Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dimarts, 31 de març del 2009

Nova espècie d'ocell per a Sant Andreu de la Barca: l'Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica)

Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) adulta - Fotografía de Daniele Occhiato

L'oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica; també anomenada Cecropsis daurica) és una espècie d'ocell de la família del Hirundínids molt escassa com a nidificant i regular com a migradora a les nostres contrades.

La seva distrinbució mundial és força àmplia i que assoleix des del sud d'Europa i Àfrica fins a l'Àsia, on es troba el gruix de la població. Les poblacions septentrionals són només estivals mentre que les meridionals són residents. A Catalunya la trobem en tres nuclis de cría principals: la primera és a les comarques de Girona, especialment al nord del Cap de Creus, a la serralada de l'Albera; la segona a les comarques del sud de Tarragona; i el tercer se centra a La Noguera, l'Alt Urgell i el Solsonés. Existeixen 11 subespècies, a nosaltres ens correspon la subespècie Hirundo daurica rufula.

És bastant semblant a l’Oreneta vulgar (Hirundo Rustica) també anomenada Oreneta de pagès i que tots coneixem, però se’n diferencia bàsicament perquè té les plomes del clatell d’un color rovellat així com també la base superior de la cua, també anomenat carpó, d’aquest mateix color (d’aquí li ve el nom de cua-rogenca).

Prefereix ambients menys humanitzats que les altres orenetes, i se la pot trobar a penya-segats litorals, pendents de muntanyes poc elevades amb força roques, coves i balmes on pugui niar i formar fins i tot petites colònies. Construeix un niu de fang tancat, perllongant la seva entrada amb un túnel que el converteix sens dubte en el més el.laborat de tots els nius d’oreneta. A vegades el pot fer en llocs tant curiosos com barraques abandonades, en búnquers, sota dels ponts d’algunes carreteres, etc.Pel mes de maig pon de 3 a 5 ous que coven tant el mascle com la femella i solen tirar endavant dues pollades a l’any.


Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) adulta en vol - Fotografíes de Tomi Muukkonen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada