Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimecres, 23 de desembre del 2009

Parc Natural del Montseny - 23/12/2009

Aprofitant la treva per part de la pluja que s'anunciava per aquest matí, en Paco Martínez, la Neus Fígols i jo vam decidir fer una escapadeta al Montseny a mirar ocells i tocar una mica de neu (en el que cas de que hi haguès hagut).

Arribem de bon matí al centre d'informació de Santa Fe del Montseny, on preguntem en quin estat es troba la carretera per pujar al turó de l'Home i ens comfirmen que es pot pujar sense cap dificultat, almenys fins a la barrera. De moment per aquí el dia no feia cara de voler ploure, tot i que era ben núvol i amb ambient fred.


Centre d'informació del Parc Natural del Montseny, a Santa Fe del Montseny, amb les tres sequoies gegants a la dreta

Vam fer una volta per l'entorn del centre d'informació fins al pantà de Santa Fe i després tornar per l'altra banda. En aquest sector, molt forestal, tot ple de faig (Fagus sylvatica) que en aquesta època ofereix una visió d'un paisatge hivernal molt bonic, hi abundaven diverses espècies d'ocells de mitjana i alta muntanya (aquests darrers sobretot hivernants), com la mallerenga d'aigua (Parus palustris), el pica-soques blau (Sitta europaea), altres espècies de mallerengues (Parus sp.), aquestes entre les més comunes que hem vist avui, i després les altres més escasses, com el tord ala-roig (Turdus iliacus), la griva (Turdus viscivorus) i el pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula).

Entorn del centre d'informació cap al pantà de Santa Fe

Pantà de Santa Fe

Després vàrem agafar el cotxe per pujar fins a l'aparcament, on hi ha una barrera i una caseta de fusta, cao al cim més alt del Montseny: el turó de l'Home, de 1.712 m. d'altitud. Només arribar a l'aparcament, pel terra s'alimentaven diversos cercavores (Prunella collaris), els quals es mostraven força confiats, permetent que ens acostessim a ells a una distància força curta.

Pujada cap al turó de l'Home

Al començament la pujada era força agradable, malgrat les nevades que van succeir en els dies anteriors, aquí dalt ja quasi no en quedava de neu, tant sols algunes petites clapes al costat de la carretera, la resta va ser netejada per la pluja d'ahir. Així que pujaven, ja a prop de l'antena, la boira s'anava espessint, començaven a caure gotes i a bufar el vent. Dalt del refugi (el qual era tancat i no hi havia ningú) i del cim, el vent era ja molt fort, la boira molt espessa i l'aigua gelada picava fort a la cara. De baixada vam haver d'aguantar aquesta situació, ja ben xops, fins que vam arribar al cotxe i vam donar per acabada la visita, tot i que potser hi tornaré al gener quan faci més bon temps.

En Paco i la Neus al cim del turó de l'Home (1.712 m)

Dura baixada de fred, vent i aigua-neu

Espècies d'ocells detectades:

- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Pica-soques blau (Sitta europaea)
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Griva (Turdus viscivorus): uns 3 exemplars als voltants del centre d'informació de Santa Fe
- Tord ala-roig (Turdus iliacus): uns 2 exemplars als voltants del centre d'informació de Santa Fe
- Mallerenga carbonera (Parus major)
- Cuereta blanca (Motacilla alba)
- Bruel (Regulus ignicapillus)
- Mallerenga petita (Parus ater)
- Mallerenga blava (Parus caeruleus)
- Pinsà borroner (Pyrrhula pyrrhula): 2 mascles als voltants del centre d'informació de Santa Fe
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
- Tudó (Columba palumbus)
- Picot garser gros (Dendrocopos major)
- Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
- Lluer (Carduelis spinus)
- Mallerenga d'aigua (Parus palustris)
- Merla (Turdus merula)
- Cercavores (Prunella collaris): un mínim de 10 exemplars a l'aparcament del Turó de l'Home



Cercavores (Prunella collaris)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada