Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 24 de juliol de 2009

Riera de Corbera (Corbera de Llobregat - Sant Andreu de la Barca) - 24/07/2009

Aquest matí he anat a fer una passejada per la riera de Corbera, entre els municipis de Sant Andreu de la Barca i Corbera de Llobregat. El dia, com era d'esperar, es va presentar ben assolellat i molt calorós, sort que per aquí hi ha uns paratges, preciosos, que et donen el plaer de gaudir d'una frescor molt desitjada en aquesta època de l'any.

Passeig dels plataners

Riera de Corbera

Hi havia, a primera hora del matí, força activitat d'ocells, entre el que va destacar primer un cucut (Cuculus canorus), aparentment mascle adult, pel seu color gris blavós, que es va aturar bastant a prop, i va acabar fugint amagant-se a la vegetació. Arribat ja a la riera, hi havien aturades al marge, dues cueretes torrenteres (Motacilla cinerea) (almenys una va ser identificacada com a jove). Pel passeig dels plataners, se sentía reclamar un picot garser gros (Dendrocopos major) i alguns oriols (Oriolus oriolus).

El més destacable però, va ser la observació d'un blauet (Alcedo atthis), una femella adulta, que es va aturar momentàniament sobre unes canyes, a l'alçada del petit salt d'aigua que hi ha a prop de l'antiga decantadora. És el primer cop que detecto aquesta espècie a la riera de Corbera. No sería estrany, ja que l'hàbitat ès adient i de peixets tampoc en falten, que hi nidifiqués, però aixó caldrà estudiar-ho millor l'any que ve.

A l'aigua també s'hi detecta una bona biodiversitat, entre la qual hi destaquen els barbs de muntanya (Barbus meridionalis), i diverses espècies d'invertebrats aqüàtics, la majoria d'ells veritables bio-indicadors del bon estat dels cursos fluvials.

No s'han trobat a faltar tampoc els odonats (libèlules i espiadimonis), entre el que més abundaven es trobaven Calopteryx haemorrhoidalis, però també s'han vist d'altres espècies com Cordulegaster boltonii i Lestes viridis, entre d'altres més comunes.

Tricòpter del gènere Hydropsyche

Barbs de muntanya (Barbus meridionalis)

Com a més destacable pel que fa als ocells...

- Cucut (Cuculus canorus): 1 exemplar adult (fase grisa, probablement mascle), a l'inici del camí de Can Palet sortint de Sant Andreu de la Barca
- Cuereta torrentera (Motacilla cinerea): 2 exemplars observats a la riera
- Picot garser gros (Dendrocopos major): 1 exemplar reclamant al passeig dels plataners
- Oriol (Oriolus oriolus): mínim de 2 exemplars al passeig dels plataners
- Blauet (Alcedo atthis): 1 femella adulta a l'àrea del salt d'aigua on hi ha el decantador (nidificant?)


També s'han vist algunes espècies interessants d'odonats:

- Calopteryx haemorrhoidalis, molt abundant
- Platycnemis latipes
- Lestes viridis
- Cordulegaster boltonii
- Orhetrum brunneum

Calopteryx haemorrhoidalis, mascle a dalt i femella a baix

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada