Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 23 de gener del 2009

Reportatge sobre els pardals d'ala blanca a TV3

El dilluns 2 de febrer, a les 14:20h, al programa "El Medi Ambient" emetran un minireportatge sobre el seguiment dels pardals d'ala blanca (Montifringilla nivalis) hivernants que realitza el Grup de Natura PARUS prop de la collada de Toses (el Ripollès) des de l'any 2005.

PARUS - Grup de Natura del Vallès
carrer del Salze, 36 (Can Rovira Nou)
08186 Lliçà d'Amunt (Barcelona)

Serrat d'en Canals - 23/01/2009

Avui he sortit a fer una passejada pel Serrat d'en Canals, a Sant Andreu de la Barca, i com gairebé sempre que hi vaig hi descobreixo coses noves (de bones i de dolentes).


Aquesta tardor es va desbrossar la zona per on passa una línia d'alta tensió, tot i així han respectat petits arbres i grans matolls, però ha quedat sense herba, veurem si aquesta primavera s'omple de flors i d'insectes.

També cal destacar que en aquest sector hi surten moltes orquídies, sobretot Anacampatis pyramidalis, de les quals no es pot comfirmar la seva desparició, ja que ara els bulbs romanen sota terra i no ha sortit la part aèria de la planta.

En la fotografía inferior destaquen les petjades deixades per motocicletes que entren als camins forestals.

Aquestes marques de pas de motocicletes sempre han estat, ja que aquestes persones hi passen gairebé a diari des de fa força temps, però en els darrers mesos s'han manifestat forats a les vessants degut a la erosió produïda per la pluja al sòl, ja que gràcies a les vibracions d'aquests vehicles al passar esquerden el subsòl.

No cal esmentar tampoc el fort soroll que emeten i la falta de respecte que molt d'ells mostren de cara a les persones que passejen per la zona, sobretot passant ràpidament pel seu costat i aixecant gran quantitat de pols i, fins i tot, projecció de pedres.

Banyera de Senglar (Sus scrofa)

Una altra zona frecuentada per senglars (Sus scrofa), però també s'hi detecta Cuereta blanca (Motacilla aba) i Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)

S'han detectat també vàries espècies d'ocells:

- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tudó (Columba palumbus)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Garsa (Pica pica)
- Reietó (Regulus regulus), 4 exemplars
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)

També s'ha detectat una papallona força primerenca (gairebé amb un mes d'antelació): un mascle de Pararge aegeria.

Cuereta blanca (Motacilla alba) probablement femella


Cuereta blanca (Motacilla alba)


Mallerenga carbonera (Parus major) cantant

dijous, 22 de gener del 2009

Roquerols (Ptyonoprogne rupestris) sobre la riera del Palau

Aquest migdia han estat observats 5 exemplars de Roquerol (Ptyonoprogne rupestris) sobre la riera del Palau, just al davant de les instal·lacions de la Guàrdia Civil.

dimarts, 20 de gener del 2009

Cornelles negres (Corvus corone) sobre Sant Andreu de la Barca

Aquest matí s'han localitzat dos exemplars de Cornella negra (Corvus corone) sobrevolant el carrer Anoia a Sant Andreu de la Barca. Aquesta espècie s'observa excepcionalment a l'hivern a la nostra població.

diumenge, 18 de gener del 2009

2on Cens simultani d'Ocells aquàtics hivernants al curs baix del riu Llobregat

Avui s'ha realitzat, per segon any consecutiu, el cens simultani d'Ocells aquàtics hivernants al curs baix del riu Llobregat.

Aquest cens es realitza abarcant tota l'àrea fluvial del riu Llobregat a la comarca del Baix Llobregat. Diverses persones, individualment o en grup, ens hem distribuït en diferents àrees per quantificar les diverses espècies d'aus aquàtiques, dintre de les quals s'inclouen els ànecs, els ardèids, els ràl·lids, les aus rapinyaires (no es poden considerar aquàtiques però són espècies d'interés) i alguns passeriformes (cueretes, titelles, repicatalons, etc...), i fer així un balanç de les seves poblacions al llarg dels anys.

Aviat pujaré el resultat del cens d'avui. Afegiré la taula comparativa de l'any 2008 amb la d'aquest dins dels límits de Sant Andreu de la Barca, començant el cens desde la riera de Corbera fins al Congost de Martorell. Per a qui vulgui pot consultar els resultat del cens de l'any passat en aquest enllaç:

http://www.pamtomaket.com/usuaris/vistavui/0documents.htm