Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dijous, 15 d’octubre del 2009

Bosc del Llop - 15/10/2009

El bosc del Llop està situat a la part alta de Sant Andreu de la Barca, al costat de la urbanització de La Creu de Sussalba, que pertany a Corbera de Llobregat, i més concretament al marge dret de la riera d'en Canals (a l'esquerra es troba el serrat de Can Canals).

Tram més forestal del bosc del Llop

En alguns trossos de camí es poden veure restes de murs de pedra, record vestigial del que abans eren camps de vinyes

Tram de solà amb matollar i pins joves

Aquesta carena es caracteritza per estar moltes hores exposada al sol, podríem dir que el bosc del Llop està orientat cap a la solana i el serrat d'en Canals cap l'obaga (més hores d'ombra i humitat). Al primer tram, sortint de Sant Andreu de la Barca hi trobem un àrea forestada encara força humida i amb molta bardissa, especialment per les enormes formacions d'heura (Hereda helix) i arítjol (Smilax aspera) que envolcallen alguns grans arbres. Més endavant, entre en una zona més aclarida, amb pins joves, brucs d'hivern (Erica multiflora) i boals (Erica arborea), cirerers d'arboç (Arbutus unedo), estepes (Cistus sp.), i altres espècies vegetals típics d'ambients mediterranis secs.

Bruc d'hivern (Erica multiflora)

Foixarda (Globularia alypum)

Arítjol (Smilax aspera)

Arboç (Arbutus unedo)

Pel que fa als ocells, en primer tram més forestal s'ha detectat un gran nombre de tallarols de casquet (Sylvia atricapilla) i pit-rojos (Erithacus rubecula), també s'han localitzat alguns tords comuns (Turdus philomelos), pinsans comuns (Fringilla coelebs) i mosquiters comuns (Phylloscopus collybita). El més destacable en aquest tram ha estat la escolta de dos tallarols grossos (Sylvia borin).
En el segon tram s'ha localitzat un parell de tallaretes cuallargues (Sylvia undata), espècie que regularment es pot observar en aquest punt, però sempre de forma escassa i encara no s'ha comfirmat si hi nidifica. Per altra banda ha estat detectada una tallareta vulgar (Sylvia communis), una migradora irregular i, com a més destacable una llucareta (Serinus citrinella) identificada primerament pel reclam en vol i després observada, sobre la carretera de Corbera en direcció a la urbanització de Can Llopart, en migració activa; aquesta és la segona observació per a Sant Andreu de la Barca pel que fa a aquesta espècie, la primera es va realitzar el 27/12/2000 a Can Canals, durant una forta onada de fred.

Des d'aquest costat de la carena es pot "gaudir" d'una vista general i elevada de "l'abocador" de Sant Andreu de la Barca, en que especialment avui s'ha posat de manifest amb les imatges i el vídeo que poden veure a sota d'aquestes línies.



Seqüència de l'abocament

Espècies d'ocells detectades:

- Tallarol de casquet (Sylvia atricapilla): abundant
- Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
- Pit-roig (Erithacus rubecula): abundant
- Estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
- Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
- Cargolet (Troglodytes troglodytes)
- Verdum (Carduelis chloris)
- Merla (Turdus merula)
- Tord comú (Turdus philomelos): 5 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tudó (Columba palumbus)
- Tallarol gros (Sylvia borin): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Pinsà comú (Fringilla coelebs)
- Bruel (Regulus ignicapilla)
- Gaig (Garrulus glandarius)
- Raspinell comú (Certhia brachydactyla)
- Tallareta cuallarga (Sylvia undata): 2 exemplars detectats en tot l'itinerari
- Tallareta vulgar (Sylvia communis): 1 exemplar a l'àrea de matollar baix
- Mallerenga emplomallada (Parus cristatus)
- Llucareta (Serinus citrinella): 1 exemplar en vol sobre la carretera de Corbera, en direcció a Can Llopart. 2ª citació per a Sant Andreu de la Barca

Pit-roig (Erithacus rubecula)

Pinsà comú (Fringilla coelebs) femella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada