Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 27 de març del 2009

Nova espècie de papallona per a Sant Andreu de la Barca: la papallona del lledoner (Libythea celtis)

Aquest migdia, al carrer Priorat, aturada sobre unes heures, s'ha detectat un exemplar de Papallona del lledoner (Libythea celtis), sent aquesta la primera citació que es fa d'aquesta espècie des que es va començar la catalogació dels ropalócers de Sant Andreu de la Barca.

Papallona del lledoner (Libythea celtis) - Fotografía de Daniel Fernández Ortín

Papallona del lledoner (Libythea celtis) - Fotografía de Rafael Estevez

És una papallona lligada al lledoner (Celtis australis), de les fulles del qual s'alimenten les larves.

A diferència d'altres papallones diürnes la papallona del lledoner presenta uns llargs palps que li donen un aspecte característic. Les seves ales són anguloses, retallades. Per la cara superior són d'un color marró fosc amb grans taques carbasses i amb una petita taca blanca postdiscal prop de la costa en les anteriors. Pel revers les ales anteriors segueixen el disseny de l'anvers i les posteriors són grisenques, amb tons més ataronjats en les femelles.

És una espècie univoltina que apareix a l'estiu (de juny a agost) i que hiberna en estat adult. És per això que exemplars hibernants poden ser vistos amb l'arribada del bon temps (març i abril).

Són aquests exemplars els més fàcils d'observar. És present arreu dels Països Catalans amb l'excepció de les Illes Balears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada