Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

dilluns, 12 d’octubre del 2009

Nova espècie de papallona per a Sant Andreu de la Barca: la papallona tigre (Danaus chrysippus)

Aquest matí ha estat observada i fotografiada una papallona tigre (Danaus chrysippus) al riu Llobregat. Es tracta d'una espècie escassa peró migradora a llarga distància; l'individu detectat avui segurament es trobava de pas. És aquesta la primera observació d'aquesta espècie a Sant Andreu de la Barca.

Fotografia de l'exemplar d'avui al riu Llobregat al seu pas per Sant Andreu de la Barca

Una mica d'informació sobre la papallona tigre (Danaus chrysippus)

La papallona tigre és una ropalòcer de mida mitjana de la famiília del Danàids (Danaidae) amb una envergadura d'uns 7-8 cm. El cos és negre amb moltes taques blanques. Les ales són ataronjades a la part superior i més pàl·lides a la part inferior. La meitat apical de les ales anteriors és de color negre amb una banda blanca. Les ales posteriors tenen 3 puntos negres al voltant del centre i un marge estret de color negre que tanca una sèrie de taques blanques petites.

Vista superior. Fotografia de Yalin Zhang

Vista inferior. Fotografia de Miguel Pérez Delgado

Parella (mascle a l'esquerra i femella a la dreta). Fotografia de Wendy Dennis

El mascle és més petit que la femella, peró mostra colors més brillants. La variació en el disseny és minsa i sovint no esdevé útil per sexar aquesta espècie.

De forma natural es distribueix des del sud d'Àfrica i d'Europa, cap a l'est a través de Sri Lanka, l'Índia, i Myanmar cap a la Xina i Sulawesi. Es una especie molt comuna en aquestes regions. Col·lonitzadora abundant en algunes illes de les Canàries i al delta de l'Ebre. Detectada en pas migratori per la conca Mediterrània. Rang altitudinal de 0 a 600 m.

Freqüenta àrees de matoll i rocalloses; barrancs costaners, càl·lids, normalment a prop de zona cultivades; jardins. El que més crida l'atenció és el seu comportament defensiu:

Aquesta espècie, tant en el seu estat larvari com d'adult secreta un potent alcaloide per protegir-se de l'atac dels depredadors. La papallona adulta té un vol lent i pausat, per norma general arran de terra i en línia recta. Aixó fa que sigui força fàcil depredar-la.

El depredadors inexperts intentarán atacar-la, peró aviat aprendràn prou per evitar menjar-se aquesta mariposa ja que el seu alcaloide produeix vòmits.

La papallona tigre també té un exoesquelet molt dur per tal de sobreviure als atacs per part dels depredadors. Sovint es fa la morta i excreta un nauseabund líquid de forta olor i terrible sabor. Aixó fa que els depredadors la deixin anar ràpidament. Aquesta papallona per tant, té la capacitat de recuperar-se "miraculosament" dels atacs de depredadors que capturen a la majoría d'altres espècies de papallones.
Aquesta capacitat de defensa tan elaborada ha estat duta a una série d'espècies de papallones comestibles, conegudes com a "imitadoras", evolucionant fins al punt d'assemblar-se a la papallona tigre metzinosa. La semblança no només és en el color, formes i marques, sino també en el comportament i els patrons de vol.

Imatges d'algunes espècies imitadores:

Femella d'Argyreus hyperbius (a dalt a l'esquerra), mascle de Hypolimnas misippus (a dalt a la dreta), Cethosia cyane (a baix a l'esquerra) i mascle de Cethosia nietneri mahratta (a baix a la dreta)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada