Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dissabte, 3 de gener del 2009

Trobada morta una Musaranya nana (Suncus etruscus) a Sant Andreu de la Barca

Aquest matí, passejant per la zona boscosa del Serrat d'en Canals dins dels límits de Sant Andreu de la Barca, vaig descobrir al ben mig del camí un cadàver recent d'una petita musaranya. Em va sobtar la sorprenent mida, molt reduïda, de l'animal que, en comparació amb la Musaranya comuna (Crocidura russula), força freqüent a la zona i que he observat exemplars tant vius com morts, era massa petita per ser aquesta espècie.

Vaig recollir l'exemplar i el vaig posar sobre un mocador de paper amb una moneda d'1 euro al costat i li vaig fer unes quantes fotos. Després el vaig embolicar en el mateix mocador i me la vaig endur cap a casa per determinar, amb l'ajuda del web i d'alguns llibres, l'espècie de la que es tractava.

La longitud total de l'individu era de 6,9 centímetres i el pes de 2,2 grams. Les orelles eren força "grosses" en comparació amb les d'una Musaranya comuna, i la cua també força llarga. La col·loració grisenca contrastava poc amb el ventre més clar, que en la Musaranya comuna queda ben delimitat. També mostrava el cap força gros en comparació amb el cos.

Vaig determinar que es tractava d'una Musaranya nana (Suncus etruscus), una de les espècies de mamífers més petites del món.

Malgrat aixó, segons la bibliografía consultada, aquesta espècie es més pròpia de zones obertes com ara camps de conreu, vinyes, oliverars, màquies..., i la vaig trobar enmig del bosc, tot i que no gaire lluny hi ha una extensa zona de vegetació baixa per on passa una línia elèctrica. Segurament aquest individu hi provenía d'allà.

A més, malgrat el día ennuvolat que feia, es van detectar vàries espècies d'ocells:

- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea), 1 individu en uns amplis bassals en una clariana
- Picot verd (Picus viridis), 1 mascle escoltat
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Tudó (Columba palumbus)
- Garsa (Pica pica)
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Cuereta blanca (Motacilla alba), 1 individu sobrevolant el bosc
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Merla (Turdus merula)
- Tord comú (Turdus philomelos)
- Lluer (Carduelis spinus)

I també...

- Esquirol (Sciurus vulgaris)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada