Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Serrat d'en Canals - 04/10/2009

El matí pel serrat d'en Canals, a Sant Andreu de la Barca, era una mica fred a primera hora, amb força humitat que es manifestava per la presència de rosada dipositada sobre les plantes, especialment a les zones d'ombra, tot i que ràpidament va pujar la temperatura i l'ambient es va tornar una mica més càl·lid. El sol hi va ser present durant tot el matí, molt poques vegades tapat per algun núvol aïllat.

S'han observat vàries espècies d'ocells, destacant, pel seu alt nombre, els pit-rojos (Erithacus rubecula) ara que es troben barrejats els individus sedentaris amb els migradors. També s'han detectat molts pinsans comuns (Fringilla coelebs), presents en tot l'itinerari fet pel serrat. Al començament d'aquest han estat escoltats alguns tords comuns (Turdus philomelos) també en pas migratori, malgrat que es poden detectar tot l'any a la zona, amb presència variable. Juntament amb alguns tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) que es movien per uns matolls amb fruits, s'ha vist un tallarol gros (Sylvia borin), una espècie migradora molt escassa al nostre terme. Els mosquiters comuns (Phylloscopus collybita) ja començen a ocupar el seu lloc com a hivernants comuns; mentre que encara avui s'han escoltat alguns ballesters (Tachymarptis melba) en vol.

Evidentment, com cada diumenge, el medi natural s'omple de visitants. Pel serrat d'en Canals s'hi passejen molt poques persones, i sempre són els mateixos veïns de la vila, que simplement fan un vol o cullen cargols o herbes aromàtiques, amb els que sempre intercanvies algunes paraules, i sovint, et comuniquen informació molt interessant de tipus naturalista que han vist. Molt bona gent.
També hi ès present l'altra cara de la moneda, en aquest cas, i com sempre, són els motoristes, que ja se'ls hi escolta dues hores lluny, amb el soroll que fan les seves màquines i, sovint, la cridòria que ells mateixos emeten. A més, circulen per senders molt estrets (acció prohibida), provocant una acusada erosió al terreny, molèsties a la fauna i als caminants que volen sentir la poca però tan rica natura que ens queda. Aquest ès un greu problema que afecta a tot el país.

Fem un cop d'ull, a "l'abocador" de Sant Andreu de la Barca. Cada cop hi ha més runa i més restes de poda, enlloc d'ocupar tot amb restes de runa i muntanyes de sorra, es podrien ocupar aquests espais amb els arbres encara caiguts (i accessibles sense malmetre el bosc) que queden pel serrat, i posteriorment treure'ls i enviar-los cap a les serradores o sigui on sigui que es puguin processar d'alguna forma (aixó es coneix com a reciclatge, paraula molt coneguda peró rarament duta a terme). S'han trobat també, d'altres deixalles llençades en punts nous.

Imatge actual de "l'abocador" de Sant Andreu de la Barca

Uns sacs de runa llençats a la mateixa entrada de la vila

Restes de mobles llençats al bosc

Un paréntesi agaradable per acabar. A sota les pedres encara poden aparèixer alguns exemplars d'escolopendra (Scolopendra cingulata). Com a més destacable és la troballa d'una muda de serp verda (Malpolon monspessulanus) al ben mig d'un corriol pedregós. La presència d'alguns odonats també s'ha posat de manifest, especialment femelles de Sympetrum striolatum, Sympetrum fonscolombii i Anax imperator.

Muda de pell d'una serp verda (Malpolon monspessulanus)

Escolopendra o centpeus (Scolopendra cingulata)

Femella vella de Sympetrum striolatum

Dues espècies de bolets trobats a la zona

Espècies d'ocells detectades:

- Garsa (Pica pica)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Tudó (Columba palumbus)
- Cuereta blanca (Motacilla alba): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Tord comú (Turdus philomelos): 4 exemplars als voltants del dipòsit d'aigua
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 3 exemplars a la zona entollada del dic de contenció d'avingudes
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs): 18 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pardal comú (Passer domesticus)
- Pit-roig (Erithacus rubecula)
- Picot verd (Picus viridis): 3 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Colom domèstic (Columba livia var. domestica)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Merla (Turdus merula)
- Tallarol gros (Sylvia borin): 1 exemplar detectat en tot l'itinerari
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Rossinyol bord (Cettia cetti): 1 exemplar cantant en un canyar a la riera de Can Canals
- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
- Ballester (Tachymarptis melba): diversos exemplars escoltats sobre la Colònia del Palau - Bruel (Regulus ignicapillus)
- Mallerenga petita (Parus ater)

Pinsà comú (Fringilla coelebs) mascle

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada