualidad/noticias/detail.php?secid=89&artid=1336


Pins caiguts a la riera del Palau

Un racó a la Colònia del Palau, a tocar de la riera del Palau i la urbanització de Can Sunyer

Extraient fusta (legalment?) al camí que voreja la riera del Palau

Pins caiguts també a Can Salvi