Fotografia de l'exemplar d'avui al riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca
Una mica d'informació sobre la papallona tigre (Danaus chrysippus)
La papallona tigre és una ropalòcer de mida mitjana de la famiília del Danàids (Danaidae) amb una envergadura d'uns 7-8 cm. El cos és negre amb moltes taques blanques. Les ales són ataronjades a la part superior i més pàl·lides a la part inferior. La meitat apical de les ales anteriors és de color negre amb una banda blanca. Les ales posteriors tenen 3 puntos negres al voltant del centre i un marge estret de color negre que tanca una sèrie de taques blanques petites.
El mascle és més petit que la femella, peró mostra colors més brillants. La variació en el disseny és minsa i sovint no esdevé útil per sexar aquesta espècie.
Freqüenta àrees de matoll i rocalloses; barrancs costaners, càl·lids, normalment a prop de zona cultivades; jardins. El que més crida l'atenció és el seu comportament defensiu:
Aquesta espècie, tant en el seu estat larvari com d'adult secreta un potent alcaloide per protegir-se de l'atac dels depredadors. La papallona adulta té un vol lent i pausat, per norma general arran de terra i en línia recta. Aixó fa que sigui força fàcil depredar-la.
El depredadors inexperts intentarán atacar-la, peró aviat aprendràn prou per evitar menjar-se aquesta mariposa ja que el seu alcaloide produeix vòmits.
La papallona tigre també té un exoesquelet molt dur per tal de sobreviure als atacs per part dels depredadors. Sovint es fa la morta i excreta un nauseabund líquid de forta olor i terrible sabor. Aixó fa que els depredadors la deixin anar ràpidament. Aquesta papallona per tant, té la capacitat de recuperar-se "miraculosament" dels atacs de depredadors que capturen a la majoría d'altres espècies de papallones.
Aquesta capacitat de defensa tan elaborada ha estat duta a una série d'espècies de papallones comestibles, conegudes com a "imitadoras", evolucionant fins al punt d'assemblar-se a la papallona tigre metzinosa. La semblança no només és en el color, formes i marques, sino també en el comportament i els patrons de vol.
Imatges d'algunes espècies imitadores:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada