Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

diumenge, 14 de juny del 2009

Nova espècie de papallona per a Sant Andreu de la Barca: la papalloneta del l'alzina (Satyrium esculi)

Aquest matí ha estat localitzada i fotografiada (a dalt) un exemplar femella de papalloneta de l'alzina (Satyrium esculi). És el primer cop que es troba aquesta espècie dins del terme municipal de Sant Andreu de la Barca, tot i que a les poblacions dels voltants és localment comuna.

Informació sobre la papalloneta de l'alzina (Satyrium esculi), extretes de la web de Papallones del Berguedà.

Aquest licènid, que com la majoria d'espècies del gènere Satyrium presenta colors foscos i una ratlleta blanca a la cara inferior de les ales, el podem observar en abundància en espais oberts on hi hagi una presència important de garrics i alzines, plantes de les quals s'alimenten les larves i al voltant de les quals els mascles acostumen a volar mentre esperen l'aparició d'alguna femella.

És, com hem dit, una papallona fosca per ambdós costats, tot i que sovint podem trobar femelles amb zones ataronjades a la cara superior de les ales. La cara inferior de les ales posteriors és la que ens permetrà diferenciar-la d'altres espècies del gènere, especialment de Satyrium ilicis que és a la que més s'assembla i de la que sovint no podrem distingir, tan tènue és la diferència. Aquesta rau, bàsicament, en la subtil línia negra que, en S. esculi, delimita les taques ataronjades que trobem al llarg de tota la zona submarginal de la cara inferior de les ales posteriors. En el cas de S. ilicis aquestes vores són clarament visibles.

És una papallona freqüent al Baix Llobregat, donada la gran presència a la comarca d'alzines i garrics. Als Països Catalans també és present arreu, excepte a les illes de Menorca i d'Eivissa, on no ha estat citada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada