Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 19 de juny del 2009

Nova espècie de papallona per a Sant Andreu de la Barca: la blaveta dels roures (Quercusia quercus)

Aquest matí ha estat detectat un exemplar femella de blaveta dels roures (Quercusia quercus) a la riera del Palau, entre Sant Andreu de la Barca i Can Sunyer (Castellví de Rosanes). Primera citació d'aquesta espècie per a la zona.

Blaveta dels roures (Quercusia quercus) - Il·lustració extreta del llibre "Guía de las Mariposas de España y de Europa"

Sobre la Blaveta dels roures (Quercusia quercus)

Aquest licènid pot ser determinat amb facilitat, un cop capturat, gràcies al blau violaci fosc que acoloreix la cara superior de les seves ales, i que en el cas de les femelles ocupa només una petita banda de les anteriors. En ambdós sexes la part exterior és de color negre, marginal en els mascles i fins arribar a la zona postdiscal en les femelles. També és característic el dibuix de la part inferior de les ales, amb una línia blanca per la zona postdiscal i amb una taca taronja i una cueta prop de l'angle anal, característiques totes elles més visibles en els mascles que en les femelles.

Mascle de blaveta dels roures (Quercusia quercus) - Fotografia de Josef Hlasek

Vista inferior de les ales de blaveta dels roures (Quercusia quercus) - Fotografia de Josef Hlasek

De vol viu, com la majoria dels licènids, la blaveta dels roures acostuma a voltar per zones amb un important estrat arbori on hi abundin alzines i roures, ja que és de les fulles d'aquests arbres de les que s'alimenten les larves.

En el conjunt dels Països Catalans ha estat trobada arreu amb excepció de les Illes Balears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada