Les imatges, textos i vídeos d'aquest blog són propietat del seu autor.
Si algú en volgués alguna/es mes les pot demanar escribint un comentari i els hi enviaré en format original i amb resolución de millor qualitat.

divendres, 10 de juliol del 2009

Obres d'enllaç de la A-2 amb l'AP-7...i encara, cap Anostraci

Continuen los obres del nou tram de carretera sobre el riu Llobrgegat que enllaçarà l'autovia del Baix Llobregat (A-2) amb l'autopista del Mediterrani (AP-7). També enllaçarà amb la C- 1413 gràcies a una glorieta elevada, tindrà aspecte de via ràpida i saltarà sobre el riu Llobregat, les vies ferroviàries --AVE, Renfe i línia de mercaderies-- i la riera de Rubí.

El motiu sembla ser que per tallar camí, per estalviar 10 km i convertir-lo en només 1.

Tanta pressa té la gent per arribar als llocs?
Anant en cotxe que són 5 ó 10 minuts més?
No es pot sortir abans per anar bé de temps?

En canvi, aquest nou i monstruós pont ofereix un impacte visual i mediambiental enorme sobre el maltractat, peró molt ric biológicament, riu Llobregat. Símbol estrella de la nostra comarca.

A la desembocadura de la riera de Rubí amb el riu Llobregat, a dalt del marge, hi havia una bassa temporal de grans dimensions, que romania amb aigua fins i tot a ple estiu i amb pocs dies de pluja, on s'hi van detectar una bona població d'invertebrats aqüàtics diminuts, entre els quals hi havien puçes d'aigua (Daphnia sp.), petits cargols aqüàtics, hidres (Hydra sp.) i, com a més destacable, anostracis de l'espécie Branchipus schaefferi, es tracta d'una espècie de crustaci semblant a una gamba d'entre 1 i 3 cm de longitud, localitzada fins ara al Gironès i a les Illes Balears, i que l'any passat va ser descoberta en algunes basses temporals de la llera del riu Llobregat a Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal.

Aquest anostraci ha estat localitzat en altres basses temporals de dimensions més reduïdes al llarg del Llobregat en aquest sector, però aquesta gran bassa que esmentem en el paràgraf anterior, acollía una població molt nombrosa, i que actualment, gràcies a les obres, ha desaparegut del tot.

Els anostracis tenen un interés ecológic i biogeogràfic extraordinari. La majoria d'espècies són exclusives d'ambients molt concrets, restringits a regions àrides. Aixó, juntament amb l'antiguitat del grup ha afavorit la configuració d'àrees de distribució disjuntes, modelades per la successió d'episodis ocorreguts des de l'Era Terciària, i l'existència de nombrosos endemismes.

Per endavant s'aniràn cercant d'altres basses amb presència d'aquests petits crustacis, i que podríen simbolitzar a casa nosta una nova zona de distribució.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada