Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 12 de març del 2009

Piccole Isole 2009

Cada primavera, milions d'ocells migratoris retornen a les seves àrees de cria des dels quarters d'hivernada d'Àfrica i del sud d'Europa. El projecte internacional Piccole Isole ("Petites Illes" en català) es dedica a estudiar la migració d'aquests ocells a l'àrea Mediterrània mitjançant una àmplia xarxa d'estacions de seguiment; moltes d'elles situades en petites illes, d'aquí el nom del projecte iniciat fa més de 20 anys a Itàlia.

Des d'aquest web (afegit en aquest blog a l'espai "Xarxa fenológica" de la columna dreta) i el portal Recerca en Acció, podreu seguir, gairebé en temps real, l'evolució d'aquest estudi. Una iniciativa promoguda conjuntament pel portal Recerca en Acció i el W Piccole Isole Research Group (format per l'Institut Català d'Ornitología, el GOB-Mallorca, l'institut d'Estudis Menorquins, el Grup Au d'Ornitología i el Groupe de Recherche pour la Protection d'Oiseaux au Marroc (University Chouaib Doukkali).

Des de mitjans de febrer fins a principis de juny, al portal Recerca en Acció podreu veure els resultats de l'estudi, cóm és la feina dels investigadors i les fotos més interessants del que passa a cada estació de seguiment. També podreu resoldre enigmes i fer experiments relacionats amb els ocells, i fins i tot, participar en un concurs! Paral·lelament en aquest web s'actualitzen diàriament la informació que es recull al camp en forma de gràfiques i comparatives per a un determinat grup d'estacions i d'espècies.


Feu un cop d'ull al web i descobriu més coses sobre aquest projecte i els seus protagonistes!

http://www.ornitologia.org/piccole/piccole_isole_2009_pres.htm

El desert del Sàhara és la primera gran barrera geogràfica que han de travessar els ocells migradors de camí cap a les àrees de cría a Europa.

La majoria dels ocells migratoris necessiten més d'un dia per creuar-lo, però ho fan pràcticament sense alimentar-se durant tota la travessa: volen de nit i descanses de dia, encara que sigui sota una pedra al bell mig del desert.

Alguns ocells però, tenen la sort de poder aprofitar algun dels oasis que hi ha al Sàhara.

L'illa de l'Aire és una petita illa situada prop de la costa sud-oest de Menorca i compta amb una estació de seguiment del projecte Piccole Isole des de 1992.

La seva proximitat a Menorca (està a poc més d'un quilòmetre), no impedeix que atregui molts ocells que es troben en plena travessa pel Mediterrani.

En els moments de màxima activitat, s'arriben a capturar més de 600 ocells diaris.

Les demandes energètiques per als migrants són immenses. Han de consumir moltes reserves de greix i proteïna i aixó fa que sovint arribin a les àrees de descans ben magres. A més, el seu tracte digestiu també es redueix durant la migració i fa poc adient menjar preses difícils de digerir.

A la primavera, els ocells migradors que s'aturen a les illes semblen haber trobat la solució a aquests problemes: alimentant-se del néctar i el pol·len de les flors, una font d'aliment enèrgicament rica i fàcil de digerir.

Totes aquestes fotografíes i textos han estats extrets del portal Piccole Isole 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada