Els ocells ens mostren que el canvi climàtic afecta els ecosistemes de Catalunya a un ritme preocupant
El Seguiment d’Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) acaba de proporcionar un resultat tan espectacular com preocupant: en conjunt, i tot i les oscil·lacions naturals pròpies de totes les espècies, els ocells d’ambients càlids estan augmentant i els d’ambients freds estan disminuint. Aquests resultats suggereixen clarament que el progressiu increment de les temperatures n’és el causant.
Si tenim en compte que l’efecte del canvi climàtic es manifesta alhora en els dos tipus d’espècies, unes perquè pugen i les altres perquè baixen, en conjunt es pot generar un l’Indicador de Canvi Climàtic fent el quocient entre els índexs d’aquests dos tipus d’espècies. Aquest Indicador de Canvi Climàtic ha incrementat un 23% en només 7 anys (període 2002-2008), un resultat que indica que els ocells en particular, i els ecosistemes en general, estan canviant d’acord amb les previsions d’escalfament global del nostre planeta.
En definitiva, els efectes del canvi climàtic no només poden ser dramàtics als pols o a les illes tropicals formades per esculls coral·lins. Si als efectes del canvi climàtic sumem altres impactes derivats de l’acció de l’home, com la destrucció directa dels hàbitats naturals, podem anticipar que els mecanismes que tenen les espècies per adaptar-se als canvis poden ser insuficients. Si no som capaços de disminuir la velocitat amb la que aquest canvi es produeix, segurament provocarà l’extinció de moltes espècies i aquesta pèrdua de biodiversitat pot acabar alterant profundament el mateix funcionament del planeta que ens sustenta.
El Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC) és un projecte impulsat des de l'Institut Català d'Ornitologia i el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de conèixer les tendències temporals de les poblacions d'ocells comuns a Catalunya. El SOCC és un projecte fonamentat en la participació ciutadana i és possible gràcies a la col·laboració desinteressada de centenars de voluntaris.
Article clompet a http://www.ornitologia.org/monitoratge/ocells_i_canvi_climatic.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada