Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 27 de novembre del 2009

Marcatge de xoriguer comú (Falco tinnunculus) a l’aeroport de Barcelona

Informació extreta del Butlletí Electrònic de l'Institut Català d'Ornitologia 303‏.

L’estiu del 2008 es va començar una campanya de captura i marcatge amb anelles de lectura a distància a l’Aeroport de Barcelona. A l’estiu el nombre de xoriguers dins l’aeroport augmenta considerablement, i són especialment els xoriguers joves els que busquen aliment a les parcel·les de vegetació baixa dins el seu perímetre. Aquesta situació de risc entre un augment del número d’individus i el trànsit aeronàutic va generar l’interès per la captura, el marcatge i el trasllat dels ocells fora de l’aeroport per ser alliberats (a un mínim de 50 km, d’acord amb el permís atorgat per La Direcció General de Medi Natural).

L’objectiu del marcatge és conèixer els moviments dels xoriguers, i especialment, saber si hi ha retorn a l’àrea de l’aeroport. Enguany s’han marcat 30 individus amb anelles de PVC proporcionades per la Oficina de Anillamiento de l’Estació Biològica de Doñana, que és l’organisme que controla aquest tipus de marcatge en territori espanyol. Aquestes anelles són de fons verd i codi numèric o alfanumèric de color blanc. Les anelles s’han col·locat a la pota dreta, i l’anella metàl·lica proporcionada per l’ICO a la pota esquerra. Els xoriguers han estat alliberats al Bages i al Maresme.

Fem una crida als ornitòlegs en general, i particularment als del Baix Llobregat perquè ens facin arribar les seves observacions.

Dades de contacte: Manolo Sánchez (Oficina de Anillamiento EDB) anillamiento@ebd.csic.es i/o Hugo Framis (CENTRO DE HALCONES BCN) hugoframis@halconesbcn.com

1 comentari:

  1. Ahir ens va entrar a casa un xoriguer amb el mateix marcatge de la foto, ve m trucar als forestals i van venir e buscar-lo, estava ferit...

    ResponElimina