Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 31 de gener del 2009

Màxim de becadells comuns (Gallinago gallinago) hivernants al riu Llobregat a Sant Andreu de la Barca

Avui s'ha detectat el màxim poblacional de Becadell comú (Gallinago gallinago) al riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca. En total han estat 6 els individus observats. Tots ells detectats en punts diferents, però no gaire allunyats els uns dels altres.

Els díes enboirats i de pluja feble i intermitent com ha succeït aquest matí fa sortir més els ocells aquàtics que es mouen més amagats entre la vegetació. S'ha notat especialment en les polles d'aigua (Gallinula chloropus), en que s'observaren petits grups de fins a 8 exemplars menjant en les illetes. També hi havía força activitat per part dels ànecs collerds (Anas platyrhynchos).

No s'ha detectat cap gavineta de tres dits (Rissa tridactyla).

També han localitzat altres espècies interessants:

- Esplugabous (Bubulcus ibis): un estol de 9 exemplars volant en formació de V riu avall.
- Fredeluga (Vanellus vanellus): dos grups separats, un de 8 exemplars i l'altre de 7, en total 15 exemplars.
- Tord comú (Turdus philomelos): un total de 8 exemplars detectats en tot l'itinerari.

divendres, 30 de gener del 2009

Les gavinetes de tres dits a la prensa

Alguns diaris d'avui fan referència a l'aparició d'ocells marins a l'interior després del temporal de vent del passat dissabte:

El Periódico

La Vanguardia

La Razón

Diari de Girona


Informe del darrer Butlletí Electrònic de l'ICO (Institut Català d'Ornitología) referent a aquest tema:


Arribada massiva de gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla) a l'interior de Catalunya

Fotografía de Manel Ferret

La forta tempesta de vent del passat cap de setmana, dies 24 i 25 de gener, ha provocat una entrada massiva de gavinetes de tres dits a l'interior de Catalunya. Aquest fet és realment molt inusual perquè es tracta d'una espècie de costums estrictament pelàgics i normalment només podem observar-la des d'embarcacions mar endins o en localitats costaneres molt concretes. Hores d'ara s'han observat al voltant de 300 exemplars a les conques fluvials interiors, embassaments i rius d'onze comarques diferents. També s'han vist 10 exs. en diferents indrets de la costa catalana de 5 comarques. Molts d'aquests ocells estan força debilitats i alguns han mort. Al centre de recuperació de Vallcalent a Lleida hi han arribat almenys 80 individus. Davant l'interès d'aquesta arribada, seria molt important que tothom ens eniviï totes les seves observacions d'aquesta espècie a l'adreça: ico@ornitologia.org

És convenient que durant aquests dies visiteu rius, embassaments, basses de reg i qualsevol zona humida similar ja que pot haver gavines a qualsevol lloc des dels Pirineus fins al litoral.

Les dades rebudes s'utilitzaran per a l'atles dels ocells d'hivern i també es faran arribar a diverses persones que estan recollint aquesta informació per eleborar un article. D'altra banda, en el cas que hi hagin ocells que no volin, cal avisar al cos d'Agents Rurals per tal que els portin als centres de recuperació de fauna salvatge.

dimecres, 28 de gener del 2009

Gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla) al riu Llobregat

Simplement impressionant.

Després del temporal de vent del passat dissabte s'han començat a observar espècies estrictament marines terra endins. En aquest cas cal destacar la espectacular presència de gavinetes de tres dits (Rissa tridactyla), una espècie de gavina que nidifica en grans colònies en penya-segats costaners del nord d'Europa i que hiverna a alta mar, sent força nombrosa a l'oceà Atlàntic i regular al mar Mediterrani en nombre variable segons els anys. Ès per aixó que trobar aquesta espècie terra endins ès un fet del tot excepcional.

En un tram de riu Llobregat que va des de Sant Andreu de la Barca fins a Molins de Rei, he detectat 5 exemplars de Gavineta de tres dits, totes elles exemplars adults. Els exemplars vius mostraven una aparença molt afeblida, tot i que estaven a l'aguait de les possibles amenaçes.

- 2 exemplars junts davant de Sant Andreu de la Barca.
- 1 exemplar davant de la riera de Rubí.
- 1 exemplar davant de Pallejà.
- 1 exemplar mort sobre una illeta davant de Molins de Rei.








Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) adulta, al riu Llobregat davant de la desembocadura de la riera de Rubí.

Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) adulta, trobada morta en una illeta del riu Llobregat, al seu pas per Molins de Rei.
------------------------------------------------------------------------------

Us adjunto l'article afegit al blog de "Birds in Spain" referent a aquest tema:

27.1.2009

A raíz de la tormenta severa de vientos del E del dia 24.1.2009 a partir del día siguiente se están produciendo observaciones de aves pelágicas en el interior peninsular, particularmente gaviotas tridáctilas (Rissa tridactyla) que han llegado incluso a Aragón e interior de Catalunya procedentes del Atlántico! [en la zona no había salido casi ninguna en el reciente censo invernal].

A fecha de hoy, Martí Rodríguez entre otros está por ejemplo recopilando los datos aparecidos en Catalunya para luego pasárselos a Andy Paterson, de Málaga, que acertadamente pronosticó el impacto que esta tormenta tendría sobre la fauna.

En Catalunya hasta el 27.1 se han observado al menos 74 ejemplares diferentes en el interior (55 adultos, 6 de 1w; 4 adultos muertos y 2 1w muertos) en más de 16 sitios diferentes. Por contra sólo se han detectado sobre veinte en la costa, entre el sur de Barcelona y la Costa Brava.

Cabe destacar que no es la primera vez que pasa un fenómeno de éstos dado que Ferrer et al (1986: Història Natural dels Països Catalans) ya citan la especie como propicia a parecer en zonas interiores coincidiendo con tormentas como sucedió en febrero de 1954 y 1957 cuando aparecieron en los Pirineos o en otras fechas posteriores y sitios diversos del interior hasta la última -hasta 1986- de 1983-1984 en Issona, Pallars Jussà. Sin embargo sí sería la vez con más aves implicadas.

En Francia se han observado Paíños de Leach en el interior. Será interesante monitorizar que sucede los próximos dias y si aparecen nuevas especies.

---------------------------------------------------------------------------------

També s'han observat algunes altres espècies d'interès:

- Esplugabous (Bubulcus ibis): 6 exemplars al riu al seu pas per Molins de Rei
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis): 2 exemplars davant de la desembocadura de la riera de Rubí
- Perdiu roja (Alectoris rufa): 1 exemplar mascle al riu al seu pas de Molins de Rei
- Fredeluga (Vanellus vanellus): 26 exemplars al riu Llobregat al seu pas per Pallejà

Xivita (Tringa ochropus), als aiguamolls de Molins de Rei

Perdiu roja (Alectoris rufa) mascle, al riu al seu pas per Molins de Rei

dilluns, 26 de gener del 2009

FOTODENÚNCIA - Recuperació del riu? - 26/01/2009

Imatge del camí en que hs'a afegit terra aplanada ben alineada amb la canal de formigó del lateral. No té sentit i ès ben poc estètic. Amb el camí de terra ja n'hi hauría d'haver prou.

Acumulacions de terra al costat de la canal de formigó, preparada per ser aplanada i fer la funció de camí.

Abans de fer aquestes obres, el camí original era ben ple a banda i banda de cards marians (Sylibum marianum), que assolien alçades de fins a 2 metres i en aquesta època eren ben plens d'ocells fringílids, repicatalons i tudons.

Excavadora carregant camions amb la terra que es farà servir per als camins. Hi ha un trànsit continu de vehicles de gran tonatge.

Teòricament, la recuperació d'un espai natural com ès un bosc de ribera, s'ha de fer de la forma més natural possible. A la natura ès força excepcional que els arbres creixin alineats com si fos un hort. Aquí els arbres es planten d'aquesta manera, eliminant l'aspecte natural que hauría de tenir el bosc de ribera.

En les dues fotografíes centrals, els arbres plantats són plataners (Platanus x hispanica), espècie al·lòctona i que afecta greument a les persones al·lèrgiques a aquesta planta, que cada vegada són més.
També s'han plantat desmais (Salix babylonica), que ès una planta també al·lòctona.

Per altra banda també s'han afegit espècies autòctones com el Salze blanc (Salix alba), el Lledoner (Celtis australis), el Pollancre (Populus nigra), l'Àlber (Populus alba), el Tamariu (Tamarix sp.), el Freixe de fulla petita (Fraxinus angustifolia) i el Vern (Alnus glutinosa); els dos últims no són propis de les nostres latituds, però que hi farem.


Hi han nombroses acumulacions de deixalles que també semblen formar part del projecte de recuperació del riu, ja que alguns estàn ubicats en zones on sembla que s'han acabat les feines, i donen un aspecte de deixadesa per part dels operaris que han contribuït a la modificació d'aquest espai.

Particularment trobo força perilloses les tanques de plàstic de color vermell, ja que fan la funció d'una xarxa i molts animals hi podíen quedar atrapats, especialment ànecs collverds (femelles i els seus polls) si no s'han retirat quan començi l'època reproductiva.

El temporal de vent de dissabte també va deixar el seu rastre al riu, però en menor mesura si ho comparem amb el bosc.

Aquests són els ocells observats avui:

- Rossinyol bord (Cettia cetti)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Gavià argentat (Larus michahellis)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Gavina vulgar (Larus ridibundus)
- Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
- Bitxac comú (Saxicola torquatus)
- Tudó (Columba palumbus), 1 exemplar sobrevolant el riu
- Corb marí gros (Phalacrocorax carbo), 3 exemplars detectats en tot l'itinerari, penòs
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Mallerenga carbonera (Parus major), 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Garsa (Pica pica)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea), 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
- Titella (Anthus pratensis)
- Bernat pescaire (Ardea cinerea), 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Fredeluga (Vanellus vanellus), un grup de 9 exemplars en una illeta del riu
- Estornell negre (Sturnus unicolor), 1 exemplar amb les fredelugues
- Repicatalons (Emberiza schoeniclus), 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Blauet (Alcedo atthis), 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)

Grup d'ànecs collverd (Anas platyrhynchos), en una illeta del riu.

diumenge, 25 de gener del 2009

El Latido del bosque

"El latido del bosque" va tenir l'honor de ser el primer documental de National Geographic realizat a Espanya, l'any 1997. El lloc escollit per a rodarlo va ser el Parque Natural de Los Alcornocales a Cadis i la responsabilitat de dur a terme aquest projecte va recaure en Joaquín Gutiérrez Acha i la seva productora Bitis.

Un documental que val la pena veure, i jo us els ofereixo tot sencer:


Després de la tempesta...arriba la calma?

Nota infornativa del Servei Meteorològic de Catalunya

Per tal de veure l'efecte del temporal sobre l'àrea forestal de Sant Andreu de la Barca, en companyía de dues actives sòcies de DEMASAB, vam endinsar-nos dins del límit municipal de Corbera de Llobregat, travessant urbanitzacions fins arribar a Can Déu (entre les urbanitzacions de Can Coll i Santa María de l'Avall), on hi ha una hípica i un restaurant.


Al llarg del camí les imatges eren tan repetitives, que a la tornada pràcticament les ignoravem.

Sino feu-hi un cop d'ull...

A Sant Andreu de la Barca, al carrer Rafael Casanova, els serveis municipals esporguen aquest gran cedre que, degut a la força del vent, va quedar recolçat en un edifici.

Inici del camí de Can Palet, ple d'arbres caiguts, la majoria dels quals sòn pins blancs (Pinus halepensis), que van ser tallats per tal de facilitar el trànsit de vehicles per aquesta pista. Tota la pista tenía el mateix aspecte.

Pi blanc arrencat de soca-arrel, a l'entrada de la urbanització de La Soleia.

Des de La Soleia s'obserbava aquest "caos" de pins caiguts. Observeu l'habitatge de l'esquerra, on ha quedat recolçat un d'aquests arbres.

Un altre tram del camí un cop passada la urbanització de La Soleia, completament tallat per la caiguda d'arbres. Vam haber de pendre un altre camí per poder continuar.

Diverses fotografíes dels efectes del temporal a la urbanització de Can Palet.

Tot i que no ho pugui semblar, aquí es mostra un altre tipus de catàstrofe. Ès la gran urbanització de les nostres masses forestal.

Impactant aspecte del Pont de Can Amigó, sobre la riera de Corbera.

Arbres caiguts sobre la vall de la riera de Corbera des del Pont de Can Amigó.

Malgrat totes aquestes destrosses, es va fer notar una gran activitat d'ocells, en que se-l's hi veia cercant aliment als arbres caiguts, d'altres cercaven invertebrats a les arrels dels arbres arrencants, així i tot es va localitzar una bona colla:

- Gaig (Garrulus glandarius)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs), observat en tota la ruta, però especialment nombrós als camps que envoltaven Can Déu
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Tudó (Columba palumbus)
- Tòrtora turca (Streptopelia decaocto), a les urbanitzacions
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Garsa (Pica pica)
- Gavià argentat (Larus michahellis), un estol sobrevolaba la urbanització de La Soleia
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Picot verd (Picus viridis), una femella escoltada prop de La Soleia
- Merla (Turdus merula)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Cuereta blanca (Motacilla alba), a les urbanitzacions
- Gafarró (Serinus serinus), un grup d'uns 5-6 exemplars alimentant-se a la part alta de la urbanització el Mas Puig
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea), 1 exemplar al Mas Puig
- Durbec (Coccothraustes coccothraustes), com a mínim 2 exemplars escoltats al Mas Puig, de camí a Can Déu
- Pardal xarrec (Parus montanus), diversos exemplars a l'entorn de Can Déu
- Pardal de bardissa (Prunella modularis), 1 exemplar a la urbanització de Can Palet

I també...

- Papallona dels raves (Pieris rapae), 1 exemplar a la carretera camí de Mas Puig
__________________________________________________________
Però sembla que no tindrem pas prou. Per demà es preveu que tornarà a haver temporal de vent.

Article de "La Vanguardia", a día d'avui, 25 de gener de 2009.


Los fuertes vientos obligan a activar el Plan de Protección Civil de Catalunya

La Generalitat ha activado la alerta ante el fuerte temporal de viento que se avecina, que a partir de mañana puede soplar a más de 160 kilómetros por hora, por lo que el gobierno catalán ha recomendado la máxima precaución al volante, en las casas y frente al mar.

Según ha informado el Departamento de Interior, el Centro de Coordinación Operativa ha activado la fase de alerta del Plan de Protección Civil de Catalunya por el riesgo de que a partir de mañana y durante todo el fin de semana haya vientos que pueden superar los 160 kilómetros por hora en las comarcas del Alt Empordà (Girona), Baix Ebre (Tarragona) y Baix Camp (Tarragona).

Ante esta situación, la Generalitat también ha pedido a los municipios que apliquen medidas de precaución específicas en relación al mobiliario urbano, el alumbrado público, las motos y coches aparcados, las grúas, los contenedores y los árboles, ante el riesgo de que sufran afectaciones por el viento.

En este sentido, el Departamento de Interior ha recordado que para evitar daños, es recomendable no dejar objetos móviles en terrazas y fachadas, así como recoger los toldos, cerrar las puertas y las ventanas y bajar completamente las persianas.

El viento también puede tener incidencia en el tráfico, por lo que el Servicio Catalán del Tráfico (SCT) ha recomendado a los conductores que extremen la precaución, especialmente si conducen vehículos de grandes dimensiones o remolques, que son más vulnerables.

Por este motivo, Tráfico recomienda en general ralentizar la marcha, ser muy prudente en los adelantamientos, ya que cuando sopla el viento se tiene que dejar una distancia de separación lateral suficiente a la hora de adelantar a un vehículo de grandes dimensiones.

Según el Servicio Meteorológico, el temporal de viento también puede alterar el estado del mar, de forma que frente al Alt Empordà las olas pueden superar los dos metros y medio. Por ello, el gobierno catalán ha recomendado precaución a los puertos, clubes náuticos y cofradías de pescadores y les ha pedido que adopten las medidas que crean oportunas para evitar daños en las embarcaciones y en la navegación.

Molt vent i poca llum, 24-01-2009

Ahir, dissabte 24 de gener de 2009, es va manifestar un fort temporal de vent amb ràfagues de fins a 160 km/h, causant moltes destrosses i provocant perllongats talls de llums i de telèfon. I, per desgràcia, en algunes poblacions, accidents amb víctimes humanes.

A Sant Andreu de la Barca, i concretament a la zona del Palau, ja que al centre del poble sí que n'hi havía, vam romandre sense llum des de les 9:00 de dissabte fins a les 10:30 d'avui. Més de 24 hores sense suministrament elèctric.

Moltes vivendes i grans superfícies (supermercats) van haver de fer servir grups electrògens. Tot i aixó la resta en havíem d'espabilar com podíem, amb espelmes a casa i llanternes al carrer.

Una imatge val més que mil paraules...

(Aquestes imatges van ser captades ahir)

Tanca de la part del darrere de l'IES El Palau (actualment s'han fet feines d'ampliació d'aquesta escola i aquestes tanques són provisionals)

Envoltant l'escola, es pot apreciar aquesta superfície que era plena de sorra i ara ha quedat sense

Fanal a terra (prop del punt anterior)

Al parc Mariana Pineda, els oms mostraven moltes branques, la majoría de grans dimensions, trencades i al terra

Al Camí Vell del Palau va quedar en aquestes condicions un jardí d'una vivenda, en que una caseta de fusta va estimbar-se contra el mur

Pujant pel mateix carrer de la imatge inferior, diversos arbres van ser arrencats del sòl, destacant aquest xiprer tombat enmig de la vorera

Així va quedar aquest immens cedre entre el carrer Maresme i l'avinguda Constitució

Degut a l'apagada, el supermercat Mercadona va haver de fer servir un grup electrògen per continuar funcionant normalment

Una garsa (Pica pica) manté l'equilibri sobre unes fines branques d'om, al parc Mariana Pineda

Temporal de vent, des del carrer Berguedà, a Sant Andreu de la Barca