Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.
dissabte, 4 de juliol del 2009
Odonats a la riera de Nespres al seu pas per Rocafort (El Pont de Vilomara) - 04/07/2009
La sortida d'avui consistia en observar i identificar les diverses espècies d'odonats (libèlules i espiadimonis) que podem trobar en aquesta zona. Juntament amb la companya d'en Xavi, pertanyent al Grup d'estudi dels odonats de Catalunya (Oxygastra), que ens va facilitar la identificació de les diverses espècies observades i capturades, així com unes explicacions molt interessants sobre la seva biologia i caràcters per diferenciar algunes espècies d'altres semblants.
En total es van detectar 11 espècies, amb un nombre força variable, sent Orthetrum brunneum i Crocotemis erythraea les més abundants.
Espècies d'odonats detectades:
- Callopteryx haemorrhoidalis
- Ischnura graellsii
- Coenagrion puella
- Coenagrium caerulescens
- Platycnemis latipes
- Anax imperator
- Onychogomphus forcipatus
- Orthetrum brunneum
- Orthetrum coerulescens
- Sympetrum striolatum
- Crocotemis erythraea
Mascle de Crocothemis erythraea
divendres, 3 de juliol del 2009
Nova espècie de papallona per a Sant Andreu de la Barca: la Hipparchia semele
Hipparchia semele femella - Fotografia extreta de Wikipedia
Hipparchia semele - Fotografia extreta de Wikipedia
Riera del Palau - 07/03/2009
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Garsa (Pica pica)
- Cadernera (Carduelis carduelis)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs): 1 mascle cantant a la zona del bosc
- Gafarró (Serinus serinus)
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
- Oriol (Oriolus oriolus): 1 mascle cantant des d'uns pollancres al marge de la riera
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Tudó (Columba palumbus)
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Falciot negre (Apus apus)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Pardal xarrec (Passer montanus)
- Merla (Turdus merula)
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Pardal comú (Passer domesticus)
dijous, 2 de juliol del 2009
Estudis faunístics del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
El coneixement de l’herpetofauna del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat ha estat fins fa ben poc gairebé desconegut i les úniques citacions que es coneixien eren les de la base de dades de la Societat Catalana d’Herpetologia. Tanmateix, no s’ha trobat cap estudi específic realitzat a la zona sobre amfibis i rèptils. Aquest desconeixement de l’herpetofauna de Montserrat va originar la realització del present estudi, de dos anys de durada i que conclou amb la realització de la present memòria.
Els estudis de distribució, constitueixen una eina molt important per conèixer l’extensió del poblament faunístic dins d’un territori i les problemàtiques d’algunes espècies, generalment lligades a modificació o destrucció dels biòtops inicialment ocupats. Així doncs i a tall d’exemple, els amfibis constitueixen uns excel·lents indicadors de l’estat de degradació d’ecosistemes aquàtics. Quan un ecosistema es troba força degradat, davallen les poblacions d’amfibis. El coneixement acurat de l’ocupació del territori dels amfibis i rèptils i les seves problemàtiques de conservació suposen una eina molt important pels responsables de la zona a l’hora de gestionar bé els ecosistemes, ja que no es pot gestionar i protegir allò que es desconeix.
Introducció a l’estudi de les comunitats de cargols terrestres del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat
Per a la realització del present estudi s’ha portat a terme, de manera planificada, un treball de camp a diferents parcel·les representatives dels diferents hàbitats de la serra, per tal de descriure de manera preliminar les comunitats de cargols terrestres del Parc Natural i, alhora, esbrinar en cada cas, quines són les espècies més rellevants, i quins són els elements bàsics, envers a la malacofauna, de les grans unitats del paisatge de la Muntanya.
S’han estudiat un total de 320 mostres de cargols terrestres, i com a resultat s’han identificat 50 espècies. Les espècies més ben representades han estat Pomatias elegans, Pseudotachea splendida, Helicigona lapicida, Abida polyodon i Otala punctata.
L’estudi també amplia el catàleg faunístic de mol·luscs de Montserrat, essent Paralaoma servilis, Punctum pygmaeum, Microxeromagna lowei i Hygromia (Hygromia) cinctella espècies noves a l’àmbit d’estudi.
Finalment, es proposen línies de recerca i de conservació de l’endemisme propi d’aquesta part de la serralada prelitoral catalana, Xerocrassa montserratensis, així com per al seguiment futur dels diferents grups taxonòmics de la fauna malacològica del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.
Estat de la població de còlit negre (Oenanthe leucura) al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i voltants - any 2008 -
Els dos fets principals que se citen en gairebé tots els estudis com a causants de la disminució d’efectius de còlit negre (Oenanthe leucura): freds intensos i augment de la cobertura vegetal, s’han donat alhora a la zona d’estudi durant tres anys seguits dels darrers quatre.
Els freds intensos augmenten directament la mortalitat del còlit negre mentre que l’augment de la cobertura i de l’alçada de la vegetació en redueixen la qualitat de l’hàbitat i, per tant, causen indirectament la seva desaparició. Les dues causes contribueixen a la reducció d’efectius de còlit negre i, si com ha passat recentment, es produeixen alhora, és posible que cadascuna tingui un efecte multiplicador sobre l’altra.
Vist tot això, i tenint present que la població de còlit negre al Massís de Montserrat i voltants podria limitar-se a tres-quatre parelles el 2008, es pot concloure que aquesta espècie tornarà a desaparèixer a mig o curt termini si, als seus llocs de nidificació, continua el procés natural de tancament de la vegetació. Si, a més, es tornen a donar hiverns freds continuats, aquest procés podria accelerar-se i portar a l’extinció local de l’espècie en pocs anys.
Les singulars adaptacions al domini aeri, el desenvolupament d’un sofisticat sistema de sonar en la majoria d’espècies i el tipus de recursos alimentaris que captura, fan dels quiròpters un dels grups de vertebrats amb major valor ecològic. Les espècies de les nostres latituds són majoritàriament insectívores, i realitzen una important funció ecològica al regular poblacions d’artròpodes. Això no obstant, no totes les espècies europees són exclusivament insectívores, com ho va comprovar un equip de científics italians (Dondini i Vergari 2000), el qual va descobrir que Nyctalus lasiopterus, espècie probablement present a Montserrat, s’alimenta regularment d’aus passeriformes.
La importància quiropterològica de la muntanya de Montserrat va ser posada de manifest per Balcells a principis dels anys seixanta. L’esmentat autor va recapturar a l’avenc dels Pouetons un ratpenat de cova (Miniopterus schreibersii) que havia estat anellat a l’avenc del Daví (Balcells 1962,1964). Posteriorment, l’equip dirigit per Serra-Cobo va donar a conèixer la rellevància ecològica de l’avenc dels Pouetons per a les migracions estacionals dels Miniopterus schreibersii catalans (Serra-Cobo i Balcells 1986, Serra-Cobo et al. 1998). Això no obstant, malgrat les prometedores dades obtingudes a finals del segle passat, fins ara no s’havia dut a terme cap estudi sistemàtic i complert per determinar i analitzar les espècies de ratpenats presents al Parc Natural.
El gran nombre de cavitats que hi ha a la Muntanya de Montserrat i la dificultat que presenta estudiar aquest grup de mamífers voladors i d’activitat nocturna fa inviable abordar en un sol any l’anàlisi de la distribució d’espècies i la dinàmica, les característiques biològiques i ecològiques de llurs poblacions. La present memòria dóna a conèixer les primeres dades de l’estudi quiropterològic iniciat l’any 2003, aportant dades sobre la distribució i la diversitat d’espècies presents en aquest espai protegit. La informació del projecte permet establir les bases per a la realització de futurs estudis sobre l’estat, la dinàmica i l’ecologia de les poblacions de quiròpters, els resultats dels quals han d’orientar la futura gestió d’aquests recursos biòtics. Degut a la prolongació dels treballs de camp i a les laborioses anàlisis ulteriors que s’han realitzat la memòria definitiva es lliura a la direcció del Parc Natural a principis d’any 2004
.
PARC NATURAL DE LA MUNTANYA DE MONTSERRAT 2006
dimecres, 1 de juliol del 2009
Onada de calor prevista entre l'01/06/2009 i el 03/06/2009
CALORADA D’ESTIU
Entre dimecres 1 i divendres 3 de juliol es preveu un augment de la temperatura a Catalunya, sobretot a l‘interior del país.
La previsió pels propers dies indica l’arribada d’una massa d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica que farà pujar la temperatura arreu de Catalunya. Tot i que la calor afectarà tot el país, aquest augment tèrmic es notarà especialment a les comarques interiors, ja que es preveu que la marinada freni la pujada de la temperatura prop del litoral. Malgrat això, també augmentarà la sensació de xafogor en aquesta zona.
Aquesta situació meteorològica fa preveure que es superi el llindar d’onada de calor, és a dir, la superació del percentil 98 de la temperatura màxima diària d’estiu durant 3 dies consecutius o més. Alguns valors indicatius d’aquest llindar que es podria superar són els 38.0 ºC de Lleida, els 36.5 ºC de Girona, els 33.1 ºC de Barcelona o els 31.3 ºC de Tarragona.
La massa càlida abraçarà Catalunya entre dimecres 1 i divendres 3 de juliol, i es començarà a retirar de cara al cap de setmana, d’acord amb les prediccions a mitjà termini que indiquen que la temperatura iniciarà una davallada més clara a partir de diumenge.
Durant aquest període cal destacar que, a banda de l’augment previst de la temperatura màxima les nits també seran molt càlides, ja que en molts punts del litoral les mínimes nocturnes no baixaran dels 22ºC.
A causa d’aquesta previsió el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís d’onada de calor entre dimecres 1 i divendres 3 de juliol de 2009 que afecta a tot Catalunya, tot i que amb més probabilitat a l’interior del país.
En el següent mapa es pot veure, en forma d’isolínies, el valor del percentil 98 de les temperatures màximes d’estiu:
Nota original a http://www.meteocat.com/mediamb_xemec/servmet/pagines/Premsa/300609_NP_CALORADA.pdf
Més informació a http://www.meteocat.com/
Serrat d'en Canals - 01/07/2009
Poques novetats pel que fa l'àmbit naturalista avui al serrat d'en Canals. S'ha detectat peró, un pinsà comú (Fringilla coelebs), aparentment juvenil, que probablement és un dels exemplars nascuts aquest any a la zona. S'han observat també diversos exemplars de papallona rei o macaó (Papilio machaon), que per aquestes dates està ben repartida pel municipi. Per altra banda pocs més aspectes destacables de la nostra fauna.
A Sant Andreu de la Barca, i concretament en aquest serrat, comptem amb un exemplar de pi pinastre (o pi marítim) (Pinus pinaster), sent d'aquesta espècie l'únic exemplar (aparentment salvatge, no plantat) que tenim dins del nostre municipi. Destaca la seva gran mida i aspecte robust, amb llargues acícules i grans pinyes, en comparació amb l'espècie de pi dominant: el pi blanc (Pinus halepensis).
Aspecte general del pi pinastre (Pinus pinaster)
Comparació de tamany d'una pinya de pi pinastre (Pinus pinaster) a l'esquerra, amb una de pi blanc (Pinus halepensis) a la dreta
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Garsa (Pica pica)
- Gafarró (Serinus serinus)
- Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Falciot negre (Apus apus)
- Tudó (Columba palumbus)
- Rossinyol comú (Luscinia megarhynchos)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 1 exemplar al dic de contenció d'avingudes
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Picot verd (Picus viridis): 2 exemplars femelles detectats en tot l'itinerari
- Mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
- Merla (Turdus merula)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Pinsà comú (Fringilla colebes): 1 exemplar reclamant detectat en tot l'itinerari
- Papamosques gris (Muscicapa striata)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
dimarts, 30 de juny del 2009
Nous nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
S'ha localitzat enguany una nova ubicació de nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum), concretament al carrer Aneto i la masia de Can Archs, a la colònia del Palau.
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Poll crescut demanant menjar des de l'entrada del niu
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Adult aturat a la paret, davant del niu
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Un exemplar juvenil (de la posta anterior?) aturat davant de l'entrada del niu (notéu els marges blancs a les terciàries, típiques dels exemplars joves d'aquesta espècie)
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). Adult aturat a l'entrada de l'altre niu
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum). L'altre niu amb l'adult a l'entrada i el poll a punt de sortir-hi
Orenetes vulgars (Hirundo rustica) joves